„18 fokban nem lehet tanulni és tanítani sem” – Valószínűleg még nem költöztetik a Debreceni Szakképzési Centrum iskoláit

Úgy tudjuk, ha hidegebb idő lesz, akkor viszont biztosan élesítik az energiatakarékossági terveket.

Ahogy arról a Debreciner szeptember 26-án elsőként beszámolt, tagintézményei összeköltöztetésével oldaná meg az egekbe szálló energiaárak problémáját a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC). Habár a centrum vezetése a szerkesztőségünknek aznap küldött válaszlevelében azt ígérte, az egyeztetések lezárultával tájékoztatni fognak minket az energiatakarékossági intézkedésekről, ezt az azóta eltelt több mint két hétben nem tették meg. Az átszervezésekről továbbra sem közöltek semmilyen információt sem a DSZC honlapján, sem a közösségi oldalán.

Egy DSZC-s oktatótól még szeptember végén arról értesültünk, hogy az összeköltözések összesen 8 intézményt érintenek:

- az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola a Péchy Mihály Építőipari Technikumba,
- a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az Irinyi János Technikumba,
- a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba,
- a Kreatív Technikum pedig a Beregszászi Pál Technikumba költözik.

Információink helytállóságát a DSZC eddig nem cáfolta. Később arról is beszámoltunk, hogy a forrásaink szerint október 3-tól bevezetni szándékozott, délelőtti és délutáni munkarenddel operáló új rendszer elindítását október 17-re halasztották. A legfrissebb értesüléseink szerint azonban a meleg időjárásra való hivatkozással ismét csúsztatják az összeköltöztetéseket. Ugyanakkor úgy tudjuk, az intézkedést mindenképpen végre fogják hajtani, amikor szerintük beüt a hideg idő.

„Összeköltözünk és alkalmazkodunk”

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja október 6-án járt a DTV stúdiójában, ahol kérdezték a vészmegoldásról is. „18 fokban nem lehet tanulni és tanítani sem. Mindenképpen magasabb hőmérsékletet kell biztosítani, ezt pedig úgy tudjuk, ha egy olyan energetikai teret alakítunk ki, amelyben a jó energetikai körülmények között lévő intézményekbe csoportosítjuk a mindennapi munkát. Ez nem egy átszervezés, nem azt jelenti, hogy intézményeket zárunk be, hanem egy krízishelyzetben összeköltözünk és alkalmazkodunk” – magyarázta a centrum vezetője. Tirpák arról nem beszélt, hogy a szeptemberi kormányrendeletben a középiskolák számára megszabott - legalább - 18 Celsius-fokos hőmérsékletet mennyivel tervezi túlfűteni a DSZC a befogadó intézmények épületeiben.

A kancellár az adásban azt is elmondta, hogy (akkor, tehát október 6-án) még zajlanak az egyeztetések, és figyelik az időjárási körülményeket.

Az intézkedésekkel kapcsolatban ismét kerestük a szakképzési centrumot. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó írások:

- Fűtési gondok miatt összevonhatják a debreceni Bethlen Gábor és Irinyi János technikumok elhelyezését

- A szülők nélkül nem dönthet az iskolák összeköltöztetéséről a Debreceni Szakképzési Centrum – mondja Totyik Tamás

- A nap száma: 35 perces tanórák

- Jóakaratú hozzáállást kér a szülői háztól és a tanulóktól

- Összesen nyolc iskolát érinthet a Debreceni Szakképzési Centrum költöztető átszervezése

- Visszavonták a debreceni iskolák összeköltöztetésének hétfői indítását

- „Ez felér a gyermekveszélyeztetéssel!” – Felháborodott levelek és hozzászólások a debreceni iskolaköltöztetések ügyében

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.