„Ha nincs tanár, nincs jövő” – Az elmúlt évek legnagyobb városi demonstrációját szervezték meg a debreceni diákok

A Kossuth térről a Debreceni Tankerületi Központ elé, majd az Egyetem térre vonult a körülbelül 600 tüntető. A szervezők az esemény végén bejelentették az Egységes Diákfront megalakulását.

Október 14-én az ország számos városában, így Debrecenben is demonstrációt tartottak a diákok, a pedagógusok, valamint az oktatás jövőjéért aggódó polgárok. A Kossuth térről az Egyetem térig tartó vonulással az eseményt szervező Diákok a Tanárokért – Debrecen nevű csoport a tanárok különböző intenzitással már lassan egy éve tartó sztrájkját és polgári engedetlenségi akcióit igyekezett támogatni.

Galéria: Diáktüntetés Debrecenben – 2022. október 14. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
TE

A fiataloknak sikerült az elmúlt évek legnagyobb debreceni tüntetését megszervezniük. Körülbelül 600-an vettek részt, márpedig a 2014-es, internetadó elleni demonstráció óta biztosan nem voltak ennyien Debrecen egyetlen tiltakozó megmozdulásán sem.

Meg kell szervezni a tanárokat

A menet elindulása előtt az egyik szervező, Olajos Vajk tanárszakos hallgató a Debrecinernek elmondta, a céljuk, hogy a kiállásukkal a tanárokat arra biztassák, merjenek sztrájkolni és kiállni az oktatás rendbetételéért. „Ez reklámnak jó, de a munkát nem lehet megspórolni, a tanárokat kell megszervezni, hogy minél látványosabban, összefogva tudjanak sztrájkolni” – fogalmazott. A Debreceni Egyetem hallgatója elmondta, addig fognak tüntetni, amíg nem érik el a céljaikat. Ezek közül kérdésünkre a tanárok fizetésemelését, a szabad tankönyvválasztást és a naprakész, a diákokat a mindennapokra felkészítő tananyag bevezetését említette.

Olajos Vajk
TE

Olajos Vajktól megtudtuk, az esemény megrendezésében több szervezet is segítette őket: a pedagógus szakszervezetek hirdették, a Momentum eszközöket adott nekik, továbbá a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik jogásza is a helyszínen volt arra az esetre, ha szükség lenne a segítségére.

Mézes-Pataki Atos
TE

Mézes-Pataki Atos diák, a péntek reggeli élőlánc és a kora esti tüntetés egyik szervezője a Debrecinernek elmondta, a céljuk olyan oktatásért küzdő platformot és közösséget adni az embereknek, ahol hallathatják a hangjukat. „Ha mi diákok, a bátor tanárok, a szülők és a velünk szimpatizálók nem segítenek ebben, akkor nem tudom elképzelni a jövőt” – magyarázta. A reggeli akcióval kapcsolatban elmondta, ez volt az első demonstráció, amelynek részt vett a szervezésében, és leírhatatlan élményt nyújtott számára, amikor látta, mennyien jelentek meg rajta.

Diákfrontba szerveződnek

A Kossuth térről a tüntetők a Kálvin téri új városházához vonultak, ahol a Debreceni Tankerületi Központ működik. A diákok itt, valamint a Debreceni Egyetem főépülete előtt mondtak beszédeket. A demonstrálók a vonulás során, valamint az Egyetem téren különböző rigmusokat, többek között a „tanár nélkül nincs jövő”-t skandálták, valamint többször is elénekelték a Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund! című dalát.

TE

Az esemény végén az egyik szervező, Olajos Vajk bejelentette az Egységes Diákfront megalakulását. A tüntetés lezárását követően előbb a megjelent pedagógusok kezdték el skandálni, hogy „köszönjük, diákok”, majd ők erre „köszönjük, tanárok”-kal válaszoltak.

Az eseményt a közösségi oldalunkon élőben közvetítettük, ezt a felvételünket itt tekinthetik meg:

Kapcsolódó anyagok:

- Diákok tiltakozó élőlánca Debrecenben

- Gyertya- és telefonfény mellett vonulnak péntek este a debreceni diákok

- Élőláncra készülnek a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákjai

- „Nem kell mártírhalált hozni” – A hatalomhoz közel álló tankerületvezetőknek is üzentek a debreceni szolidaritási tüntetésen

- Tanárok és diákok feketében – Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

- Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

- A nap száma: 0 (nulla) szó

- Akit az istenek gyűlölnek, nevelővé teszik - avagy az én szolidaritásom

- Átadták a jogsérelmekről szóló beadványt a pedagógus szakszervezetek Kozma Ákos ombudsmannak

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.