„Nem kell mártírhalált hozni” – A hatalomhoz közel álló tankerületvezetőknek is üzentek a debreceni szolidaritási tüntetésen

A demonstráción elhangzott, ha a tüntetők támogatják a sztrájkoló tanárokat, akkor győzni fognak. Totyik Tamás szerint a tét az, lesz-e, aki nevelni és tanítani fogja a jövő nemzedékeit. Több megszólaló is azt szorgalmazta, hogy az oktatási vezetők végre álljanak a pedagógusok mellé.

Szolidaritási tüntetést tartottak Debrecenben, az Ady parkban október 7-én délután. Az eseményen a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanárai, valamint a kirúgás fenyegetésével szembenéző más tanárok mellett állt ki a körülbelül 150-200 résztvevő.

Galéria: Debreceni szolidaritási tüntetés a pedagógusok mellett - 2022. október 7. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Könnyü Hella

A stadionok gyepét fűtik, miközben a tantermekben fáznak a gyerekek

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a demonstráción azt mondta, a pedagógusok harca arról szól, hogy lesz-e olyan, aki nevelni és tanítani fogja a jövő nemzedékeit. Köszönetet mondott a szervezőknek, amiért az Ady Endre Gimnázium elé hirdették meg a tüntetést, 2018-ban ugyanis éppen ebből az iskolából küldték el Rózsavölgyi Gábor addigi igazgatót.

Totyik Tamás
Könnyü Hella

Émile Zola író mintájára elkezdte sorolni a pedagógusok kormányt illető vádjait. Megemlítette többek között, hogy az ország vezetése nem akarja az oktatáson át felemelni a társadalom jelentős részét, mert a gondolkodó emberek veszélyt jelentenek a hatalomra, valamint stadionok fűtött gyepére és lówellnessközpontokra költ, miközben a gyerekek hideg óvodákban és tantermekben ülnek.

Féljenek Orbánék

Felszólalt az eseményen Reszegi László, a Fidesz-közeli tulajdonosi háttérrel rendelkező HajduPress és Alföld TV főszerkesztője, aki a beszédében megemlítette, sokan találgatják, mitől vált gonosszá Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök. Emlékeztetett, a Freedom House demokráciaindexe szerint Magyarország a hibrid rezsimek közé lépett. A főszerkesztő szerint az Orbán-kormányok gazdaságilag és morálisan is sok kárt okoztak az országnak az elmúlt 12 évben. „Amíg kevesen vagytok, leszarnak titeket. Ha sokan lesztek, zavarni fogja őket. Ha nagyon sokan lesztek, félni fognak, és pontosan ezt érdemlik: féljenek!” – fogalmazott.
Reszegi László
Könnyü Hella

Csak a tömeg érhet el sikert

Vályogosné Váradi Zsuzsannát, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi tagját a koronavírus-járvány idején a bíróság szerint jogtalanul bocsátották el óvodai állásából. Az intézményvezetőknek, a tagintézményvezetőknek és a tankerületvezetőknek azt üzente, nekik is meg kell tanulniuk nemet mondani, nem lehet kifogás a felülről érkező nyomás. Amikor a saját elbocsátásának utóéletéről beszélt, a sokaság a „demokráciát” szót kezdte skandálni, mire Vályogosné Váradi Zsuzsanna azt mondta, Magyarországon nincs demokrácia, itt diktatúra van. A megjelenteket arra kérte, fogjanak össze, mert csak a tömeg érhet el eredményeket a hatalommal szemben.

Vályogosné Váradi Zsuzsanna
Könnyü Hella

Nem mártírhalál kell, hanem beszélgetés

Zeke László ügyvéd a beszédét azzal kezdte, hogy ő éppen azért van ott, mert nem érintett: szolidaritásból. Szerinte most erre van a legnagyobb szükség. A jogász a beszédét arra a vezérfonalra fűzte fel, miszerint a tanulás nélkül az élet nem több a vegetatív létezésnél. Ehhez példaként az „igazi Maugliként” ismert indiai Dina Szanicsárt hozta fel, aki a vadonban nevelkedett, és miután rátaláltak, később, már nem tudott megtanulni emberként élni. Az előző felszólalóhoz hasonlóan Zeke is azt a kérdést feszegette, hogy a tankerületvezetőknek össze kellene fognia a pedagógusokkal. „Nem kell mártírhalált hozni, beszélni kell a felelős döntéshozókkal” – fogalmazott.

Zeke László
Könnyü Hella

Tartsanak ki, ahogy korábban Miskolcon is

Olajos Vajk főszervező, a Debreceni Egyetem tanárszakos hallgatója az esemény zárása előtt elmondta, a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, ahol a diákok tiltakozásának sikerült megakadályoznia az iskola átnevezését, valamint az igazgató – a jelenlegi ellenzéki polgármester –, Veres Pál eltávolítását. Olajos a megjelenteknek azt üzente, ha kiállnak a tanárok mellett, és támogatják őket a sztrájkban, akkor most is győzni fognak, mint annak idején a Földesben.

Könnyü Hella

A demonstráció zárásaként a résztvevők elénekelték a pedagógus- és diáktüntetéseken mára megszokottá vált Mi vagyunk a Grund! című dalt a Pál utcai fiúk musicalből.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.