Első fokon átengedték az LMP debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazási kérdéseit

Legalább 100-200 aláírásgyűjtőre van szükségük, már toborozzák az aktivistákat.

A debreceni helyi választási bizottság (HVB) az LMP mindkét, a déli ipari parkban felépítendő kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezését átengedte első fokon – jelentette be a párt október 27-én. Az LMP közleménye szerint a gyár az óránként 1000 köbméteres vízigénye mellett jelentősen csökkentené a város zöldfelületét is, valamint az egész település életét befolyásoló hang- és hőhatással bírna.

Polgár Tóth Tamás

Az alábbi kérdéseket nyújtották be a gyárral kapcsolatban:

Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti vízigénye meghaladja a 450 köbmétert?

Egyetért-e ön azzal, hogy tilos legyen Debrecen közigazgatási területén olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek éves vízigénye meghaladja Debrecen éves lakossági vízfogyasztásának másfélszeresét?

A párt közleménye szerint az első pillanattól azt képviselték, hogy a CATL nevű óriáscég gyárának építéséről szóló döntést nem lehet a debreceniek nélkül meghozni. „Sejtjük, hogy ez csak az első lépés volt, és a Fidesz mindent megtesz majd, hogy megakadályozza a népszavazást különböző jogi eszközökkel, de mi tovább küzdünk azért, hogy Debrecen jövőjéről a debreceniek dönthessenek” – írták.

A népszavazással kapcsolatos határozatokat a HVB már október 17-én közzétette az önkormányzat honlapján, ehhez a dátumhoz képest 15 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani. Ha ilyen nem történik, akkor elkezdődhet az aláírásgyűjtés.

Legalább 100-200 aktivistára van szükségük

Megkérdeztük a közleményt jegyző Jármi Pétert, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnökét, a párt környezetvédelmi szakszóvivőjét, meglepte-e őket, hogy a helyi választási bizottság átengedte a kérdéseket. A politikus azt válaszolta, igen, főleg az, hogy a döntésüket mindössze 10 nap alatt meghozták.

Jármi Péter
Koppányi Szabolcs

Kérdésünkre azt is elárulta, már vannak aktivistáik, a következő hetekben pedig folyamatosan toboroznak. Úgy számolnak, hogy legalább 100-200 aláírásgyűjtő közreműködése kell ahhoz, hogy összegyűjtsék a közel 40 ezer aláírást (körülbelül 34 ezer érvényes aláírásra van szükség). Ennek érdekében elkezdték a tárgyalásokat más politikai pártokkal és civil szervezetekkel is.

„Az elkövetkezendő évtizedeinket meghatározza, hogy ez a gyár megépül-e vagy nem” – mondta a politikus.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.