Póznadíj kivetésével fedezné a közvilágítás megemelkedett költségeit Polgár önkormányzata – írja a hvg.hu

Tóth József polgármester szerint egyértelművé vált, hogy a kormány nem fog segíteni a bajba került önkormányzatoknak.

Villanyoszlopokra vetne ki adót Polgár önkormányzata, hogy ebből fizessék a közvilágítás megemelkedett költségeit – írta meg a hvg.hu. Beszámolójuk szerint Tóth József (DK) polgármester a város november 24-i képviselő-testületi ülésén arról beszélt, az egyeztetésekből kiderült, hogy a kormány nem segít az önkormányzatoknak a 2023-ban jelentős többletkiadással járó közvilágítás finanszírozásában, ezért kezdtek alternatív megoldásokban gondolkodni.

hvg.hu

Az ülésen módosították a közterület-használatról szóló helyi rendeletet, amelynek révén a közterületen álló oszlopokra díjat vetnének ki. Mindezt egy 2000-es alkotmánybírósági döntésre alapozzák, azonban egyelőre nem biztos, hogy minden jogszabályi feltételnek megfelel a polgári döntés, a rendeletnek még át kell esnie a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vizsgálatán.

A hvg.hu megjegyzi, amennyiben sikeresen átesik a törvényességi vizsgálaton a rendelet, akkor azt más települések is precedensként használhatják a jövőben.

További részleteket a hvg.hu cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.