Jövő hét elején indulhat az aláírásgyűjtés a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazásért

Az LMP arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a törvényi határidő lejártáig senki sem támadta meg a kezdeményezésüket. Két kérdést tennének fel a debrecenieknek, mindkettő az ipari célra felhasználható víz mennyiségét korlátozná.

Murguly Mátyás, az LMP debreceni politikusa még augusztus 16-án jelentette be, hogy a párt helyi népszavazást kezdeményez a CATL nevű kínai óriásvállalat Debrecen déli gazdasági övezetében felépítendő akkumulátorgyárával kapcsolatban, amelyet minden idők legnagyobb magyarországi beruházásaként valósítanának meg.

Október 7-én az alábbi két kérdést nyújtották be a debreceni helyi választási irodának (HVI):

Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti vízigénye meghaladja a 450 m 3 értéket?

Egyetért-e ön azzal, hogy tilos legyen Debrecen közigazgatási területén olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek éves vízigénye meghaladja Debrecen éves lakossági vízfogyasztásának másfélszeresét?

Lia

Rengeteg vizet használna fel

Ahogy arról többször is beszámoltunk, a debreceni civilek és ellenzéki pártok elsősorban amiatt aggódnak, hogy a kínai akkumulátorgyár esetleg veszélyeztetheti a város vízkészletét, ugyanis Palkovics László technológiai és ipari miniszter korábbi, a Telex beszámolójában szereplő kijelentése alapján hatalmas, óránként ezer köbméter vízfogyasztásra lehet számítani. A nagy fogyasztású gyár építését ráadásul éppen egy rendkívül aszályos időszak közben jelentették be, egy olyan évben, amikor kiszáradt többek között a város egyik kedvelt kirándulóhelye, a Vekeri-tó is. A folyószabályozások és a klímaváltozás együttes hatására pedig egyre komolyabb gondokat okoz a talajvízszint süllyedése, amely már a Nagyerdőt is veszélyezteti.

Indulhat a gyűjtés, a cél a 40 ezer aláírás

Murguly Mátyás november 2-án arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a HVI-től származó információik szerint az aznap lejárt törvényes határidőig senki sem támadta meg a népszavazási kérdések hitelesítéséről szóló helyi választási bizottsági határozatokat. Úgy tudjuk, a párt aláírásgyűjtése a következő hét elején indulhat.

Murguly Mátyás
Polgár Tóth Tamás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy debreceni népszavazás kiírásához körülbelül 34 ezer érvényes támogató aláírást kell összegyűjteni. A párt kalkulációi szerint a lehetséges érvénytelen ajánlások miatt legalább 40 ezer támogató aláírásra van szükség. A gyűjtés elkezdéséhez a HVI vezetőjének (aki jelenleg Szekeres Antal jegyző) először hitelesítenie kell az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait.

Az aláírásgyűjtésre a pártnak a hitelesítéstől számítva 30 nap áll a rendelkezésére. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tájékoztatása szerint elegendő aláírás esetén a következő forgatókönyv lép életbe: a HVB-nek 45 napon belül kell ellenőriznie azokat, majd az elegendő aláírásszámot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 8 napon belül tájékoztatja a polgármestert (jelenleg Papp László tölti be ezt a tisztséget), aki a város következő közgyűlésén bejelenti a fejleményeket. A testületnek 30 napon belül kell döntenie a népszavazás elrendeléséről. A jogvédő szervezet becslései szerint a kezdeményezés szempontjából optimista esetben a felülvizsgálati határidő eredménytelen elteltétől számított 3-4 hónapon belül történhet meg a népszavazás elrendelése.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.