A fizetés és a végkielégítés miatt aggódnak a felszámolás alatt álló Tungsram hajdúböszörményi üzemének dolgozói

Elek Zoltán, a helyi szakszervezet vezetője szerint ha valóban elküldenek minden alkalmazottat, akkor most nehezebben fognak tudni új munkahelyet találni, mint a korábbi elbocsátási hullám idején. Abban bíznak, hogy jelentkezik egy befektető, aki tovább üzemeltetné a gyárat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

November 7-én a Mérce számolt be arról, hogy sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, ezért fel fogják számolni a céget. Mehlhoffer Tamás PR és kommunikációs igazgató arról tájékoztatta a lapot, hogy a legnagyobb hitelező, az Eximbank nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, az ő szavazatuk pedig elég ahhoz, hogy ne legyen csődegyezség.

hajduboszormeny.hu

Ahogy arról idén áprilisban mi is beszámoltunk, a becsődölt Tungsram már tavasszal döntött országosan 1600 dolgozó, köztük 170 hajdúböszörményi munkavállaló elbocsátásáról. Most minden eddig megmaradt alkalmazottjától megválik a gyár.

Három lépcsőben bocsátanák el az embereket

Elek Zoltán, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének hajdúböszörményi elnöke a Debrecinert arról tájékoztatta, jelenleg 112-en dolgoznak a böszörményi üzemben. A szakszervezet egy november 7-i egyeztetésen tudta meg, hogy a céget felszámolják, a vállalatvezetés ma, november 8-án jelezte neki, hogy a teljes létszámra vonatkozó csoportos létszámleépítési tervet fog benyújtani. Elek Zoltán hangsúlyozta, ez egyelőre terv, a legrosszabb forgatókönyv, amelyhez képest még lehet pozitív elmozdulás. E szerint januárban 58, februárban 44, márciusban pedig 10 dolgozót küldenének el.

Egykori gyufáscimke

Jobb helyzet abban az esetben lehet, ha jelentkezik egy befektető, amely üzemeltetné a gépgyártást vagy a volfrámhuzalgyártást, és megegyezik a felszámolóbiztossal. Ez esetben a termelés folytatódhatna, csak nem Tungsram néven. A szakszervezeti vezető elmondta, az információik szerint vannak érdeklődő vállalkozások. „Felszámolás esetén megnyílik a kapu, hogy bárki tegyen nyilvános ajánlatot” – mondta.

Nem biztos, hogy a munkások is kapnak a befolyt összegből

Elek Zoltán arról is tájékoztatta a lapunkat, hogy jelenleg nagyon aggódnak a bérek és a végkielégítések kifizetése miatt, ugyanis az ingatlanokon az Eximbanknak van jelzálogjoga, az értékesítésükből befolyó összeg elsősorban őket illeti meg.

Kifejtette, a majdani felszámolóbiztos első dolga az lesz, hogy áttekinti a kollektív szerződéseket. Ha azt látja, nem tudja végezni a munkáját a kollektív szerződésben foglaltak biztosítása mellett, akkor joga van azt egyoldalúan felmondani, de január közepéig mindenképpen él a kollektív szerződés. Mint mondta, a szakszervezet megpróbál harcolni azért, hogy a munkavállalók a lehető legkedvezőbb kondíciókkal mehessenek el a cégtől.

Arra a kérdésünkre, hogy a hajdúböszörményi önkormányzat vagy az állam segíti-e a dolgozókat új munkahelyet találni, azt felelte, nem nagyon kapnak segítséget, egy-egy cég szokott náluk állásbörzét tartani. Elek szerint annak, aki el akar helyezkedni, ki kell mennie Hajdúböszörményből, lehetőségek elsősorban Debrecenben vannak. A probléma szerinte elsősorban azzal van, hogy sok dolgozó már ötven vagy hatvan év feletti, akik egész életükben ezzel a tevékenységgel foglalkoztak. „Nem biztos, hogy egy csapágygyártásban tizenkétórás munkarendben helyt tudnának állni” – fogalmazott.

A szakszervezeti vezető a Debrecinernek azt is elmondta, a korábbi elbocsátások idején, amikor még jobbak voltak a gazdasági körülmények, a visszajelzések alapján a böszörményi dolgozók 70-75 százaléka tudott máshol elhelyezkedni. Most ennél rosszabb arányra számítanak.

Kapcsolódó írások:

- Hajdúböszörményben 170, országosan 1600 dolgozóját küldi el a Tungsram az év végéig

- A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete szerint nincsenek tárgyalásaik a kormánnyal, ahogy azt Bodó Sándor állította

- Letargikus a hangulat a hajdúböszörményi Tungsram-gyárban, sokan azt remélik, minél hamarabb elküldik őket

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.