Nagyváradon indított mérnökképzőt az épülő BMW-gyár számára a Debreceni Egyetem - Transtelex

A 75 kilométerre fekvő Nagyváradon indított mérnöki képzést a Debreceni Egyetem, melynek végzősei nagy eséllyel a Debrecenben épülő BMW-gyárban helyezkednek majd el. Az oktatásnak a Partiumi Keresztény Egyetemen biztosít helyet, melyet a magyar állam tart fenn.

A programot 2020-ban indították el, a döntésnél pedig számított az a jelenség is, hogy a határ menti megyék fiataljai közül sokan egyébként is Debrecenben vagy Budapesten tanulnak tovább – idézte az ebihoreanul.ro Nagy Sándort, a tanszék vezetőjét. Az oktató szerint mivel a Partiumi Keresztény Egyetem egyelőre csak bölcsészettudományi képzésre rendelkezik akkreditációval, abban állapodtak meg, hogy amíg meg nem szerzi a műszaki akkreditációt is, addig a Debreceni Egyetem szervezi az oktatást – írja a Transtelex.

transtelex.ro

A Debreceni Egyetem keretében három évfolyamon 47 hallgató tanul Nagyváradon. A Debreceni Egyetem nagyváradi kirendeltségére beiratkozott hallgatók főként Bihar megyeiek, de érkeztek Arad, Szilágy és Szatmár megyéből is diákok.

„A nyilvános bejelentések szerint az üzem megnyitásakor 1000 embert fog alkalmazni, a következő években pedig 7000-re növelik majd a dolgozók létszámát. Egyértelmű, hogy ezt a munkaerő-szükségletet Debrecen nem fogja lefedni, ezért a határ innenső oldalán, elsősorban Bihar megyében is fognak toborozni, főleg, ha Románia csatlakozik a schengeni övezethez, és megszűnik az ellenőrzés a határon” – idézte a lap Békési Csabát, a Bihar Megyei Munkaügyi Ügynökség igazgatóját.

További részletek a Transtelex cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.