„Meg kell mentenünk a magyar oktatást, hogy megmentsük a jövőt” – Másfél százan tüntettek Hajdúszoboszlón

Az eseményen egy tanárszakos hallgató, egy szülő és pedagógus szakszervezeti vezetők szólaltak fel, valamint lejátszották Molnár Áron (noÁr) hangüzenetét.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Hajdúszoboszló főterén
Polgár Tóth Tamás

Fényt az oktatásnak! – címmel szervezett demonstrációt november 25-én Hajdúszoboszlón a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Molnár Áron színész mozgalma, a noÁr. Az eseményen felszólalt Olajos Vajk, a Debreceni Egyetem tanárszakos hallgatója, Dani Mária szülő, valamint Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei. Az eredeti tervek szerint ott lett volna Molnár Áron is, azonban végül csak hangüzenetet küldött a körülbelül 150 tüntetőnek.

Oktatási minisztérium kell, amellyel tárgyalhatnak a tiltakozók

Olajos Vajk beszéde elején felolvasta Ady Endre A hőkölés népe című versét. A tanárszakos hallgató ezt követően arról beszélt, a színvonalas oktatás nemzeti érdek, ezért a kormánynak nem az európai uniós pénzekhez kellene kötnie a pedagógusok béremelését. Mint mondta, a kormány ígéretei nem oldják meg az oktatás problémáit, az ország vezetői arra játszanak, hogy a tüntetők majd megunják a tiltakozást. Olajos Vajk szerint szükség van egy oktatási minisztériumra és egy oktatási miniszterre, akivel tárgyalhatnának a pedagógusok, ebből nem lehet engedni. „Meg kell mentenünk a magyar oktatást, hogy megmentsük a jövőt” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás

Dani Mária szülő arról beszélt, komoly visszalépést jelent, hogy a kormány újra lehetővé tenné az egyetemi diploma megszerzését azoknak, akiknek nincs nyelvvizsgájuk. Kritizálta a szabad tankönyvválasztás megszüntetését, valamint a diákok túlterheltségét is. „Úgy kell működtetni a rendszert, mint egy nagy teljesítményű darálót, amin a kikapcsolás gombot csak év végén szabad megnyomni” – magyarázta.

Borítsák be a várost a tiltakozás jelképével

Molnár Áron színész a hangüzenetében arról beszélt, hogy a hajdúszoboszlói programmal egy időben zajló szolnoki pedagógustüntetésre ment, mert egy szolnoki lakos előzetesen veréssel fenyegette meg őket abban az esetben, ha megjelennek a megyeszékhelyen. A szoboszlói diákokat arra biztatta, vegyenek részt az ülősztrájkban, a többi helyi lakosnak pedig azt üzente, borítsák be a várost a tiltakozás jelképével (a piros körben lévő felkiáltójellel) és a demonstrálók követeléseivel.

Polgár Tóth Tamás

Totyik Tamás, a PSZ egyik alelnöke ezt követően arra kérte a megjelenteket, hogy egyperces néma csenddel üzenjenek az őket szidalmazóknak, hogy lássák, nem olyanok, mint ők. Ezután interaktív beszédet mondott Gosztonyi Gáborral, a PSZ másik alelnökével. A tüntetők „vádoljuk” és „nincs bocsánat” skandálásokkal reagáltak a kormányt illető kritikákra.

A beszédeket követően a megjelentek közösen elénekelték A Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund című dalát.

Az eseményről élő közvetítést adott a Debreciner a közösségi hálón. Ez látható itt:

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.