Magyarkvótát követel a Jobbik a nagyberuházásokon dolgozó vendégmunkások magas száma miatt

Kötelező magyar nyelvoktatást javasolnak a külföldi munkavállalóknak, de a más országokból érkező egyetemistákra ezt nem terjesztenék ki.

Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik november 25-én Debrecenben, a Régi Városháza előtt. Az eseményen Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője kifejtette, a nagyberuházásokkal általában nincs problémájuk, azzal azonban igen, hogy a kormány ezres nagyságrendben számít vendégmunkásokra, miközben százezres nagyságrendben vannak segítségre szoruló magyar dolgozók. Mint mondta, azt követelik, hogy állami, jellemzően vissza nem térítendő támogatást csak olyan cég kaphasson, amely vállalja, hogy legalább 95 százalékban lehetőleg magyar, de mindenképpen az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely tagállamából származó munkavállalót foglalkoztat. A képviselő bejelentette továbbá, hogy alapfokú magyar nyelvoktatásra vonatkozó kötelezettséget is előírnának azoknak a munkáltatóknak, amelyek dolgozói hosszútávú magyarországi tartózkodást terveznek.

Keresztesy Gergő és Z. Kárpát Dániel
Polgár Tóth Tamás

Keresztesy Gergő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője a sajtó megjelent képviselőinek arról beszélt, hogy a statisztikai adatok szerint az elmúlt években Debrecen Magyarország egyik legbiztonságosabb városa lett, mégis jogosan kérdezik a helyiek, hogy megmarad-e ez a biztonság, a város felkészült-e arra, hogy 2023-ban több mint ezer vendégmunkást fogadjon a BMW-gyár építése miatt. „Az én véleményem szerint nincs felkészülve a város, jogosan félnek az emberek a közbiztonság romlásától” – fogalmazott a politikus.

Tízezres nagyságrendben lesznek külföldi munkavállalók a térségben

Megkérdeztük a politikusokat, hogy az információik szerint hány vendégmunkás van jelenleg Hajdú-Bihar megyében, ők honnan érkeztek és melyik városokban élnek. Érdeklődésünkre Z. Kárpát Dániel csak egy jövőre vonatkozó régiós becslést tudott megosztani, miszerint Északkelet-Magyarországon tízezres nagyságrendben lesznek külföldi munkavállalók, ha megvalósulnak a jelenleg tervezett beruházások. Mint mondta, ezt azért is kifogásolják, mert ebben a térségben sok magyar nemzetiségű munkanélküli van, akik nem kapnak ingyenes átképzési lehetőséget.

Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésünkre, hogy szerintük milyen arányban elfogadható a vendégmunkások jelenléte egy magyar nagyvárosban, azt felelték, nem szeretnének társadalommérnökösködésbe belemenni.

Megkérdeztük azt is, hogy a Z. Kárpát által bejelentett, külföldi munkavállalókat érintő kötelező magyar nyelvoktatást kiterjesztenék-e a más országokból érkező egyetemistákra is. Az országgyűlési képviselő erre határozott nemmel válaszolt, mint mondta, tiszteletben tartják a felsőoktatás és a tudományos élet szabadságát.

Nem támogatják a kínaiak akkumulátor-beruházását

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a Jobbik álláspontja a tervek szerint hamarosan Debrecenben felépülő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban. Keresztesy Gergő kijelentette, egy ilyen beruházás nem valósulhat meg társadalmi egyeztetés nélkül, valamint megjegyezte, eddig még egyetlen tanulmányt sem látott arról, hogy milyen hatása lenne a gyárnak a környezetre. A Jobbik mindenesetre kockázatosnak tartja az üzem létesítését, ezért ellenzik a beruházást.

Polgár Tóth Tamás

Z. Kárpát Dániel ehhez hozzátette, hogy 24-én részt vett Lantos Csaba energetikai miniszter meghallgatásán, ahol az új tárcavezető hitet tett amellett, hogy akkumulátor-nagyhatalommá tegyék Magyarországot. A képviselő hangsúlyozta, eközben a Jobbik a kutatás-fejlesztésre, a magasabb hozzáadott értékű munkára építene.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.