Átadták a jogsérelmekről szóló beadványt a pedagógus szakszervezetek Kozma Ákos ombudsmannak

Vályogosné Váradi Zsuzsanna szerint nincs mit ünnepelni a pedagógusok világnapján, mert az oktatás romokban hever. Az érdekvédelmi szervezetek indítványozták, hogy az alapvető jogok biztosa vizsgálja ki a régióban is tapasztalható pedagógushiányt, szerintük ugyanis ez csorbítja a szülők és a diákok alapjogait is.
Polgár Tóth Tamás

Október 4-én, a pedagógusok másnapi világnapjához időzített megmozdulásaik részeként egy beadványt nyújtott át Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Debrecenben, az ombudsman Vágóhíd utcai irodájánál. Az eseményen az elsősorban acélipari és gépipari dolgozók érdekvédelmét ellátó Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is képviseltette magát. A gyülekezésen egy tucatnyian vettek részt.

Lehetne ünnepelni, de nincs mit

Földváriné Jeneses Katalin, a PSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke elmondta, az 1994 óta minden év október 5-én ünnepelt pedagógusok világnapja az ILO/Unesco-ajánlás 1966-os aláírásának állít emléket, amely többek között a tanárok jogait és felelősségeit határozta meg. A megyei elnök szerint a világnap lehetőséget ad arra, hogy világszerte ünnepeljék a tanári hivatást, számba vegyék az eredményeket, és figyelmet irányítsanak a tanárok hangjára.

Földváriné Jeneses Katalin
Polgár Tóth Tamás

Vályogosné Váradi Zsuzsanna, a PDSZ országos választmányi tagja a megjelenteknek arról beszélt, hogy most nem tudnak ünnepelni, mert Magyarországon az oktatás romokban hever. Mint mondta, ezen mindenképpen változtatni kell. Úgy látja, egyre többen mozdulnak meg, kezdenek sztrájkba, a retorziókat pedig nem szabad hagyni.

Vályogosné Váradi Zsuzsanna
Polgár Tóth Tamás

A beszédeket követően Tömöriné Tóth Anna, a PSZ Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke felolvasta a két szakszervezet beadványának tartalmát, amelyben indítványozták, hogy Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa indítson eljárást a Berettyóújfalui, a Debreceni, a Hajdúböszörményi, a Jászberényi, a Karcagi, a Szolnoki, a Kisvárdai, a Mátészalkai és a Nyíregyházi Tankerületi Központ intézményeiben, továbbá a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben fennálló pedagógushiány kivizsgálására, amely az álláspontjuk szerint alapjogi visszásságokat eredményez.

Tömöriné Tóth Anna
Polgár Tóth Tamás

A PSZ és a PDSZ ezt követően átadta a beadványát. Az épületbe a sajtó képviselői nem léphettek be.

Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.