Amilyen a ma oktatása, olyan lesz a jövő országa – Tiltakozó diákok a Debreciner Podcastban

Az utcán is kiállnak a tanárok mellett.

A Debreciner Podcast második évadának harmadik adásában a vendégünk Timkó Kata 18 éves debreceni gimnazista és Olajos Vajk, a Debreceni Egyetem matematika-kémia tanárszakos hallgatója, az október 14-ei debreceni tüntetés egyik szervezője, akikkel Könnyü Hella és Nyikos Mónika beszélgetett.

Az elmúlt évek legnagyobb debreceni tüntetését szervezték meg középiskolás diákok és egyetemi hallgatók október 14-én. Az eseménnyel az oktatási rendszer problémái, többek között az alacsony bérek és a túlterheltség miatt lassan egy éve sztrájkoló és polgári engedetlenségi akciókat szervező pedagógusok mellett álltak ki. Körülbelül 600-an vonultak a Kossuth térről előbb a Debreceni Tankerületi Központhoz, majd a Debreceni Egyetem központi épületéhez, ahol bejelentették az Egységes Diák Front megalakulását.

A vendégeinket arról kérdeztük, hogy ők hogyan érzik a bőrükön az oktatás válságos helyzetét, mit gondolnak a pályaelhagyó fiatal tanárokról, és milyen tapasztalatokat szereztek a tanárok mellett szóló megmozdulásokról. Válaszaikból kiderül az is, hogy a középiskolások hogyan szervezik meg önmagukat egy ügy mellett és mi a minimum, amit el akarnak érni ezekkel a tüntetésekkel.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Kapcsolódó anyagok:

- Ismét élőlánccal állnak ki a debreceni diákok a pedagógusok mellett - Diákdemonstrációk Debrecenben – 2022. október 14.

- „Ha nincs tanár, nincs jövő” – Az elmúlt évek legnagyobb városi demonstrációját szervezték meg a debreceni diákok

- Diákok tiltakozó élőlánca Debrecenben

- Gyertya- és telefonfény mellett vonulnak péntek este a debreceni diákok

- Élőláncra készülnek a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákjai

- „Nem kell mártírhalált hozni” – A hatalomhoz közel álló tankerületvezetőknek is üzentek a debreceni szolidaritási tüntetésen

- Tanárok és diákok feketében – Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

- Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

- A nap száma: 0 (nulla) szó

- Akit az istenek gyűlölnek, nevelővé teszik - avagy az én szolidaritásom

- Átadták a jogsérelmekről szóló beadványt a pedagógus szakszervezetek Kozma Ákos ombudsmannak

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.