Rezsiutalvány és épületkorszerűsítési program mellett gyűjtött aláírásokat Debrecenben a Párbeszéd

Szabó Rebeka, a párt társelnöke a Debrecinernek elmondta, körülbelül 600-650 milliárd forintot költenének a téli rezsitámogatásra, amelyre a családok 70 százaléka lenne jogosult.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

November 24-én Debrecenben, a Csapó utcán tartott utcafórumot Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke és országgyűlési képviselője, valamint Szabó Márton, a párt elnökségi tagja. A Párbeszéd hetek óta tartó kampánykörútján az általuk kezdeményezett, parlamenti határozati javaslatban is szorgalmazott rezsiutalvány bevezetése mellett gyűjtöttek aláírásokat.

Szabó Rebeka, Dede Tamás és Szabó Márton Debrecenben
Polgár Tóth Tamás

A párt javaslata szerint fűtési és számlázási módtól függetlenül évi 200 ezer forintos rezsitámogatásban részesülne az idei tél folyamán és a következő fűtési szezonra minden olyan háztartás, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el az átlagbért. A kezdeményezés két másik eleme, hogy vissza nem térítendő állami támogatásból indítanának országos lakossági energiahatékonysági, otthonkorszerűsítési programot, továbbá állami ösztöndíjas képzési és átképzési lehetőséget biztosítanának a napelemekkel és hőszigeteléssel kapcsolatos hiányszakmákban.

Az állítják, a javaslatcsomag forrásigényét társadalmilag igazságos átcsoportosítással lehet biztosítani. Ilyenek az infláció miatti többlet-áfabevétel, egyes állami beruházások felülvizsgálata, valamint az ágazati különadók kiterjesztése a kormányközeli üzleti szektorokra.

Polgár Tóth Tamás

Szabó Rebeka a Debreciner érdeklődésére elmondta, a becsléseik szerint 600-650 milliárd forintba kerülne a rezsiutalvány bevezetése, és a családok körülbelül 70 százaléka lenne rá jogosult. A politikus hangsúlyozta, hogy a rezsiutalvány egy gyors segítség az embereknek, de a hosszútávú megoldás a lakóépületek energiahatékonyságának javítása lenne. A kérdésünkre válaszolva kifejtette, ez utóbbira a párt szerint évente kellene nagyságrendileg ugyanannyit elkölteni, mint amennyit a rezsiutalványra adnának.

Mivel az elmúlt években a Párbeszédnek nem volt a nyilvánosság számára látható aktivitása Debrecenben, megkérdeztük a társelnököt ennek okairól, valamint arról, hogy várható-e ezen a téren változás a jövőben. Szabó Rebeka szerint nem volt különösebb oka az aktivitás hiányának, de a jövőben intenzívebben lennének jelen a város közéletében. Mint mondta, vannak tagjaik és szimpatizánsaik Debrecenben, és sok olyan ember él itt, akik nyitottak egy társadalmilag igazságos, zöld politika iránt, amelyet a Párbeszéd képviselni szeretne.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.