Megszavazták a megszorításokat és a Fórum bővítését a cívisházak rovására – Közgyűlést tartottak Debrecenben

Széles Diána szociális alpolgármester szerint nem baj, hogy egyes idősklubok épületeit bezárják és elköltöztetik azokat, mert a szolgáltatásokat igénybe vevők egyébként is látogatják a város összes ilyen klubját. Papp László polgármester kijelentette, a jövőben is hoznak majd olyan döntéseket, amelyek következtében régi épületeket bontanak le, mert a városvezetés szerint ez szolgálja a fejlődés ügyét.

Október 27-én délelőtt, a Kölcsey Központban ülésezett Debrecen közgyűlése. A kétórás tanácskozáson a 24 előterjesztés többségét kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag fogadta el a testület, kisebb viták mindössze két napirendi pont, Papp László (Fidesz) polgármester energiaválság miatti megszorítócsomagja és a Fórum bevásárlóközpont bővítése kapcsán alakultak ki.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2022. október 27. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Mi lesz az idősekkel, ha bezárják a nyugdíjasklubokat?

Papp László az energiamegtakarítási intézkedési tervről szóló előterjesztés szóbeli kiegészítésében fake news-nak nevezte, hogy az MVM Zrt. kivételezne Debrecennel, ezért direkt alacsony áron adna áramot az AKSD Kft.-nek. Azt is leszögezte, hogy a közbeszerzési eljárás tisztességes volt. A polgármester azt mondta, a város helyzete nem rózsás, de egy „viszonylag normális” működést biztosítani tudnak.

Vaszkó Imre (DK) felvetette, hogy az önkormányzat rosszkor, magas áron vásárolt gázt, ezért érdemes lenne újratárgyalni a megállapodást, így talán nem lenne szükség orvosi rendelők és idősklubok bezárására. Papp a válaszában leszögezte, ezek közül egyiket sem zárják be, „csak” átköltöztetik a szolgáltatásokat más helyszínekre. Szűcs László gazdálkodási főosztályvezető a gázszerződéssel kapcsolatban elmondta, jogszabályi kötelezettségek miatt mindenképpen eredményt kellett hirdetni a közbeszerzésen, és a várost sem hagyhatták ellátás nélkül, de a jogszabályok lehetőséget adnak, hogy lépjenek az ügyben.

Polgár Tóth Tamás

Mándi László (Momentum) arról érdeklődött, mennyi időre számolta ki a városháza a remélt, közel 6 milliárd forintos megtakarítást, valamint mikor és milyen kritériumok teljesülése esetén vizsgálják felül a mostani intézkedéseket. A polgármester kifejtette, a teljes 2023-as évre kalkulálták a költségnövekményt, így a spórolást is. Mint mondta, felülvizsgálat valószínűleg a 2023-as költségvetés tervezésénél és elfogadásánál történhet.

Polgár Tóth Tamás

Papp László javaslatában szerepelt, hogy „az orosz-ukrán háború, valamint az uniós szankciók” hatásainak enyhítése miatt van szükség a megszorításokra. Madarasi István (MSZP) megjegyezte, hogy az Oroszországot sújtó, de a magyar gazdaságra is negatív hatást gyakorló szankciókat Orbán Viktor miniszterelnök is megszavazta. Kijelentette továbbá, attól, hogy nem így nevezik, az emberek még bezárásként fogják megélni az intézmények összeköltözéseit.

Polgár Tóth Tamás

Vaszkó Imre előrevetítette, az idősklubok elköltöztetése azt fogja jelenteni, hogy az érintettek 70-80 százaléka nem jár többet ilyen intézményekbe, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Széles Diána (Fidesz) szociális ügyekért is felelős alpolgármester erre azt válaszolta, most 9 telephelyen működtetnek idősklubokat, az érintett idősek jellemzően az összeset látogatják. Mint mondta, az idősklubok szolgáltatásait igénybe vevőkkel már megbeszélték a költözéseket, ők pedig nem jelezték, hogy bármilyen problémájuk lenne ezzel. „Szociális ellátásban nem lesz hiánya senkinek” – jelentette ki. Azt is megjegyezte, a magyar kormány volt az egyetlen, ami a háborús konfliktus kapcsán kezdettől fogva „a békét hirdette”. „De vannak olyan, nyilván világuralmi tényezők, akik ebben nem érdekeltek” – fogalmazott.

Az energiatakarékossági intézkedési tervet 22 igen szavazattal, 3 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Polgár Tóth Tamás

Papp László szerint nem kell megvédeni a Fórum bővítése által fenyegetett cívisházakat

A közgyűlés tárgyalta az ülésen jelen nem lévő Gábor István főépítész előterjesztését is, amely alapján módosították a város helyi építési szabályzatáról szóló rendeletet. A módosítás célja az volt, hogy lehetővé tegyék a Fórum bővítését a Csapó utca másik oldalára. A két egységet gyalogos híddal kötnék össze. Szabó Bence (Momentum) felvetésére, miszerint sokan aggódnak a beruházás áldozatául eső cívisházakért, a polgármester azt reagálta, hogy az érintett területen nincs helyi védettségű épület.

Polgár Tóth Tamás

„Egy jó dinamikával rendelkező, gazdasági fejlődést felmutatni képes város esetében óhatatlanul van konfliktus a fejlődés és a meglévő építészeti megoldások között. Ami érték, azt természetesen védeni kell. A jövőben is lesznek olyan fejlesztési döntések, ahol régi, meglévő épületek adott esetben elbontásra kerülnek, mert ez szolgálja a fejlődés ügyét” – fogalmazott Papp László, aki szerint a budapesti Andrássy út sem úgy nézne ki, mint ma, ha annak idején ragaszkodtak volna a korábban ott található épületekhez. Hozzátette, az önkormányzat hamarosan több épület védetté nyilvánításáról is dönteni fog.

Polgár Tóth Tamás

Az előterjesztést 26 igen szavazattal fogadták el, tehát a Fidesz mellett a DK, az MSZP és a Civil Fórum politikusai, valamint Kőszeghy Csanád Ábel (független) is támogatta a javaslatot. A Momentum két képviselője nemet nyomott.

Török ügy, teherautók és szúnyogok

Egy rövid zárt ülést követően az interpellációkkal folytatódott a közgyűlés. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) a polgármestertől arról érdeklődött, van-e Debrecenben „török ügy”. A kérdését arra alapozta, hogy a BMW-csoport török cégekkel kötött szerződést a debreceni autógyáruk építéséről. Papp László a reakciójában kifejezte abbéli reményét, hogy Debrecenben nincs és nem is lesz török ügy, a Civil Fórum pedig nem akar törökellenes indulatokat gerjeszteni. Megjegyezte továbbá, szerencsés megoldásnak tartja, ha konténervárost építenek fel a városba érkező vendégmunkásoknak, mert így nem kell „ráengedni” őket az albérleti piacra.

Polgár Tóth Tamás

Kovács István (Fidesz), a 7. számú egyéni választókerület képviselője az interpellációjában elmondta, már eljuttatta Papp Lászlónak a Harangos utcai lakók aláírásait, akik többek között azért tiltakoznak, mert egy cég munkásai 20 tonnás teherautókkal kezdtek el közlekedni a környéken nagy sebességgel, valamint fákat vágtak ki. A képviselő nem tudta megnevezni, hogy konkrétan milyen cégről van szó, csak azt, hogy nyílászárókkal foglalkoznak. A polgármester azt válaszolta, a cégnek javasolni fogják, hogy inkább a Simon László utca felé közlekedjenek.

A harmadik felszólaló Vaszkó Imre volt, aki lakossági megkeresés alapján arról számolt be, hogy Debrecen nyugati városrészén elszaporodtak a szúnyogok. Arról érdeklődött, hogy tervez-e az önkormányzat biológiai vagy kémiai gyérítést. „Konzultálunk a szakemberekkel és karácsonyig megadjuk a választ” – fogalmazott a polgármester.

A következő közgyűlést november 17-én tartják majd.

Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.