Úgy tűnik, mégsem válnak hajléktalanokká a hajdúhadházi roma családok – Sikeres volt a civilek akciója

Az önkormányzat éppen egy olyan európai uniós pályázatra hivatkozva szólította fel távozásra a bérlakások lakóit, amelyet a szegregátumban élők megsegítésére írtak ki. A Város Mindenkié csoport és az Alternatív Közösségek Egyesülete munkájának is köszönhetően jobb belátásra tért a hajdúhadházi városvezetés, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen új házakat biztosítanak a családoknak.
Hajdúhadház, Irinyi utca - 2021. május
Budai Péter

2021 tavaszán és őszén több anyagunkban is foglalkoztunk a hajdúhadházi Irinyi utcán található romatelep ügyével. Az ott élő körülbelül 80 személy, köztük számos gyermek lakhatása azt követően vált bizonytalanná, hogy az önkormányzat felszólította őket a szociális bérlakásokból való távozásra, mivel 650 millió forint európai uniós forrást nyertek el az épületek felújítására. Eközben nem ajánlottak fel nekik átmeneti szállást a felújítás idejére, de még garanciát sem kaptak arra, hogy később visszatérhetnek a házakba. A pénzt a város egyébként éppen arra kapta, hogy javítsa a szegregátumban élők életkörülményeit. A bérlőknek A Város Mindenkié (AVM) csoport, valamint az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) igyekezett segíteni.

Budai Péter

Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen fejlemények történtek az ügyben azóta, hogy tavaly novemberben a város képviselő-testülete bérlakások vásárlásáról hozott döntést. Zubek Adrienn, az AVM aktivistája az érdeklődésünkre elmondta, úgy tűnik, az önkormányzat nem fogja hajléktalanná tenni az érintetteket, hanem csereházakat ajánl fel nekik, ami nagyon pozitív elmozdulás a részükről. A Hajdúhadház különböző pontjain elhelyezkedő házakat részben a város, részben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogja biztosítani. Molnár Ágnes, az AKE alelnöke arról tájékoztatott minket, hogy az új ingatlanok sokkal jobb állapotúak a régiekhez képest: Kádár-kockák saját udvarral, van bennük mosdó, víz, gáz és áram, a legtöbb esetben nagyobbak is a korábbi lakásoknál.

Azért vannak még problémák

Arról azonban egyelőre nem lehet beszélni, hogy az összes család helyzete megoldódott volna. Az önkormányzat egy házzal kevesebbet ajánlott fel, mint amennyi lakásból most kiköltöztek a bérlők. Ez azért történt, mert valamiért két lakásnak is ugyanaz a személy volt a bérlője, neki most mindkettőről le kellett mondania azért, hogy új lakhatáshoz jusson. További megoldandó probléma, hogy az önkormányzat a felajánlásai megtételénél nem vette figyelembe, hogy egyes családok rossz viszonyban vannak egymással, márpedig az új ingatlanokban több család fog együtt lakni.

Molnár Ágnes a Debreciner kérdésére azt is elmondta, a családok segítéséhez még biztosan lesz szükségük támogatásokra, az eddigi költségeik fedezése mellett például bútorokat is be kell még szerezniük ahhoz, hogy az ingatlanok valóban lakhatók legyenek. Aki segíteni szeretne a bérlőknek, az ennek az űrlapnak a kitöltésével tudja jelezni a szándékát.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.