Minden környezeti elemre negatívan hat a debreceni katódgyár üzemelése a hatástanulmány szerint – Átlátszó

Az akkumulátorgyártáshoz használt katódokat előállító EcoPro BM-beruházás kapcsán két közmeghallgatást is tartottak, de az ezekről szóló hirdetményeket az illetékesek csak nehezen megtalálható módon tették közzé. Nem véletlen, hogy az egyiken a lakosság részéről senki, de a másikon is csak néhányan vettek részt.

A kínai CATL óriásvállalat akkumulátorgyára mellett más vízigényes beruházások is folyamatban vannak Debrecenben – hívta fel a figyelmet az Átlátszó. Mint írják, miközben a város környezete már a lakosság számára is érzékelhető módon a kiszáradással néz szembe, ezeknek az üzemeknek az összesített vízfogyasztásáról egyáltalán nincs adat.

atlatszo.hu

Az Átlátszó emlékeztet, az EcoPro BM már megkapta a katasztrófavédelmi és az egységes környezethasználati engedélyt is. Ezek kiadásához közmeghallgatásokat kellett tartani, ezeket azonban érdemben nem hirdették meg előzetesen. Az Átlátszó szerint nem véletlen, hogy az önkormányzat által tartott közmeghallgatáson a lakosság részéről senki sem vett részt, de a kormányhivatal eseményén is alig páran jelentek meg.

Az EcoPro BM 26 különböző veszélyes (mérgező és gyúlékony) anyagot használ fel a majdani gyártás során. Az Átlátszó szerint kérdés, hogy miért nem kell külső védelmi tervet készíteni a katódgyárhoz, miközben a felső küszöbértékű veszélyes üzemek számára a törvény ezt előírja. Ezt fel is tették a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak az illetékesek.

A kínai Semcorp szeparátorfólia-gyára az Átlátszó szerint közben évente 25 400 tonna oldószert fog felhasználni 650 millió négyzetméter fólia előállításához. Az online megtartott katasztrófavédelmi közmeghallgatáson az önkormányzat beszámolója szerint egy észrevétel sem érkezett.

A vízkészletben is kárt okozhat

Az EcoPro BM nemrég lezárt környezethasználati engedélyezési eljárásához készített hatástanulmányban az olvasható, hogy „az üzemelés hatásai minden környezeti elemre negatívan hatnak”. Az anyagban azt is írják, hogy a gyár működése a felszín alatti vízkészlet hosszútávú és jelentős megcsapolásával annak mennyiségi és ezáltal akár minőségi romlását is okozhatja. Az EcoPro BM tervezett napi iparivíz-felhasználása 2800 köbméter lesz.

A hatástanulmány azt is megállapította, hogy a levegőminőségre negatív hatással lesz a jelentős nikkel- és kobalttartalmú szállópor.

További részleteket az Átlátszó összefoglaló írásában olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.