Sorra hozzák a válság miatti intézkedési terveket Hajdú-Bihar megye önkormányzatai

Hajdúböszörményben és Polgáron már testületi ülésre vitték a költségvetési csomagot. Hajdúszoboszlón árammal fűtik majd az óvodákat, és Balmazújvárosban is hasonló lépésen gondolkodnak.

Az elmúlt hetekben több anyagunkban is foglalkoztunk már azzal, hogy az országos tendenciának megfelelően Hajdú-Bihar megyében is komoly kihívást jelent az önkormányzatok számára az energiaárak robbanása. Október elsejéhez közeledve több város vezetésétől is érdeklődtünk arról, pontosan hogyan reagálnak a helyzetre.

Ma vitték a képviselő-testület elé a válságcsomagot Hajdúböszörményben

„Mindenki előtt ismeretes, hogy az elhúzódó orosz-ukrán háború és az Európa Unió által hozott szankciók miatt nem várt módon emelkedtek az energiaárak és nőtt az infláció” – olvasható a kormány válságról kialakított álláspontjának megfelelő felvezetés Hajdúböszörmény honlapján abban a hírben, amelyben bejelentették egy válságkezelő munkacsoport megalakulását. Az önkormányzat nevében közzétett szöveg szerint a megnövekedett energiaárak és az infláció a lakosság mellett a vállalkozásokat és a város gazdálkodását is komoly kihívások elé állították. Azt írták, a kidolgozott javaslatokat a ma, szeptember 29-én tartott képviselő-testületi ülésen tárgyalják.

Horváth Tamás

Kíváncsiak voltunk arra, hogy pontosan mit tartalmaz a vonatkozó előterjesztés, de sajnos Hajdúböszörmény honlapjára cikkünk írásának idejéig nem töltötték fel a testületi ülés dokumentumait (a legfrissebb anyagok még júniusból valók). Szerettünk volna beszélni az ügyben Kiss Attila (Fidesz) polgármesterrel, de a városházáról arról tájékoztattak minket, hogy a 10 órakor kezdődő testületi ülés a hívásunk idején, 15 órakor még tartott.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően egy olvasónk jelezte, hogy az előterjesztések megtalálhatók a város honlapján. Valamiért a 2022-es dokumentumok között nem listázzák, de ha szűrés nélkül az utolsó oldalra lapozunk, ott szerepelnek az anyagok.

Vannak még kérdőjelek Hajdúszoboszlón

Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere szeptember 12-én a közösségi oldalán írt arról, hogy az önkormányzat a következő egy évre az eddigi 95 forint köbméterenkénti ár helyett 1610 forintért tudja beszerezni a gázt, ennek ellensúlyozására pedig intézkedéseket fognak hozni. Két nappal később aztán arról számolt be, hogy egy rendkívüli testületi ülésen elutasították ezt az ajánlatot, és új beszerzési eljárás lefolytatása mellett döntöttek. Mint írta, az önkormányzat célja, hogy október elsejétől szerződéssel biztosítsák a város intézményeinek gázellátását. Szeptember 22-én aztán közölte a polgármester, hogy ezer forint körüli gázárról tárgyalnak a szolgáltatóval. Azóta a városvezető nem jelzett semmit sem a szerződés megkötésével, sem az esetleges korlátozások bevezetésével kapcsolatban.

Facebook

Mivel a polgármestert nem tudtuk elérni, Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselőt kérdeztük arról, hol tart most a gázhelyzet. A Debrecinernek kifejtette, Czeglédi Gyulától úgy tudja, még nem született meg a végleges gázár-megállapodás, ha ez megtörténik, akkor képviselő-testületi ülésen fognak dönteni a szerződés megkötéséről. A képviselő hozzátette, akkor sem veszít sokat a város, ha ezt csak néhány nappal október elseje után tudják meglépni, ugyanis ebben az esetben addig piaci áron kapják a gázt, ami most szintén ezer forint körül mozog. Érdeklődtünk a városban végrehajtott válságintézkedésekről is. Jónás Kálmán elmondta, a helyi óvodák fűtéséhez 24 darab légkondicionáló berendezésre különítettek el 15 millió forintot az önkormányzat tartalékainak terhére. Mindezt azért tették, mert az áramot 2023 végéig az eddig is érvényes áron kapja Hajdúszoboszló, ezért olcsóbban kivitelezhető az ezzel történő fűtés.

Balmazújvárosban jövő héten lesz intézkedési terv

Hasonló megoldáson gondolkodnak jelenleg Balmazújvárosban – tudtuk meg Hegedüs Péter (független) polgármestertől. Azt mondta, vizsgálják, hogy olcsóbban tudnának-e fűteni árammal ott, ahol erre lehetőség van. A városvezető elárulta, jövő héten fogják a képviselő-testület elé vinni az önkormányzat intézkedési tervét, amelyhez jelenleg az adatgyűjtést és az intézményvezetőkkel való egyeztetést végzik.

Facebook

Hegedüs Péter közölte továbbá, hogy hétfőn elindult a fűtés minden helyi óvodában és bölcsődében, intézményi korlátozásokat pedig még nem kellett bevezetniük, ugyanis a nagyobb hivatalokban és intézményekben még nem indították el a fűtést.

Kellemetlen átcsoportosításról szavaznak Polgáron

Ma 16 órakor kezdődött az a képviselő-testületi ülés Polgáron, amelyen döntöttek a városvezetés által kidolgozott első válságterv elfogadásáról. Tóth József (DK), Polgár polgármestere a Debrecinernek előzetesen elmondta, a vonatkozó előterjesztés az önkormányzati költségvetés több mint 70 millió forintos átrendezését tartalmazza. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a városháza csomagja három fő célt szeretne elérni.
Egyrészt az év végéig tartó fedezetet teremtenének az intézmények energetikai többletköltségeire. Ez körülbelül 21,5 millió forintot jelent. Másrészt egy egyszeri, inflációt kompenzáló, bér jellegű juttatást adnának valamennyi önkormányzati dolgozónak. A köztisztviselők és a közalkalmazottak átlagosan 100 ezer forintot, míg a közfoglalkoztatottak 40 ezer forintos juttatást kapnának. Mindez a város költségvetésének 20 millió forintjába kerülne. A polgármester szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a költségvetést februárban fogadták el, az akkor végrehajtott bérrendezés pedig azóta elinflálódott. Harmadik fő szempontként figyelembe vették azt is, hogy az önkormányzat szociális támogatási kerete várhatóan nem lesz elég az év végéig, egyre többen kérnek ugyanis segítséget megélhetési problémák miatt. Olyanok is, akik korábban nem igényelték ezt. Ezért a városvezetés ezt a keretet felemelné 15 millió forintra (ez 5 millió forintos kiegészítést jelent).

Facebook

Mindezeknek ugyanakkor ára van: az önkormányzatnak betervezett kiadásokat kell elengednie, ha meg akarja valósítani a fentebb vázolt elképzeléseket. Eszközbeszerzések és karbantartások elhalasztása mellett későbbre kell tolniuk a település első emeletes háza, a Polonkai-ház felújítását. Erre ugyan elnyert 30 millió forintot a város, de további 20 millióra lenne szükség a megvalósításhoz. „Elengedtünk néhány önként vállalt feladatot is: ideiglenesen feladtuk az első lakáshoz jutók támogatását és a Bursa Hungarica pályázatból megmaradt pénzt. Átgondoljuk az olyan rendezvények forrásszükségletét, mint az adventi programok vagy a tűzijáték. Átgondoljuk a díszkivilágítás költségét is” – fogalmazott.

Tóth József a testületi ülést követően arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a válságtervet egyhangúlag elfogadták a képviselők, holnap bejelentik a dolgozóknak, október 1-én pedig életbe lép. Ha a mostani csomag nem elegendő, akkor nem kizárt, hogy október végén egy másodikra is szükség lesz. A polgármester szerint ez már fájdalmasabb lesz, reméli, hogy egy harmadikat már nem kell bevezetni, mert az „brutális” intézkedéseket hozna.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.