Csak a Fidesznek szabad? – Nem jelentette meg a debreceni önkormányzati média az LMP reagálását Kósa Lajos sajtótájékoztatójára

A közpénzből finanszírozott Dehir.hu-n évek, évtizedek óta gyakorlat, hogy az ellenzéki politikusok megszólalásait a Fidesz kommentárjával kiegészítve közlik, vagy utólag teszik bele a kormánypárti álláspontot. Úgy tűnik, fordítva ez nem működik.
Kósa szólhat a debreceni önkormányzati televízióban, azok nem, akiket élesen kritizált
YouTube

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Debrecen volt polgármestere egy november 23-i sajtótájékoztatón (amelyre a Debrecinert szokásuk szerint nem hívták meg) kifejtette a Fidesz álláspontját a tervek szerint Debrecenben felépülő kínai akkumulátorgyárról szóló LMP-s népszavazási kezdeményezésről. Az MTI tudósítása szerint a politikus arról beszélt, hogy az ellenzék nem mer az emberek szemébe nézni, a környezetvédelem pedig csak addig érdekes a számukra, amíg balhét, Facebook-posztot és médiaszereplést lehet belőle csinálni. Mindezt arra alapozta, hogy az LMP nem vette fel a helyi népszavazási aláírásgyűjtő íveket.

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke egy november 24-én 13 óra 36 perckor kiadott sajtóközleményben reagált Kósa szavaira. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben azt írja, a fideszes politikus figyelmét vélhetően elkerülte, hogy a zöld párt országos népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárakról. Azt is bejelentette, hogy amennyiben a Fidesz „hirtelen meggondolná magát”, és a Debrecenben átengedett kérdésekről országosan nem tenné lehetővé a népszavazást, akkor a helyi kérdéseket bármikor újra be tudják adni.

„Valahol ez nekünk alapfeladatunk, hogy tájékoztassuk a nézőket. Ugye, erről szól a közszolgálat” – mondta Vida Gyula, a Médiacentrum Debrecen akkori főszerkesztője 2022 júniusának közepén, amikor Pinczés Mariannal, a jelenlegi főszerkesztővel beszélgetett az önkormányzati televízió Esti közelkép című műsorában abból az alkalomból, hogy két Helyi Érték Díjat nyert idén a Médiacentrum Debrecen a Helyi Televíziók Országos Egyesülete pályázatán.

Mintha meg sem történt volna

Jármi egyébként már egy november 8-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, ha kiderül, hogy országosan nem lehet népszavazást tartani, akkor a helyi referendumért mindenképpen gyűjteni fognak aláírásokat. Ezen az eseményen ott voltak az önkormányzati médiaként működő Dehir.hu/DTV munkatársai is, azonban a tudósításukból ezt az elemet teljesen kihagyták.

A Dehir.hu (valamint az önkormányzati médiahálózat részét képező Debrecen TV) november 23-án beszámolt Kósa Lajos LMP-vel kapcsolatos kijelentéseiről, a szöveges és videós anyagukból azonban nem derül ki, hogy a politikust szembesítették volna az LMP országos népszavazásról szóló korábbi bejelentésével. Habár cikkünk írásakor már egy nap eltelt az ellenzéki párt közleményének kiadása óta, az önkormányzati média eddig semmilyen formában nem tette azt közzé.

Kósa megszólalásáról nemcsak szöveges tudósítás készült az önkormányzati hírportálra, nemcsak az önkormányzati tévé híradójában mutatták és szólaltatták meg, hanem bőven kifejthette nézeteit egy tegnap esti beszélgetős műsorban is, ahová nem kapott invitálást az LMP képviselője, hogy élő adásban megvitathassák a Debrecen mellé épülő kínai akkumulátorgyár ügyét.

Mindez annak fényében lehet meglepő, hogy az orgánumokat kiadó, önkormányzati tulajdonú Médiacentrum Debrecen Kft. évek óta fennálló gyakorlata szerint az ellenzéki politikusok megszólalásait gyakran a Fidesz reakciójával utólag kiegészítve, számos esetben pedig eleve csak a kormánypárti kommentárral egy időben jelentetik meg.

Erre néhány példa az elmúlt időszakból, a kínai akkumulátorgyár kapcsán:

2022. október 27.: a Fidesz reakciójával jelent meg az LMP közleménye
2022. szeptember 6.: a Fidesz reagált a DK és az LMP sajtótájékoztatóira
2022. augusztus 25.: a fideszes vezetésű önkormányzat polgármesteri kabinetirodája reagált a DK sajtótájékoztatójára
2022. augusztus 16.: a Civil Fórum, a DK és az LMP tartott sajtótájékoztatót, a Dehir.hu az ezekről szóló tudósításokkal egy anyagban, a három megszólalásnak biztosítotthoz képest közel kétszeres terjedelemben adott teret a városháza reakciójának

Jogosan vetődhet fel a kérdés: a közpénzből finanszírozott debreceni önkormányzati médiában csak a Fidesznek adnak lehetőséget arra, hogy reagáljanak az érdekeikkel esetleg ellentétes megszólalásokra?

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Médiacentrum Debrecen Kft.-t, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó anyagok:

- Erről szól a közszolgálat? Médiaaránytalanság Debrecenben

- A nap száma: 0 (nulla) szó

- A tudósítások felének szereplője volt a debreceni polgármester, háromban meg is szólalt

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.