Zöld konzultációt indít és a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-szerződés nyilvánosságra hozását követeli az LMP

Nem látják szilárdnak az együttműködés alapját, ezért önálló indulást terveznek a 2024-es európai parlamenti választáson és az önkormányzati választáson Debrecenben.

Sajtótájékoztatót tartott Debrecenben az LMP október 20-án a kormány által elindított legújabb nemzeti konzultációval kapcsolatban. Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke arról beszélt, a kormánynak Brüsszel hibáztatása helyett azzal kellene számot vetnie, hogy milyen energiapolitikát folytatott az elmúlt tizenkét évben. A párt álláspontja szerint a megújuló energiaforrásoknak sokkal nagyobb teret kellett volna biztosítaniuk, valamint a lakóházak szigetelésével energiát kellett volna megtakarítaniuk.
Az LMP most azt javasolja, hogy a kormány egy évente 600 milliárd forintos alapból indítsa el a lakóházak szigetelési, fűtéskorszerűsítési és nyílászárócserélési programját, amely tartalmazná a napelemek háztetőkre szerelését is. A program keretében a forrásokat a háztartások szociális helyzetének figyelembevételével osztanák ki. A párt a témában „zöld nemzeti konzultációt” indított.

Jármi Péter és Schmuck Erzsébet
Polgár Tóth Tamás

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke, a párt újdonsült környezetvédelmi szakszóvivője az általuk október elején benyújtott, a Debrecenben épülő kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazási kérdésekről elmondta, az akkumulátorok egy bizonyos mértékig fontosak, de az energiatárolás mellett arra is kell törekedni, hogy a lehető legkevesebb energiát használjuk el. Szerinte gazdasági szempontból is lehetetlen, hogy minden autótulajdonos elektromosra cserélje a járművét.
A politikus arról is beszélt, hogy a CATL-lel kötött szerződés (amelynek szövegét a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. közérdekű adatigénylésre sem adta ki a Debrecinernek) tartalmazhat olyan pontot, amely szerint Debrecennek kötelező biztosítania a gyár számára a folyamatos vízellátást, akkor is, ha valamilyen rendkívüli helyzet miatt választani kell a lakosság és a gyár kiszolgálása között. Az LMP álláspontja szerint a vállalattal kötött szerződéseket nyilvánosságra kell hozni.

Nem biztos, hogy évek múlva is Papp László lesz a polgármester

Felhívtuk Jármi Péter figyelmét arra, hogy Papp László (Fidesz) polgármester az önkormányzat szeptemberi közgyűlésén arról beszélt, ha valamilyen vészhelyzet esetén dönteni kellene, akkor a lakosságot látnák el vízzel, a gyárakat pedig leállítanák. Az LMP-s politikus erre úgy válaszolt, hogy a polgármester mondhatja ezt, de a szerződés ismerete nélkül nem látjuk, mit lépnének a kínaiak egy ilyen döntés esetén. Schmuck Erzsébet ehhez hozzátette, Papp László hiába tesz ilyen kijelentéseket, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ő lesz a polgármester, amikor aktuálissá válhat a kérdés.

Polgár Tóth Tamás

Az LMP által kezdeményezett népszavazással kapcsolatban megkérdeztük, tárgyaltak-e már olyan szervezetekkel, amelyek potenciálisan segíthetik az aláírásgyűjtést, valamint mit fognak lépni, amennyiben a helyi választási bizottság (HVB ) nem engedi át a kérdéseket. Jármi Péter elmondta, a pártokkal és civil szervezetekkel a következő 1-2 héten kezdeményeznek tárgyalásokat. Ha a HVB visszadobná a kérdéseiket, akkor a kúriáig mennének az ügyben. Ha így sem sikerül elérni a népszavazási aláírásgyűjtést, akkor polgári engedetlenségi akciókkal is megpróbálnák megállítani a beruházást. A politikus egyébként bizakodó az elbírálással kapcsolatban.

Önállóan indulnak Debrecenben

A sajtótájékoztatót követően jelent meg a Magyar Hang cikke, amelyben azt írják, az LMP önálló indulást tervez a 2024-es európai parlamenti választáson, valamint az önkormányzati választáson több városban, így Debrecenben is. Telefonon beszéltünk Jármi Péterrel, aki a döntés helyi vonatkozását azzal indokolta, hogy a többi párt részéről nem láttak hozzájuk hasonló radikális és proaktív lépéseket a kínai akkumulátorgyár megépülése ellen. „Nem látjuk elég szilárdnak az együttműködés tartalmi alapját” – fogalmazott.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.