Országos népszavazást kezdeményez az LMP az akkumulátorgyárakról

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke azt mondta, bíznak abban, ha Debrecenben a helyi választási bizottság átengedte a kérdéseiket, akkor országos szinten is ugyanez fog történni. FRISSÍTÉS: Jármi Péter elmondta, amíg nem dönt a Nemzeti Választási Bizottság, addig a helyi népszavazásra sem kezdenek gyűjteni, viszont tájékoztató kampányt indítanak a témában.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke november 8-án egy Facebook-videóban jelentette be, hogy a párt „országossá teszi” a Debrecenben, a helyi választási bizottság által átengedett, akkumulátorgyárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseit.

A politikus a döntést azzal indokolta, hogy kiderült, az akkumulátorgyártás kapcsán országos problémával nézünk szembe, a kormány ugyanis a technológia terén nagyhatalommá fejlesztené Magyarországot. „Látjuk, hogy Debrecen mellett Győrszentivánon és Tatán is hasonló beruházást készítenek elő. Ezekben közös, hogy hatalmas zajterheléssel járnak, maga a gyártási folyamat erősen környezetkárosító, miközben irtózatos a víz- és energiaigénye” – fogalmazott.

Schmuck Erzsébet kifejtette, elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz a magyar emberek megkérdezése nélkül akar egy ilyen döntést meghozni, az LMP ezért országos népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyártásról. „Bízunk benne, ha helyben átengedtek erre vonatkozó kérdést, akkor országosan sem fognak máshogy cselekedni” – mondta. A korábbi országgyűlési képviselő a párt konkrét, országos kérdéseit a videóban nem említette, ahogy azt sem, mi lesz a már átengedett debreceni kérdésekkel, amelyekhez információink szerint ezen a héten már gyűjthetnék a támogató aláírásokat.

Ugyanebben a témában ma délelőtt Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke sajtótájékoztatót tart Debrecenben, az üggyel kapcsolatos kérdéseinket ott fogjuk feltenni.

FRISSÍTÉS:

Jármi Péter a sajtótájékoztatón elmondta, a helyi népszavazás ügyét sem engedik el: „foglalni” fogják a kérdéseket, hogy amennyiben az országos népszavazást valami miatt nem tudják megtartani, helyben legyen referendum. A politikus bejelentette, amíg tart az országos népszavazási kérdések elbírálása, Debrecenben szemléletformáló, tájékoztató kampányt folytatnak majd, amelyet ezen a héten kezdenek el. Csütörtökön 14 óra 30 perckor utcafórumot tartanak a Csapó utcán, 18 órakor pedig a Susmus Caféban tartanak workshopot az akkumulátorgyártásról és az élhető városokról.

Jármi Péter
Polgár Tóth Tamás

Az LMP hajdú-bihari elnöke a Debreciner érdeklődésére elmondta, az országos népszavazási kezdeményezés konkrét kérdésein még dolgoznak a párt jogászai. Azt pontosan nem tudta megmondani, mikor adhatják be a kérdéseket, de azt igen, hogy figyelnek, nehogy arra alkalmatlan időben, például karácsonykor kelljen összegyűjteniük az aláírásokat.

Megkérdeztük azt is, mit jelent, hogy a párt „foglalja” a helyi választási irodának beadott népszavazási kérdéseket. Jármi Péter elmondta, ha december elején lejár a gyűjtésre adott 30 nap, utána 30 napig nem lehet újra ugyanebben a témában kérdést benyújtani. Januárban újra beadják a kérdéseket, így ismét nyernek 60 napot.

Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésre, hogy országos népszavazás esetén a helyi referendumot is megtartják-e, a politikus azt válaszolta, erről akkor döntenek, ha aktuálissá válik a kérdés. Kíváncsiak voltunk arra is, a párt szerint mi garantálja, hogy amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság elkaszálja az országos kezdeményezést, nem változtatja meg korábbi döntését a debreceni helyi választási bizottság. Erre Jármi azt felelte, nem tartja valószínűnek ezt a forgatókönyvet, mivel ezeket a kérdéseket egyszer már átengedték.

A politikus szerint ténylegesen 2023 tavaszán kezdődhet aláírásgyűjtés az LMP-s kezdeményezések ügyében.

Kedves Olvasónk! A véleményedet megoszthatod a Debreciner közösségi oldalán. Gyere, szólj hozzá!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.