„Még nem hallottam diákot, aki azt mondta volna, nem értem, miért tüntettek” – az EDF debreceni koordinátoraival beszélgettünk

A diákok mindaddig folytatnák a tiltakozást, amíg el nem érik az általuk kívánt változásokat a magyar oktatásban. Mint mondják, nemcsak magukért, hanem a majdani gyermekeikért és unokáikért is küzdenek.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Hetek óta zajlanak Magyarország számos településén azok a megmozdulások, amelyeken diákok állnak ki az oktatási rendszer problémái miatt sztrájkoló pedagógusok mellett. Október 14-én az elmúlt évek legnagyobb debreceni tüntetésének végén – hasonlóan az ország más pontjain zajló demonstrációihoz – Olajos Vajk tanárszakos egyetemi hallgató bejelentette az Egységes Diákfront (EDF) megalakulását. Az azóta eltelt egy hónapban létrejött a mozgalom debreceni szervezete is. Koordinátoraikkal, Herling Odett Nadinnal, Menyhárt Ágnessel és Mézes-Pataki Atosszal beszélgettünk csapatukról és a céljaikról.

Galéria: Élőlánc a pedagógusokért Debrecenben - 2022.október 27. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

Megyei hálózatot építenének

Az EDF Debrecen 8 taggal indult el, de már folyamatban van a jelentkezők felvételiztetése. Egyelőre a csoport minden tagja a Fazekas Mihály Gimnázium diákja, a három koordinátor a spanyol-magyar két tanítási nyelvű tagozatra jár. Az építkezés során a céljuk, hogy egész Hajdú-Bihar megyére kiterjedő hálózatot hozzanak létre, minden debreceni iskolából legalább 5-10 diák csatlakozásában bíznak.

Herling Odett Nadin
Polgár Tóth Tamás

Hármuk közül korábbi közéleti tapasztalata csak Herling Odett Nadinnak van. Ő Budapestről származik, a fiatalok számára programokat szervező Soroksári Fiatalok Fórumának egyik alapítója. A szervezetből a Debrecenbe költözés miatt lépett ki. A három koordinátorból senki sem végzős még, egy évük van addig.

A csapat első akciója egy október 14-én reggel megtartott, a Fazekastól a Kossuth térig húzódó élőlánc volt, amelyet a tanáraik korábbi hasonló tiltakozása inspirált. A demonstráció után Olajos Vajkon keresztül keresték meg őket az EDF budapesti szervezői.

Ne csak nekik, hanem a következő generációknak is jobb legyen

„Olyan ügyekben tudunk megmozdulni, amelyekben hitelesek vagyunk” – válaszolta Mézes-Pataki Atos arra a kérdésünkre, hogy mennyiben korlátozódik a tevékenységük az oktatás ügyére. Úgy látják, jelenleg az oktatás az, amiért valamennyien ki tudnak állni. Hangsúlyozták: a téma mindenkit érint, ha nem személyesen, akkor a szerettein keresztül. „Ha nem változik semmi, az a jövő problémája lesz. Mi azt szeretnénk, hogy ne csak nekünk legyen jobb, hanem a majdani gyerekeinknek és az unokáinknak is” – fogalmazott Herling Odett Nadin.

Diáktüntetés - 2022. október 14.
TE

Megjegyezték, sokan nem értenek egyet azzal, hogy a diákok a tanáraik fizetésemeléséért lobbiznak. Szerintük érdemes tisztázni, hogy ők a tanáraik megbecsülését követelik, amelynek persze része a tisztességes fizetés is. Azt ígérik, ki fognak tartani egészen addig, amíg meg nem változik a mostani helyzet. „Tudnak rólunk, és már tényleg csak az kell, hogy egyre hangosabbak legyünk” – mondta Mézes-Pataki Atos. Kifejtették, erősen motiválják őket a kitartásra az olyan jelenetek, mint amikor egy tanáruk sírva köszöni meg a kiállásukat.

Mézes-Pataki Atos
Polgár Tóth Tamás

Politizálnak, de a pártpolitikától távol tartják magukat

A következő hónapok kapcsán azonban elismerték, az élőláncokhoz és a tüntetésekhez előbb-utóbb hideg lesz, nem várhatják el az emberektől, hogy fagypont alatt is folyamatosan az utcán legyenek. Ezt az időszakot a közösségi médiás jelenlétük erősítésére használnák fel.

Menyhárt Ágnes
Polgár Tóth Tamás

A diákok elmondták, a pártpolitikától függetlenül akarnak működni, de tudatosan politizálnak. „Csak a politikával tudunk eredményeket elérni” – magyarázta Mézes-Pataki Atos. Jelenleg nincs költségvetésük, pénzbeli támogatást eddig nem, csak tárgyi felajánlásokat kaptak: például molinót, matricát és megafont. Van, hogy felhívják őket velük szimpatizáló személyek, megkérdezik, milyen eszközök kellenek nekik, és már intézik is azokat. „Nincs szükségünk arra, hogy pénzügyileg bárkitől is függjünk” – magyarázta Herling Odett Nadin. Aki segíteni szeretne az EDF Debrecennek, a Facebook-oldalukon keresztül és e-mailben (edfdebrecen_KUKAC_gmail_PONT_com) tudja felvenni velük a kapcsolatot.

Simon Gyula

A szülőktől még nem kaptak olyan visszajelzést, amely a tevékenységük befejezését szorgalmazta volna. Előfordult ugyanakkor az egyik élőlánc idején, hogy egy anyuka odament hozzájuk köszönetet mondani a kiállásukért.

A koordinátorok elárulták, hogy az eseményeken részt vevő tüntetők összetételén nem érződik, hogy a Fazekasból szervezik a mozgalmat, minden iskolából csatlakoznak diákok. Tanulótársaiktól jellemzően nem kapnak negatív visszajelzéseket a demonstrációk miatt, de az is megfigyelhető, hogy sokan annak ellenére nem vesznek részt a megmozdulásokban, hogy amúgy egyetértenek velük. Minden diákot arra buzdítanak, hogy nyilvánítsák ki a véleményüket. Úgy tapasztalták, legfeljebb a diákok 1-2 százaléka nem ért egyet velük, de azt mindenki látja, hogy vannak problémák az oktatásban. „Én még nem hallottam diákot, aki azt mondta volna, hogy nem értem, miért tüntettek” – sorolta Mézes-Pataki Atos.

Diákdemonstrációk Debrecenben – 2022. október 14.
Simon Gyula

Ismét lesz tüntetés és élőlánc

November 18-án két demonstrációra is készül Debrecenben az Egységes Diákfront. Előbb 7 óra 45 perckor a Pala Mozgalommal közösen a Hatvan utcától a Kossuth téren és a Csapó utcán keresztül a Liszt Ferenc utcáig tartó élőláncot szerveznek egy országos akció keretében. Az eseményt a PSZ, a PDSZ, a Tanítanék Mozgalom, a Tanárok a Tanárokért, a CKP, az ADOM Diákmozgalom, a Szülői Hang, a Szülői Összefogás és a Pedagógus Egység nevű csoportok és szervezetek támogatják. 16 óra 45 perckor pedig a Fórum bevásárlóközpont Csapó utcai bejáratához szerveznek tüntetést, ahol tanárok és diákok szólalnak fel.

Kapcsolódó anyagok:

- Folytatódnak Debrecenben a diáktüntetések november 18-án

- Ismét több százan álltak ki a debreceni diákok pedagógusok melletti megmozdulásán

- Amilyen a ma oktatása, olyan lesz a jövő országa – Tiltakozó diákok a Debreciner Podcastban

- Ismét élőlánccal állnak ki a debreceni diákok a pedagógusok mellett

- Diákdemonstrációk Debrecenben – 2022. október 14.

- „Ha nincs tanár, nincs jövő” – Az elmúlt évek legnagyobb városi demonstrációját szervezték meg a debreceni diákok

- Diákok tiltakozó élőlánca Debrecenben

- Gyertya- és telefonfény mellett vonulnak péntek este a debreceni diákok

- Élőláncra készülnek a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákjai

- „Nem kell mártírhalált hozni” – A hatalomhoz közel álló tankerületvezetőknek is üzentek a debreceni szolidaritási tüntetésen

- Tanárok és diákok feketében – Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

- Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

- A nap száma: 0 (nulla) szó

- Akit az istenek gyűlölnek, nevelővé teszik - avagy az én szolidaritásom

- Átadták a jogsérelmekről szóló beadványt a pedagógus szakszervezetek Kozma Ákos ombudsmannak

Kedves Olvasónk! A véleményedet megoszthatod a Debreciner közösségi oldalán. Gyere, szólj hozzá!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.