„Miért nem hallja meg Debrecen polgármesterének könyörgését?” – Kérdezi Varga Zoltán DK-s képviselő Gulyás Gergelytől

A politikust a legutóbbi debreceni közgyűlésen Papp László polgármester kérte meg, hogy a parlamentben tegyen javaslatot a szolidaritási adó önkormányzatoknak történő visszaadására. Varga szerint jelentős kormányzati segítség nélkül hamarosan leáll a közösségi közlekedés és a közszolgáltatások többsége.
Varga Zoltán
parlament.hu

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról a november 17-i debreceni közgyűlésről írt tudósításunkban beszámoltunk, miután Vaszkó Imre (DK) önkormányzati képviselő megkérte Papp László (Fidesz) polgármestert, hogy lobbizzon a kormánynál a város által befizetett, 6,5 milliárd forintos szolidaritási adó visszaszerzéséért, a polgármester ezt elvállalva egyúttal arra kérte Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselőt, ő tegye meg ugyanezt a parlamentben.

A DK politikusa ma, november 22-én arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a témában írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek. Ebben többek között arról ír, hogy Debrecenben minden közszolgáltatás ára emelkedik a gyermekélelmezéstől kezdve a temetői díjakon át a közösségi közlekedésig, és a hajdú-bihari megyeszékhely eddig az egyetlen nagyváros, ahol már a villamos- és a troliközlekedést is leállítják (előbbit valójában „csak” korlátozzák).

Varga Zoltán szerint jelentős kormányzati segítség nélkül hamarosan leáll a közösségi közlekedés mellett a közszolgáltatások többsége is, miközben Debrecennek idén 5 milliárd, 2023-ban pedig 6,5 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kell befizetnie a kormány döntése miatt – ahogy teszik ezt más nagyvárosok is. A DK-s politikus szerint a város fideszes polgármesterének és kormánypárti képviselőinek nincs bátorsága a saját kormányukhoz fordulni, ezért ő megteszi ezt.

A képviselő az alábbi kérdéseket tette fel Gulyás Gergelynek:

„– Miért hagyják teljesen tönkremenni az önkormányzatokat, köztük Debrecent, a kormánypártok »zászlóshajóját« is?
– Miért nem hallja meg legalább saját párttársának, a Fidesz debreceni polgármesterének kétségbeesett könyörgését az irdatlan méretű, 2023-ban már 6,5 milliárd forint összegű szolidaritási hozzájárulás eltörléséről, de legalább csökkentéséről?
– Miért kell kormánypárti polgármesternek és képviselőnek már az ellenzék segítségét is kérni saját kormányának igazságtalan, népnyúzó, az önkormányzatiságot súlyosan veszélyeztető politikájával szemben?”

Az írásbeli kérdésekre a kormánynak a parlamenti szabályok értelmében kötelező válaszolnia. Amennyiben ez megtörténik, arról tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.