„Nem félünk attól, hogy a következő időszakban ki kell állnunk az érdekeinkért” - Béremelésért demonstráltak a TEVA dolgozói

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) által szervezett október 11-ei demonstráción mintegy 250 dolgozó vett részt. A gyülekezés és a várakozás ideje alatt – 14 és 17 óra között – a TEVA üzemi tanácsának elnöke és a VDSZ képviselője egyeztetett a TEVA felsővezetőivel. Az elhangzott beszédek fix összegű béremelést vagy egyösszegű bérkompenzációt sürgették, ám a vállalat az egyeztetést követően kiadott belső céges kommunikációjában a 2022-es évre érvényes bérmegállapodásokra és a júliusi bérfejlesztésre hivatkozott. A VDSZ jövő héten újabb tárgyalást kezdeményez a munkáltatóval, petíciót indít a dolgozók körében és újabb demonstrációkat helyezett kilátásba.
Könnyü Hella

Ahogyan arról előzetesen hírt adtunk, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete a TEVA dolgozóival közösen tárgyalást kezdeményezett a cég felső vezetőivel, és ennek támogatására demonstrációt jelentett be a gyógyszergyár debreceni telephelye mellé.

A demonstráció a korábbi, 2019-es tüntetés helyszínével megegyezően a Benczúr Gyula utca Pallagi út felé eső végében zajlott, teljes útlezárással 14 órától a rendezvény végéig, 17 óráig. A 14 órás kezdést követően a jelenlévők száma folyamatosan nőtt, a 16 órás bejelentést megelőzően 250 dolgozó volt jelen, zömében a TEVA különböző részlegeit képviselő csoportok.

Könnyü Hella

Szabóné Lakatos Erzsébet, a Vegyipari Dolgozók Biogal szakszervezetének titkára nyitotta a felszólalók sorát. Mint elmondta az egybegyűlteknek, az üzemi tanács elnöke, Molnár Sándor, a szakszervezet egyik vezetője, Nagy Szabolcs az alapanyaggyártó igazgatóság vezetőjével és feltételezhetően a HR igazgatókkal vesz részt egy előre egyeztetett találkozón, tudomása szerint a termelésről és jövőbeli tervekről lesz szó. A tervezett témákon felül a munkavállalókat képviselő felek a vállalat reakcióját várták volna a bejelentett bérkövetelésekre.

Könnyü Hella

Nyomatékosította, hogy a demonstráció célja nem a bérkompenzáció pontos összegének követelése, hanem azt kívánják elérni, hogy a TEVA legfelsőbb vezetői meghallják a kéréseiket: „Baj van azzal a munkával, amit itt nap mint nap végeztek, nincs arányban a bérezés, nincs arányban a jövedelem. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet.” Szabóné arról beszélt, hogy a Tisztes Bért! elnevezésű felmérésüket kitöltő nyolcszáz dolgozó egyhangúan szükségesnek tartja a fixösszegű béremelést vagy pedig az egyösszegű bérkompenzációt.

Könnyü Hella

Szabóné a beszédében kiemelte, hogy a demonstrációt megelőző nap, a HR igazgatókkal folyatott beszélgetésen a cég azt az álláspontot képviselte, hogy a VDSZ tüntetése kárt okoz a cég hírnevének.

Az egyeztetés 16 órára bejelentett végét megelőzően Szabó Tamás, a TEVA egyik dolgozója mondott beszédet. Elmondta, hogy a részlegére kirótt kötelező 4 óra túlóravállalást a dolgozók összefogása akadályozta meg. Biztatta a jelenlévőket arra, hogy ezt szem előtt tartva gondoljanak erre és a jövőbeli demonstrációkra.

Könnyü Hella

Ezt követően Szabóné bejelentette, hogy az egyeztetésnek vége van, ám még mielőtt a beszélgetésen résztvevő Molnár Sándor és Nagy Szabolcs odaért volna a tüntetés helyszínére, a jelenlévő dolgozók jelezték, hogy e-mailben megkapták a vállalat állásfoglalását.

A TEVA ügyvezető igazgatói, Gary Baker és Radovan Toman aláírásával kiadott kommunikáció összefoglalja, hogy a cég számára is kihívást jelentenek a megnövekedett árak, és hogy az elmúlt hetekben aktívan foglalkoztak azzal, hogy a munkavállalóik terheit hogyan csökkenthetnék. A 2022-es évre vonatkozó érvényes bérmegállapodást két lépcsőben végrehajtották, az idei második bérfejlesztést pedig júliusi hatállyal érvénybe léptették. Az e-mailben kihangsúlyozott széleskörű és versenyképes juttatásokat említő mondatot a jelenlévők kifütyülték.

Könnyü Hella

Nagy Szabolcs a felszólalásában az egyeztetésre egyoldalú tájékoztatásként hivatkozott, és elmondása szerint a beszélgetésen résztvevő felső vezetők nem kívánták kommentálni a kint zajló eseményeket. Sem a bérről, sem pedig a kompenzációról nem esett szó a találkozón, és Nagy szerint ezáltal egyértelművé vált a TEVA álláspontja a kialakult helyzetről.

Szabóné összefoglalásként megismételte a dolgozói, szakszervezeti összefogás fontosságát, és bejelentette, hogy jövő héten újra tárgyalást kezdeményeznek a munkáltatóval. Beszédében a januári megállapodások előkészítését sürgette. Emellett kiemelte, hogy elindítanak egy petíciót, amelyben a dolgozók támogatását kérik. Amennyiben nem vezet eredményre, akkor további tüntetéseket helyezett kilátásba.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke zárta a felszólalók sorát és a rendezvényt. Beszédében a 2019-ben elért sikeres demonstrációra emlékeztette a jelenlévőket. „Nem félünk attól, hogy a következő időszakban ki kell állnunk az érdekeinkért. Nem félünk attól, ha kell, akkor a szakszervezeti tárgyalódelegáció mögé állunk azért, hogy mindanyiónknak jó legyen” - hangoztatta, majd azzal zárta a mondandóját, hogy megígérte, „együtt, közösen visszajövünk”.

Könnyü Hella
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.