Szakadó esőben tüntetett Debrecenben az Egységes Diákfront

A tüntetésen több diák és pedagógus is felszólalt, többek között Rózsavölgyi Gábor, a debreceni Ady Endre Gimnázium 2018-ban eltávolított korábbi igazgatója.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Körülbelül 70-en vettek részt Debrecenben november 18-án kora este az Egységes Diákfront szakadó esőben és szélben megtartott demonstrációján. A Csapó utcai eseményen diákok és pedagógusok mondtak beszédet.

Diáktüntetés a pedagógusokért Debrecenben - 2022.november 18.
Lia

A szervezők részéről Mézes-Pataki Atos elmondta, az előző héten a diákok eljutottak a parlamentbe, ahol azt látták, a jövőjükről döntő képviselők munka helyett tiktokoznak és netflixeznek.

A beszédet követően a Tóth Árpád Gimnázium Ottó néven bemutatott diákja olvasta fel a diákság helyzetéről írt versét.

Szabó Vanda, a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum diákja egy osztálytársa üzenetét olvasta fel. Elmondta, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) fűtési okokból történt összevonásai miatt a Bethlennek be kellett költöznie a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba, emiatt, valamint a bevezetett délelőtti és délutáni munkarend miatt semmilyen rendszer nincs már az oda járó diákok életében. A szöveg írója kritizálta a rövidített órákat is, továbbá azt, hogy az új helyzetben nehezebbé vált a tanulók közlekedése az iskola és az otthonuk között.

Lia

Debrecenben esőben, hóban, fagyban is kint vannak

Simkó Edit tanár Budapestről érkezett a demonstrációra. A megjelent diákoktól bocsánatot kért, amiért nem védték meg a demokráciát. Mint mondta, azért jött, hogy feltöltődjön a diákok energiájából, valamint hogy hírét vigye: „Debrecenben esőben, hóban, fagyban is kint vannak a diákok, és szólnak” – fogalmazott.

Lia

Kovács Gábor középiskolai tanár arról beszélt, hogy a mostani megmozdulások mások, mint a 2016-os kockásinges tüntetések, mert most nincsenek egyedül a pedagógusok, a diákok ugyanis kiállnak értük. „Ez elismerés, és hitet, erőt ad a mindennapos munkában” – fogalmazott.

Lia

A félelem irányítja az oktatási rendszert

Beszédet mondott a tüntetésen R ózsavölgyi Gábor is, aki 2018-as eltávolításáig, 16 éven keresztül volt a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója. A pedagógus Bibó Istvánt idézve arról beszélt, demokratának lenni azt jelenti, hogy nem félünk. „A félelem irányítja az egész rendszert az oktatásban. Ez tarthatatlan” – fogalmazott. Emlékeztetett, az ország vezetői a Bibó István Szakkollégiumban tanultak, ezért bizonyára ismerik ezt a gondolatát.

Lia
Lia
Lia
Lia
Lia
Lia
Lia
Lia
Lia
Lia
Lia

Kapcsolódó anyagok:

- A mai volt a harmadik élőlánc Debrecenben

- „Még nem hallottam diákot, aki azt mondta volna, nem értem, miért tüntettek” – az EDF debreceni koordinátoraival beszélgettünk

- Folytatódnak Debrecenben a diáktüntetések november 18-án

- Ismét több százan álltak ki a debreceni diákok pedagógusok melletti megmozdulásán

- Amilyen a ma oktatása, olyan lesz a jövő országa – Tiltakozó diákok a Debreciner Podcastban

- Ismét élőlánccal állnak ki a debreceni diákok a pedagógusok mellett

- Diákdemonstrációk Debrecenben – 2022. október 14.

- „Ha nincs tanár, nincs jövő” – Az elmúlt évek legnagyobb városi demonstrációját szervezték meg a debreceni diákok

- Diákok tiltakozó élőlánca Debrecenben

- Gyertya- és telefonfény mellett vonulnak péntek este a debreceni diákok

- Élőláncra készülnek a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákjai

- „Nem kell mártírhalált hozni” – A hatalomhoz közel álló tankerületvezetőknek is üzentek a debreceni szolidaritási tüntetésen

- Tanárok és diákok feketében – Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

- Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

- A nap száma: 0 (nulla) szó

- Akit az istenek gyűlölnek, nevelővé teszik - avagy az én szolidaritásom

- Átadták a jogsérelmekről szóló beadványt a pedagógus szakszervezetek Kozma Ákos ombudsmannak

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.