Külföldi ügynökök, szülő férfiak, Gyurcsány, dollárbaloldal – Így „emlékezett” Debrecenben Pósán László 1956-ra

A civilben történészprofesszor fideszes politikusnak ez már a második beszéde volt, amelyben összekeverte Gerő Ernő kommunista első titkárt és Örkény István írót. Amerikaellenesség, putyini propaganda és álhírek is belefértek az Országgyűlés kulturális bizottsága elnökének szónoklatába Debrecen hivatalos városi ünnepségén.

Október 23-án a Debreceni Egyetem melletti 1956-os emlékműhöz hirdette meg ünnepi megemlékezését Debrecen önkormányzata. Az eseményen beszédet mondott Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottságának elnöke, aki nem mellesleg az egyetem történészprofesszora is.

Galéria: 2022. október 23. – Debreceni városi ünnepség (A KÉPRE KETTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

A Nyugat kilencszer, Oroszország egyszer sem szerepelt

A politikus a 2021-ben privatizált felsőoktatási intézmény központi épülete mellett, a hivatalos résztvevőkön kívül legfeljebb pártucat érdeklődő szeme láttára és füle hallatára egy erősen aktuálpolitizáló, a Fidesz legújabb üzeneteit magában foglaló beszédet olvasott fel, amit már csak a szövegben elhangzott, vagy épp el nem hangzott egyes szavak gyakorisága is jól szemléltet:

Nyugat: 9-szer
szovjet/Szovjetunió: 8-szor
Gyurcsány: 8-szor
Brüsszel: 6-szor
Amerika: 4-szer
Moszkva: 2-szer
orosz/Oroszország: egyszer sem

Lia

A képviselő egy Szolzsenyicin idézetet követően beszélt a második világháború utáni kommunista hatalomátvételről, majd az 1956-os forradalom első napjának debreceni és budapesti eseményeiről. A kormány Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos narratíváját alátámasztandó, Pósán hosszasan ecsetelte, hogy a forradalmárok valójában békét akartak, azt szerették volna, ha az USA és a Szovjetunió tárgyalnak egymással Magyarország független státuszának nagyhatalmi garanciáiról.
A politikus azt állította, hogy az amerikai kormány által működtetett Szabad Európa Rádiónak a nyugati beavatkozással kapcsolatos hazug ígéretei miatt magyarok haltak meg. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy egy amerikai kutatás a rádió archívumában egyáltalán nem találta nyomát a fideszes képviselő által említett biztatásoknak.

Lia

Tizenkét év után sem stimmel

Pósán úgy próbált történelmi párhuzamot vonni a kommunista terror és a 2006-os rendőrattak közé, hogy Gerő Ernő 1956-os MDP-s első titkárt citálta: „hazudtunk reggel, hazudtunk este, hazudtunk minden hullámhosszon”, majd ezt feleltette meg a hírhedt gyurcsányi mondatnak: „hazudtunk reggel, éjjel, meg este”. A kísérlet során azonban komoly hibát vétett, hiszen az első idézet nem Gerőtől, hanem Örkény István írótól származik. A Basahalom boulevard blog 2010-es írása tanúskodik arról, hogy a történészprofesszor egészen elképesztő módon már másodjára követte el ezt a tévesztést, ugyanis az akkori beszédében is összekeverte a két személyt.

Lia

Külföldi ügynökök és a szülő férfiak

A politikus nem felejtette el megemlíteni a hetek óta tartó pedagógus- és diáktüntetéseket, amelyek hátterében egy külföldről finanszírozott aktivistahálózatot sejt. Arra is kitért, hogy szerinte a Fidesz-közeli személyeket és fideszes politikusokat a soraikban tudó kuratóriumok alá kiszervezett egyetemekkel megvalósult az 1956-ban követelt egyetemi autonómia.

Pósán abszurdnak nevezte továbbá, hogy az Európai Parlament határozatot fogadott el arról, hogy a férfiak szülhetnek. (Valójában sosem szavazott ilyesmiről az EP, még javaslatként sem szerepelt a testület előtt.)

Lia

Putyini propaganda és dollárbaloldalozás

A politikus a beszéde végén kifejtette, hogy míg 1956-ban a Szovjetunió és a kommunisták taposták sárba a nemzeti értékeinket és a függetlenségünket, ma Brüsszel és a „dollárbaloldal” szeretné ugyanezt megtenni, ezért szerinte folytatni kell az akkor megkezdett küzdelmet. A magyarországi fellépésének stílusa miatt kritizálta David Pressman amerikai nagykövetet, majd a biztonság kedvéért megismételte egyik legfontosabb mondandóját (amely egybeesik a kormány által az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangoztatott, az ukrán ellenállás támogatása helyett a mielőbbi békét szorgalmazó, ezzel a putyini propagandát megtámogató érveknek): „Ma is a szabadság és a béke jelenti azt a körülményt, ami lehetőséget kínál a problémák rendezésére, megoldására. 1956-ban a forradalmárok ugyanezt szerették volna elérni. Legyen béke és egyetértés. Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!” – mondta, majd levonult a színpadról a megjelent politikustársai, állami és önkormányzati szervezetek, valamint egyéb Fidesz-közeli formációk tapsa közepette. Elsősorban ők vettek részt a koszorúzásban is, amelytől minden ellenzéki párt távol maradt, ott volt azonban a közgyűlési képviselettel rendelkező Civil Fórum egyesület.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.