Nem fogadták el a költségvetés módosítását, mégis aláírta a dolgozói kifizetéseket Balmazújváros polgármestere

Hegedüs Péter szerint az előterjesztést el nem fogadó képviselők törvénysértést követtek el, ők azonban azt állítják, a városvezető szegett meg minden vonatkozó törvényt, valamint hergeli a jogkövető képviselőkkel szemben a város lakosságát.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere ma, november 7-én a közösségi oldalán élőben közvetítette, ahogy képviselő-testületi döntés nélkül írt alá önkormányzati kifizetéseket.

Egy nem sokkal korábbi videós bejelentkezésében a városvezető arról beszélt, a képviselő-testület nem fogadott el egy törvény által előírt költségvetési módosítást, emiatt „borulna” a költségvetés végrehajtása. Hegedüs emlékeztetett, az önkormányzat munkaterve szerint szeptember 21-ig kellett beterjeszteniük a költségvetés módosítását, amit meg is tettek, a képviselők többsége azonban nem fogadta el az előterjesztést. „Szeretném megjegyezni gyorsan, hogy ezzel a testület mulasztásos törvénysértésbe esett” – mondta.

A polgármester elmondta, az üggyel kapcsolatban megkeresték a Belügyminisztériumot, ahonnan a Pénzügyminisztériumhoz irányították őket, de a tárca még nem válaszolt a városvezetésnek. Keresték a Magyar Államkincstárt, akik adtak tájékoztatást, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeletét, onnan viszont nem kaptak választ. Számos törvényt és helyi rendeletet átnéztek, a polgármester pedig végül úgy döntött, a testületi döntés nélkül is aláírja az önkormányzati dolgozók kifizetéseit. „Ez bizonyosan jogi hercehurcával fog járni, de ezt én vállalom” – fogalmazott.

A korábban Hegedüsékkel egy jelölő szervezet, a Célbakisér színeiben mandátumot szerzett, de később onnan kilépett Ferenczi Mária képviselőt, valamint a többi, a rendeletet meg nem szavazó személyt felszólította, szüntessék meg a törvénysértést, ne akadályozzák a dolgozók bérének a kifizetését.

Elvtelen zsarolásról ír két helyi ellenzéki képviselő

Ferenczi Mária és az ugyancsak a Célbakisérből kilépve ellenzékivé lett Dobi Sándorné képviselők a polgármester lépésére reagálva Hegedüs Péter azonnali hatállyal történő lemondását követelik a közösségi médiában. „Ma a facebookos bejelentkezésében gyakorlatilag beismerte, hogy politikai céljai érdekében eszköznek használta az önkormányzat dolgozóit, áthágott minden vonatkozó törvényt és elvtelenül megzsarolt minket, jogkövető képviselő-testületi tagokat” – írták. A történteket úgy összegezték, hogy álláspontjuk szerint a polgármester hazudott több száz önkormányzati dolgozónak, félrevezette a város lakosságát, valamint ellenük, jogkövető képviselők ellen uszította őket.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.