„Két, három, négy év aszály is jöhet egymás után” – Haszpra László meteorológus, levegőkémikus a Debreciner Podcastban

Az Atomki tudományos tanácsadója szerint az Ukrajnában zajló háború nyomán kialakult energiakrízis mindenképpen befolyásolja a klímaváltozás elleni harcot, de jelenleg még nem lehet tisztán látni a kérdésben. Úgy látja, a tudomány rangja világszerte csökken, az oktatásnak pedig óriási szerepe van abban, hogy a polgárok értsék a körülöttük lévő világot.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A Debreciner Podcast második évadának negyedik adásában Haszpra László meteorológussal, levegőkémikussal, a debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) tudományos tanácsadójával beszélgetett Polgár Tóth Tamás, lapunk újságírója, a Debreciner Podcast szerkesztője.

A kutatót többek között arról kérdeztük, hogyan kell értelmezni a klímaváltozás kapcsán emlegetett, a hőmérséklet növekedésére vonatkozó számokat, mi történne a klímával, ha a világ összes országa hirtelen karbonsemlegessé válna, és mit gondol Gelencsér András vegyész-légkörkutató nagy vitát kiváltott kijelentéséről, miszerint évtizedeken belül megtörténhet az emberi civilizáció összeomlása. Arról is érdeklődtünk, milyen, a klímaváltozást érintő kutatások zajlanak az Atomkiben, és hogyan járulnak hozzá a debreceni intézet természettudósai a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.