A vadplakátolásokról nem minden városban vélekedik ugyanúgy a Demokratikus Koalíció. Vagy végül mégis?

Míg Debrecenben a bíróságig menve keresi igazát a DK, mert szerintük a Fidesz jogtalanul, engedély nélkül helyezi el plakátjait a villanyoszlopokon, addig Berettyóújfaluban a DK is plakátol a villanyoszlopokra, nyilván szintén jogtalanul és engedély nélkül, amire szintén a törvény szigorával kellene reagálni a hatóságoknak, amennyiben általános érvényűnek tekinthető a debreceni DK jogorvoslati kérelme. Időközben azonban már DK és szövetségesei is elkezdték használni a villanyoszlopokat Debrecenben. „Nem fogunk lehajtott fejjel kullogni” – mondja a polgármesterjelöltjük.

Jogtalan plakátkihelyezések Berettyóújfaluban is

Az MSZP berettyóújfalui szervezete fotóval illusztrált Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a városban a Fidesz mellett a DK is jogtalanul használja a villanyoszlopokat a választási kampányára. Mint közösségi oldalukon írták: „Dr. Zákány Zsolt, az ellenzék polgármesterjelöltje engedélyt kért a berettyóújfalui villanyoszlopokra való plakátkihelyezésre. Az ESMA Zrt. a tulajdonossal kötött szerződére hivatkozva a használatot nem engedélyezte. (…) A törekvésünk az, hogy a törvényeket betartjuk. Ezért a kampányban nem használjuk az oszlopokat. EZZEL SZEMBEN A FIDESZ ÉS A DK JOGSZABÁLYELLENES KAMPÁNYT FOLYTAT, MERT A VÁROS TERÜLETÉN PLAKÁTOKAT HELYEZNEK EL ENGEDÉLY NÉLKÜL. EZZEL JOGTALAN ELŐNYT SZEREZNEK A TÖBBI JELÖLTTEL SZEMBEN!!!”

A történtek kapcsán megkerestük Varga Zoltán DK-s politikust, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás debreceni összefogás polgármesterjelöltjét, aki a hasonló fideszes plakátolások miatt emelt szót, követelve a jogtalanul kihelyezett kormánypárti plakátok eltávolítását. Érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy ő nem tudott pártja berettyóújfalui plakátolásáról, úgy véli, egyéni akcióról van szó.

Vitányi Ferenc, a DK berettyóújfalui szervezetének vezetője a megkeresésünkre nyilatkozatot küldött a Debrecinernek a berettyóújfalui DK-s plakátolást firtató kérdésünkre. Ebben azt írja, hogy „megdöbbenve vesszük, hogy bizonyos berettyóújfalui ellenzéki csoportok képviselői immár a sokadik nemtelen támadást intézik a DK ellen”. Majd közli, hogy úgy érzi, „kényelmes dolog az ellenzéki oldalon ellenfelet keresni”. Hozzáteszi azt is, hogy „rossz irányban lőnek, lehet, még nem tűnt fel nekik, de a legyőzendő, leváltandó ellenfél a túloldalon van. A mi egyedüli ellenfelünk a Fidesz. Kihelyezett plakátjainkkal, a magunk eszközeivel, a Fidesz mindent elsöpörni kívánó médiatúlsúlyát próbáljuk ellensúlyozni.”

Berettyóújfaluban elértük Balogh Sándort, aki a helyi választási bizottságba delegált MSZP-s tag, illetve ő gondozza a pártja Facebook-oldalát, ahol megjelent a fotó a vadplakátolásról. „Igazából Varga Zoltánék adták az ötletet éppen, de előzmény volt, hogy Zákány Zsolt, Berettyóújfalu független, de igen nagy ellenzéki összefogással támogatott polgármesterjelöltje engedélyt kért az ESMA Zrt-től villanyoszlopokra való plakátozáshoz, ám elutasították, ahogy Vargáékat is Debrecenben, mondván: ’pártállástól függetlenül, egyetlen jelöltnek vagy jelölő szervezetnek sem áll módunkban oszlophasználati engedélyt adni’. Ezt a polgármesterjelölt elfogadta, ám ekkor megláttam Muraközi István jelenlegi fideszes polgármester és -jelölt molinóját, de közben a DK-s plakátot is észrevettük. Milyen dolog lett volna, ha csak a Fideszéről készült fotót adom közre? Senkivel semmi bajom a személyét érintően, csak azzal van gond, hogy oda rakták ki a plakátokat, hiszen ez jogosulatlan előnyt jelent számukra. Az meg külön furcsán hatott, hogy a DK ezzel Debrecenben bíróságra megy a Fidesz ellenében, itt meg ők is odapakolják a plakátjaikat a villanyoszlopokra. Amúgy tudom, rengeteg fideszes plakát is kint van nem megengedett helyeken, de nem mentesíti egyik szabálytalanság a másikat.”

Fordulat Debrecenben? Vagy további perek?

Varga Zoltán polgármesterjelölt a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy „Debrecenben is fognak most már találkozni az emberek villanyoszlophoz rögzített DK-molinókkal, hiszen úgy döntöttünk, ha már kétszer elmeszelt minket a választási bizottság, s nem fogadta el a Fidesz-plakátok elleni beadványainkat, akkor nem fogunk lehajtott fejjel kullogni, és mi is kirakunk jó pár molinót.” Varga azt mondta, ha a bíróság azt a határozatot hozza, hogy nem jogos a Fidesz plakátolása, akkor ők is leveszik az övéiket, amúgy meg fent hagyják. Sőt, ha netán büntetést kapnak ezért, akkor kifizetik.

Tegnapi fejlemény az ügyben, hogy Vargáék ismét beadták plakátkihelyezési kérelmüket a debreceni önkormányzathoz, hogy a városi tulajdonban lévő felületekre adjon engedélyt Debrecen, illetve az ESMA reklámcéget is újra felkeresték levelükkel, hogy az e.on oszlopaira adják meg. A debreceni önkormányzat már válaszolt is, megadták az engedélyt.

Az ESMA újabb válaszlevelére még várnak. Varga Zoltán ismételten kifejtette, szerinte vagy az ESMA, vagy a Fidesz korábbi kommunikációja volt valótlan, hiszen a Fidesz azt állítja, minden engedélye megvan, míg az ESMA azt írta Vargának, hogy senkinek sem adott ki engedélyt. Amennyiben kiderülne, hogy az ESMA mégis adott engedélyt a Fidesznek az e.onos villanyoszlopok használatára, akkor Varga szerint újabb bírósági keresetekre lehet számítani, hiszen ezzel az egyoldalú engedélyezésével az ESMA alapvetően befolyásolta az október 13-i önkormányzati választások kampányát.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.