„Itt egy új házat építenek meg úgy, mintha régi lenne” – Zöldi Anna építész az Aranybika terveiről a Magyar Narancsban

Az építész szerint sántít a tervező érvelése, miszerint Hajós Alfréd is így valósítaná meg az átépítést, ha élne. Úgy látja, az 1976-ban felhúzott új szárny homlokzatát le lehetne cserélni az épület porig rombolása nélkül is.
Hotel Aranybika - látványterv
magyarepitok.hu

A Magyar Narancsban elemezte a történelmi épületek visszaépítésének kormányzati politikáját, valamint a 2021-ben a kormányközeli elitképző Mathias Corvinus Collegium (MCC) kezébe került debreceni Aranybika Szálló átépítésének győztes terveit Zöldi Anna építész.
A szerző elismerte, hogy az 1976-ban felhúzott új szárnyat nehéz lenne szépnek találni, ugyanakkor a pillérvázas szerkezet lehetőséget adna arra, hogy a homlokzatot lecseréljék az aktuális ízlésnek és elvárásnak megfelelőre a szárny lerombolása helyett. „Sőt még történeti homlokzatot is lehetne varázsolni a megtartott épületvázra, a költséges bontás azonban valahol, valakiknek mégiscsak megéri” – írta.

Hotel Aranybika - látványterv
magyarepitok.hu

Az építész kifejtette, hogy Hajós Alfréd valamiért aszimmetrikusnak tervezte a szállónak a Piac utcára néző homlokzatát, az épület bejárata nem középre esik. Az új szárny építése miatt azonban mégis oda került. Zöldi Anna elemzése szerint a régi szárnyhoz való illeszkedést előíró kiírásból adódóan mindegyik, a tervpályázat során megismert elképzelés a Hajós Alfréd által tervezett épület tükrözését látta jónak.
Az illeszkedés követelményét megtartva változatos megoldási kísérletek születtek. „A nyertes Napur Architect azonban 19-re húzott lapot, és egyetlen bátor mozdulattal vágta át a gordiuszi csomót: a bővítmény homlokzatán egyszerűen lemásolta az eredeti épületet, stukkóstul, saroktornyostul, párkányostul” – fogalmazott az építész.

Hotel Aranybika - látványterv
magyarepitok.hu

A szerző a győztes tervpályázat kapcsán azt írta, szintet lépett a hasonló kormányzati beruházások esetében megfigyelt historizálás, itt ugyanis már nem visszaépítenek egy korábban létező épületet, és nem is levéltárban őrzött tervek alapján építkeznek. „Itt egy új házat építenek meg úgy, mintha régi lenne; a tervező, Ferencz Marcel indoklása szerint »ha élne Hajós Alfréd, ő is ezt tenné«, ami Hajós későbbi munkáinak ismeretében – gondoljunk például a margitszigeti Sportuszodára – elég bátor kijelentés” – magyarázta Zöldi Anna.

Az építész az elemzése végén megjegyezte, Debrecen és a tulajdonos MCC az építési szabályozás keretein azt építenek, ami nekik tetszik, és a Lázár János által megfogalmazott, „a régi mindig szebb és jobb, mint az új” elvének is megfelelő a koncepció, de ehhez szerinte értelmetlen pályázatot kiírni, és nincs szükség építészeti gondolkodásra sem.

Zöldi Anna Mondvacsinált építészet című írását a Magyar Narancsban tudják elolvasni.

Hotel Aranybika - látványterv
magyarepitok.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.