Ismét az orosz főkonzulátus előtt tiltakoztak a debreceni ukránok

Márciusban már demonstráltak ugyanitt, akkor a város egyik cége a rendezvénnyel egy időben sikálta le a járdaszegélyre festett ukrán nemzeti színeket.
Polgár Tóth Tamás

A Debreceni Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Netreba Vitalij szervezésében ma, október 14-én délelőtt az Arany János utcai orosz főkonzulátus előtt tartottak demonstrációt Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója ellen. A megjelentek a hasonló tüntetéseken megszokott rigmusok skandálása mellett elénekelték az ukrán himnuszt, valamint egy imádságot az országért.

Március 4-én egyszer már tüntetett itt a nemzetiségi önkormányzat. Az az esemény arról maradt emlékezetes, hogy az önkormányzati tulajdonú Dekert Nonprofit Kft. emberei az ukránok rendezvényével párhuzamosan, tőlük alig néhány méterre mosta le a közvetlenül a demonstráció előtt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái által a főkonzulátus előtti járdaszegélyre felfestett ukrán nemzeti színeket.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
Oroszország már 2014-ben beavatkozott Kelet-Ukrajnában, ugyanabban az évben csatolták magukhoz a Krím-félszigetet is, idén február 24-én azonban szintet lépett a háborús agresszió, miután Vlagyimir Putyin „különleges katonai művelet” címszó alatt elrendelte Ukrajna erőszakos, fegyveres megszállását. A kezdeti orosz sikerek után az ukrán hadsereg számos területet visszafoglalt már. Az orosz elnök erre reflektálva szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el.
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Kapcsolódó írások, videók, galériák:

- „A szabadságunkat nem fogjuk feladni” – Ukrajna függetlenségének kikiáltását ünneplik

- Énekelték az ukrán himnuszt, miközben a debreceni önkormányzati cég lemosta a padkára festett ukrán nemzeti színeket

- A járdaszegély kifestésével tiltakozott a Kutyapárt a debreceni orosz főkonzulátus előtt

- Határ-eset – Háború, Lónya, menekültek

- Polgáron is demonstráltak az ukrajnai orosz agresszió ellen

- „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ruszkik haza!” skandálással tüntettek a Debreceni Egyetem főépülete előtt

- Összenőttek a gyűlöletek, beértek pártjaink igyekezetei

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.