Növelné a debreceni szociális bérlakások számát és a kollégiumokat is fejlesztené a Momentum-Jobbik-LMP szövetség

Habár a város nagyrészét lefedték, nem sikerült mindenhová szavazatszámlálót delegálniuk.
Jármi Péter, Könnyü Hella és Jakab Fruzsina,
Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott a Momentum-Jobbik-LMP debreceni választási szövetség október 7-én a Jerikó utcán, ahol bemutatták a bérlakásprogrammal és a civilek támogatásával kapcsolatos elképzeléseiket.

Önkormányzati alapból segítenék a Fidesz által támadott civileket

Jakab Fruzsina , az összefogás 20. választókerületben induló képviselőjelöltje arról beszélt, hogy az elmúlt években a kormány azért támadta a civil szervezeteket, amiért azok külföldi forrásokra pályáznak, eközben a rendelkezésre álló hazai alapok vagy nagyon szűkösek, vagy átláthatatlan a pályáztatásuk. A helyzetet orvosolandó a Momentum-Jobbik-LMP szövetség létrehozna egy nyilvános alapot a debreceni civil szervezetek támogatására. „Ebbe az alapba nem csak az önkormányzat által erre elkülönített források kerülnének, hanem vállalkozók és magánszemélyek is tudnának befizetni. Kivenni csak a pályázaton nyertes civil szervezetek tudnának, teljes transzparencia mellett” – magyarázta Jakab Fruzsina.

Jelenleg nem a rászorulókat segítik Debrecenben

Könnyü Hella , a 22. választókerületben induló képviselőjelölt beszámolt arról, hogy a Cívis Ház Zrt. nyáron lezárult pályázatán 43 meghirdetett lakásból mindössze hármat pályáztattak szociális alapon. „Ezt a hármat csak azok nyerhették el, akik nagyobb kauciót vagy önrészt vállaltak a bérleti díjból, ezzel nem a tényleges rászorulókat segítve” – magyarázta a politikus. Ezzel szemben ők növelnék a szociális bérlakások számát Debrecenben, valamint módosítanák a bekerülési feltételeket, ezzel elérhetőbbé téve a lakásokat a rászorulóknak. Könnyű Hella azt is megemlítette, hogy bővítenék és modernizálnák a meglévő kollégiumokat is, újakat viszont már nem építenének.

Nem lesz mindenhol szavazatszámlálójuk

A Debreciner kérdésére Jármi Péter, a szövetség 17. választókerületben induló képviselőjelöltje elmondta, nem lesz minden szavazókörben szavazatszámlálójuk, a város nagyrészét viszont sikerült lefedniük. Jakab Fruzsina szintén a mi kérdésünkre beszélt arról, pontosan nem tudja megmondani, hogy mekkora városi költségvetési összeget különítenének el az általuk létrehozni kívánt civil alapba, ugyanis ez a város mindenkori költségvetésének nagyságától függ. Hangsúlyozta azonban, hogy számítanának a magánszemélyek adományaira is.

Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.