BASAHALOM BOULEVARD

Tejcukormegmiegyébb

Akkor most én is megteszem a napi korszimpatikus helyi bejegyzésemet beszerzési témában 2022 novemberében Magyarországon. Pusztán azért, hogy dokumentumként megmaradjon.

Én a kávét keserűen iszom, a teába legfeljebb citromlevet löttyintek – tudom, bűn –, hogy fanyarabb-frissítőbb legyen, szóval cukorfogyasztásom gyakorlatilag nulla. Ám nagyobbik fiam azt kérte, hogy süssek olyan lekvárosat, amit már régen csináltam, annak azonban a kelesztett tésztájába cukor kell recept szerint, mert úgy jó.

Ma lementem a boltba cukrot venni. Nem volt. Aztán átmentem a másikba, ott sem, a harmadik kicsiben is csak egy elnézéstkérő mosolyt kaptam. Jártam még több kicsi üzletben, mert éljenek a legkisebb kereskedőink, vásároljunk tőlük, hogy életben maradhassanak… Aztán voltam a Coopban, a Lidlben, a Privátban, a Tescoban… Cukor sehol. Majd az egyikben végre találtam. Porcukrot 980 forint/kg áron. Megvettem félkilót, annyi elég lesz a fiam kívánta süteményhez. Ha hozzáadom az ársapkás benzin árát, amit elautóztam cukorért, ajjaj…

Ez olvasható a porcukor zacskóján
Debreciner

Aztán ehhez a süteményhez kell 2 deciliter tej is. De hol lehet 2 dl tejet venni? Sehol. Kikoptak a rendszerből a belvárosi tejivók, nincs már lucskos-zacskó félliteres kiszerelés sem. Nyilván vettem 1 litert 590 forintért, de lövésem sincs, hogy mi lesz a maradék 8 decivel, mert én tejet ötéves korom óta nem iszom. Hát majd sütök újabbakat. Jaj, de azokhoz meg megint cukor kellene…

És ez nem egy kisfalu az északkelet-magyarországi igazán nyomorult végeken, hanem az ország második legnépesebb városa, a Fidesz kimondott fővárosa, ahol ők az egyedüli urak már 24 (!) év óta. Debrecen!

Van egy ismerősöm, akivel ha együtt kávézunk, különösen akkor, amikor csapatban, akkor mindig elkéri tőlünk a presszóban a kávé mellé adott aprócska cukros zacskókat, tudjátok, hol hosszúakat adnak, hol négyzeteseket, szóval azokat. Bájos mosollyal mindig azt mondja, hogy van, aki bélyeget gyűjt, van, aki szalvétákat, ő pedig presszócukrokat. Hm. Már tudom, hogy nem kollekciót gazdagít. Cukrot kér. Hogy legyen otthon. Egy kevés. Édesíteni az ételt. Az életet.

A BASAHALOM BOULEVARD korábbi jegyzetei itt olvashatók.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.