Ki lőtt kit lábon? – Újabb durranások a debreceni választási kampányvurstliban

Egy magánszemély feljelentette az ellenzékieket, a választási bizottság elmarasztalta a pártösszefogást, a Fidesz plakátjainak ugyanaz a hiányossága van számos helyen, őket most az ellenzékiek fogják bejelenteni a választási bizottságnak. VIDEÓ

A választási bizottság megállapította a jogsértést

Debrecen Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága (HVB) október 4-én keltezve kiadott határozatában foglaltak szerint egy magánszemély azt kifogásolta, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás egyes választási plakátjain nem szerepel az impresszum, vagyis a kiadó neve, székhelye és kiadásért felelős személy neve. Ez pedig jogsértő magatartás. Miután a beadványhoz csatolt 12 fotót - amelyeket helymegjelöléssel is ellátott a bejelentő, s két tanúval is megtámogatott - megvizsgálta, a HVB megállapította, hogy valóban jogsértő a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás néhány plakátja, így „a bizottság eltiltotta ezen jelölő szervezeteket a további jogszabálysértéstől”. A HVB indoklása a választás tisztaságának megsértését mondja ki. (A bizottság határozatát alább teljes terjedelmében közöljük.)

A Fidesz debreceni szervezete a HVB állásfoglalása után közleményt adott ki, amiben többek között ezt írják: „a DK ezzel lábon lőtte magát: napok óta rágalmaznak mindenkit Debrecenben a plakátok miatt, azonban kiderült, hogy ők maguk a törvénysértők".

Kampánykavalkád a debreceni nagyvásár egyik torkolatában
Koppányi Szabolcs

Vargáék pótolták, de a Fidesznek több helyen most is hiányzik

„Már a molinózás közben észrevettük a hibát, el is ismertük, sőt pótoltuk a hiányosságot! Erről fotókat adott át a delegáltunk a helyi választási bizottságnak, őket azonban nem érdekelte. Tehát amikor az elmarasztaló határozat megszületett, akkorra mi már pótoltuk az impresszumok megjelenítését. Az az érzésem, hogy itt egy megszervezett akcióról van szó, kellett egy újságcikkhez egy határozat. A vicc az az egészben, hogy a Fidesz ugyanúgy nem rakta ki a maga impresszumát a saját molinóira, plakátjaira, s ők is utólag kezdték el pótolni. Ám minket közben feljelentettek... Én ma készítettem pár videót a Fidesz plakátjairól és molinóiról, amelyek impresszum nélkül lógnak – egyébként törvénytelenül – a villanyoszlopokon. Eredetileg ezzel már nem akartam terhelni a választási bizottságot, de ezek után nem szaladok el egy kis csetepaté elől, vagyis természetesen én is megteszem beadványomat a választási bizottság felé, hiszen a Fidesz-plakátok, -molinók egy részén ugyanúgy nincs impresszum, ahogy a mieinken nem volt a pótlás előtt" – nyilatkozta a Debreciner érdeklődésére Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.