„Egy új vasfüggöny nyugati felén fogunk elhelyezkedni” – Hajdúnánáson kampányolt Kövér László a szankciók ellen

Az Országgyűlés elnöke arról győzködte a megjelenteket, hogy töltsék ki a kormány legújabb nemzeti konzultációját. Ehhez csúsztatásokat, álhíreket és összeesküvéselméletbe hajló fejtegetéseket is latba vetett. Hiába Vlagyimir Putyin orosz elnök indított háborút Ukrajna ellen, Kövér szerint a jelenlegi történések fő haszonélvezői az amerikaiak, Soros György és a magyar ellenzék. Kikelt magából a pedagógusok kockás ingeivel szemben, a „fiús” játékokkal játszó lánygyerekek kapcsán pedig Rákosi Mátyás jutott az eszébe.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

November 3-án Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjének meghívására Hajdúnánáson tartott lakossági fórumot Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke, amelyen a politikus a kormány legújabb nemzeti konzultációjának kitöltése mellett kampányolt. Az eseményen részt vett a választókerület legtöbb fideszes és független polgármestere is.

Kövér László a hajdúnánási moziban
Polgár Tóth Tamás

Felvezető csúsztatásokkal

A házelnök több mint másfél órás beszédét egy hosszú történelmi felvezetővel indította. Az értékelése szerint ugyan a 2010-es évek a magyar történelem egyik „arany évtizede” volt, már jó ideje a veszélyek korát éljük. A megjelenteknek arról beszélt, hogy a 2008-as világválság felkészületlenül érte az akkori kormányt, a 2019-es koronavírus-járványt pedig a Fidesz nem láthatta előre. Kövér László itt azt kezdte el fejtegetni, nem tudni, hogy a járvány természetes módon indult-e, vagy szándékos emberi tevékenység, esetleg baleset vezetett-e a kialakulásához. A házelnöki kronológia szerint a következő veszélyhelyzetet Ukrajna oroszok általi megtámadása eredményezte, a bajt pedig az Európai Unió az Oroszországra kivetett szankciókkal tetézte.

Kövér László ezen a ponton arról kezdett el beszélni, hogy a Krím-félsziget, amelyet 2014-ben az oroszok elfoglaltak, történelmileg mindig is Oroszországhoz tartozott (ez ebben a formában semmiképpen nem igaz, hiszen a kora újkorban például több alkalommal is változott a terület hovatartozása), Ukrajna azt csak Hruscsovtól kapta meg „ajándékként”. A házelnök szerint a 2014-ben meghozott Oroszország elleni szankciókkal valójában jót tettünk az oroszokkal, akik gazdasági fejlesztéssel reagáltak ezekre.

Tiba képviselő meghívására érkezett
Polgár Tóth Tamás
A Fidesz politikusa elmondta, a magyar kormány számára – minden kritikájuk ellenére – elfogadhatóak voltak a szankciók egészen addig, amíg ki nem terjesztették azokat az energiahordozókra. A házelnök által kivetített prezentáció szerint ez annak ellenére történt meg, hogy a március 10-11-én tartott Versailles-i uniós csúcson „azt mondták”, nem lesznek szankciók az olajra és a gázra. Ezt egyébként annak idején Orbán Viktor miniszterelnök kommunikálta a találkozót követően. Az RTL már akkor is megjegyezte, hogy a tagállami vezetők által kiadott közös nyilatkozatban ez szerepel: „Eltökélt szándékunk, hogy tovább fokozzuk az Oroszországra és Fehéroroszországra gyakorolt nyomást. Jelentős szankciókat fogadtunk el, és továbbra is készen állunk arra, hogy gyorsan további szankciókkal lépjünk fel.”

Kövér kijelentette, hogy a szankciók (amelyeket szerinte Orbán azért szavazott meg, mert sikerült elérnie, hogy Magyarországra ne legyenek érvényesek az energiahordozókra vonatkozó korlátozások) miatt nőnek az energiaárak, egyes uniós országok pedig álszent módon azok megszavazása után felpörgették az Oroszországgal való kereskedelmet, még a szankciók életbe lépése előtt. A házelnök szerint az oroszok fél év alatt annyi pénzhez jutottak a gázból és az olajból, mint a szankciók előtt egy év alatt.

Kuláktalanítás zajlik Európában a házelnök szerint

Még mindig csak a beszéde harmadánál tartott, amikor azt fejtegette, hogy az Európai Bizottság évtizedek óta egy gazdaellenes politikát folytat. „Szánt szándékkal teszik tönkre az európai mezőgazdaságot, mert egyszerűen nincs a gazdatársadalomra szükség. Ez egy konzervatív, középosztályi társadalom, amelyik leginkább ellenőrzése alatt tudja tartani a saját, magabiztos lábon álló egzisztenciájával a mindenkori politikai hatalmat. Ahogy ezekre Rákosiéknak és Sztálin elvtársnak nem volt szükségük, úgy ezeknek sincsen szükségük. Ugyanazt a kuláktalanítási politikát folytatják modern eszközökkel a 21. században, mint amelyeket a harmincas években Oroszországban, az ötvenes években pedig Magyarországon folytattak” – sorolta.

Polgár Tóth Tamás

Kövér László szerint az Európai Unió politikája a kontinensen működő gyárak kitelepüléséhez, ez pedig munkanélküliséghez fog vezetni. Mindenkit megnyugtatott azonban, hogy a kormány a magyar embereket megvédi az élelmiszerárstoppal, a benzinárstoppal, a kamatstoppal, a rezsicsökkentéssel és a gyármentő programmal. Hangsúlyozta, habár belenyúltak a rezsicsökkentésbe, az átlag felett fogyasztók számlája is csak fele a piaci árnak.

Abból fizetik az ellenzék zsoldját, amit „Soros úr összekaszál”

Ezt követően arról kezdett el beszélni a házelnök, hogy kinek az érdeke az Oroszország elleni szankciós politika. Habár Joe Biden amerikai elnök mellett Hszi Csin-ping kínai elnök arcképét is kivetítette a teremben ülőknek, utóbbit gyorsan mentegetni kezdte, mondván, míg Kína Európa-politikája alapvetően egy kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatépítésre törekszik a kontinenssel, az USA pontosan ezt akarja megakadályozni. Az amerikaiak célja ezért a házelnök szerint kiütni Oroszországot ebből a lehetséges együttműködésből. „Egy új vasfüggöny nyugati felén fogunk majd elhelyezkedni” – értékelte a helyzetet a politikus. A házelnök később arról elmélkedett, hogy az amerikai gázt piacképessé tették a szankciók, ezt pedig csak erősítette az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása. Megjegyezte ugyanakkor, szerinte azoknak, akik kitalálták az uniós szankciókat, annyi eszük sincs, amennyivel Magyarországon egy járási hivatalt el lehet vezetni, nincs ugyanis elég alkalmas kikötő és vezeték az amerikai gáz fogadására.

Polgár Tóth Tamás

A szankciók haszonélvezői közé tartozik Kövér szerint Soros György is, hiszen azok az energiacégek, amelyekben részesedése van, ebben az évben több mint 1 milliárd dollár tőzsdei nyereséget tudnak felmutatni. Azt is hangsúlyozta, hogy „a Soros-banda egyik tagja” (nem konkretizálta, hogy kire gondolt) Ukrajna egyik legnagyobb termőföldtulajdonosa, az ukrán földek 30 százaléka pedig már amerikai kézben van.

A házelnök a haszonélvezőkhöz sorolta a magyar ellenzéket is, arra hivatkozva, hogy Márki-Zay Péter kijelentései szerint jelentős támogatásokat kaptak az Egyesült Államokból a választási kampány során és azt követően is, eközben több ellenzéki politikus is nyilatkozott arról, hogy támogatja a szankciókat. „Tulajdonképpen abból a pénzből fizetik a zsoldjukat, amiket Soros úr összekaszál a világban az ehhez hasonló módszerekkel végrehajtott operációkon keresztül” – magyarázta.

Polgár Tóth Tamás

A Fidesz egyik kedvenc álhíre

Kövér egy újabb „veszélyre” hívta fel a figyelmet, amikor arról beszélt, az MSZP-SZDSZ kormány idején azt ajánlották az óvodáknak, hogy hagyják a gyerekeket szabadon választani aközött, hogy fiúknak vagy lányoknak szánt játékokkal játszanak-e. Az ezt szorgalmazó politikusokat a traktorista lányoknak örülő Rákosi Mátyáshoz hasonlította. Ezt követően elmondta azt a fideszes politikusok által hónapok óta ismételgetett álhírt, miszerint az Európai Parlament határozott volna arról, hogy a férfiak is szülhetnek. „Ugyan méhük még nincsen, de joguk az van már” – fogalmazott.

A szóban forgó uniós döntés egyébként éppen arra vonatkozott, hogy azok a transzszexuális férfiak, akik képesek a szülésre (hiszen van méhük is), részesüljenek azokban a kedvezményekben, amelyekben a szülő nők is részesülnek. „Ez a nyílt társadalom, hölgyeim és uraim. És bombázzák a gyerekeinket ahol csak lehet, a Netflixen, a mit tudom én, min keresztül, a kezükbe operált, szinte rágyógyult okostelefonokon keresztül, azzal az ideológiával, azzal az agymosó tartalommal, amelyről nekünk tudomásunk sincsen, mert maguk vannak ezzel a kütyüvel” – sorolta.

Polgár Tóth Tamás

A kockás ing bűn

A házelnök előadása közben egy papírt adtak körbe a szervezők, erre írhatták fel a kérdéseiket a jelenlévők. Egy kérdező az elmúlt hetekben zajló demonstrációk kapcsán amiatt aggódott, hogy a diákokat szerinte felhasználják a pedagógusok a saját céljaik elérésére, Kövér Lászlótól arról érdeklődött, meg lehetne-e tiltani a diákok tüntetéseken való megjelenésén. A politikus erre a középiskolások esetén határozott nemmel válaszolt, a fiatalabb gyerekek kapcsán viszont úgy fogalmazott, „lehet, hogy nincs ilyen büntetőjogi tényállás, de kéne, hogy legyen”.

Magyarország harmadik számú közjogi méltósága a beszéde végén azt is kifejtette, hogy a pedagógusok kockás ingét is kifogásolja. Mint mondta, amikor őt tanították, a tanárok még egyenköpenyben, zakóban és nyakkendőben oktattak. „ Azt üzenni a gyermekeknek, hogy az igénytelenség a norma, az bocsánat, de bűn” – jelentette ki a politikus.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.