Még nincs pénz a Civaqua második ütemére, amely a kiszáradt Vekeri-tavon is segítene

Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Rétvári Bence államtitkár elmondta, az uniós pályázati felhívások még nem elérhetők.
Vekeri-tó – 2015. szeptember 13.
NT

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési frakcióvezetője október 11-én írásbeli kérdést tett fel Pintér Sándor belügyminiszternek a Vekeri-tó jövőjével kapcsolatban. A tárcavezetőtől arról érdeklődött, kívánja-e támogatni a kormány az idén már másodjára kiszáradt tó megmentését, mekkora összegből lehetne helyreállítani és fenntarthatóvá tenni a Vekeri vízellátását.

Lukács László György
Béli Balázs

A belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár október 25-én azt válaszolta, hogy Debrecen térségében jelenleg zajlik a Civaqua-Tócó projekt, a Vekeri-tó fejlesztését pedig a program 2/a ütemében tervezik végrehajtani. „A vonatkozó KEHOP1.3.0-15-2021-00027 pályázati felhívása lehetővé teszi a tó vízpótlását, evezőspálya kialakítását. A 2021-2027-es uniós ciklus KEHOP pályázati felhívásai jelenleg még nem elérhetők” – írta az államtitkár.

Rétvári Bence szavait nehéz másképp érteni, minthogy a költségvetésben egyelőre nem áll rendelkezésre a Civaqua-program folytatásához szükséges forrás. Így értelmezi a helyzetet a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki a közösségi oldalán azt írja, terv van, de a pénz még nem elérhető. „Addig pedig legfeljebb csak az esőben lehet bízni” – fogalmazott.

Az első ütem a Vekerin még nem segít

Ahogy azt szeptember 26-án megírtuk, a Civaqua első ütemét, amely a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán keresztül juttatja majd el a Tócó-patakba, 2023 vége felé fejezhetik be, ez ugyanakkor az erdőspusztai tavak és a szintén kiszáradóban lévő Nagyerdő vízhiányát nem kezeli, információink szerint ahhoz egy újabb teljes csővezeték lefektetésére lesz szükség. Debrecen környezete, a város körüli kedvelt kirándulóhelyek megmentése tehát továbbra sincs sokkal közelebb, mint 50 évvel ezelőtt. Tervek és elképzelések már akkor is voltak, pénzt pedig azóta sem szántak a megépítésére.

NT
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.