Nem tudnak többé a munkaerő igénybevételére hivatkozva pénzt kérni a közérdekű adatok gazdái

A változás már október 13-án életbe lépett, de eddig kevesen figyeltek fel erre. A Debreciner adatkérései során már több alkalommal is előfordult, hogy a munkaerőigény alapján állapítottak meg irreális mértékű költségtérítéseket.

Olvasóink tájékoztatásának érdekében a Debreciner fennállásának kezdete óta számos alkalommal éltünk a közérdekű adatigénylés lehetőségével, legtöbbször az Átlátszó rendszerén keresztül. Egyes szervezetek, hatóságok, önkormányzatok és állami szervek ugyanis nem tartják magától értetődőnek, hogy a közérdekű információkat valamilyen nyilvános, online felületen, könnyen megtalálható módon megosszák az érdeklődő állampolgárokkal. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos szervezetek hajlamosak ignorálni az egyéb, kevesebb jogi kötelezettséget rájuk rovó megkereséseinket.

Számos esetben sikerrel jártunk, így jutottunk például hozzá olyan adatokhoz, amelyek segítettek képet alkotni a magyar gyepmesteri telepek működéséről, így tudunk beszámolni a debreceni kórházak leterheltségéről a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakaiban, de több alkalommal ennek köszönhetően adhattunk hírt arról, hogyan részesülnek közpénzből származó juttatásokban különböző szervezetek.

Az adatkérések megtagadása vagy megnehezítése terén néhány adatgazda meglehetősen nagy kreativitást mutat, többször futottunk bele például abba, hogy irreálisan magas összeg megfizetéséhez kötötték a kérésünk teljesítését. Így jártunk Egyek önkormányzatával, ahonnan közel 144 ezer forintért válaszoltak volna munkatársunk, Törő Vanda Kutyák a halálsoron című cikksorozatának készítése során feltett kérdéseire, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság pedig két ízben is jelentős összeget, egy 2020-as kérésünk kapcsán közel 1,1 millió, egy idei igénylésünk miatt pedig 210 ezer forintot számolt volna fel. Az indoklások között minden alkalommal szerepelt, hogy a teljesítés sok munkaórát venne igénybe.

Kivezették a munkaerő aránytalan igénybevételére való hivatkozás lehetőségét

2022. október 10-én az adatigénylések menetével kapcsolatban jelentős változások álltak be, mivel egy kormányrendelet 190 ezer forintban korlátozta a közérdekű adatkérés teljesítéséért elkérhető költségtérítés összegét. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azonban október 11-én kiadott egy tájékoztatást, amely olyan részletekre is rávilágított, amelyekre eddig kevesebb figyelem vetült. Többek között arra, hogy az ugyanazon a napon kihirdetett, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi XXVIII. törvény indokolása szerint a parlament kivezette az adatkérések rendszeréből a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételére vonatkozó költségtérítést. A munkaerőforrás költségeit tehát a hatályba lépés, október 13-a óta teljes egészében az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerveknek, magyarán az adatgazdáknak kell állniuk. A NAIH a tájékoztatóban azt javasolja, hogy az adatgazdák tekintsenek el a korábban megállapított, még ki nem fizetett költségtérítések követelésétől is.

Amennyiben rákényszerülünk, a közérdekű adatigénylésekkel a továbbiakban is élni fogunk, a reményeink szerint a módosításnak köszönhetően az eddigieknél is nagyobb hatékonysággal.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.