Kiárusítja a debreceniek ivóvizét a kormány az LMP szerint

Keresztes László Lóránt szerint az ország leromlott állapotú víziközmű-rendszerének fenntartása érdekében azonnal módosítani kell a költségvetést. Jármi Péter kifejtette, Debrecen vízbázisa törékeny, ennek ellenére telepítene ide nagy vízigényű akkumulátorgyárat a kormány.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Keresztes László Lóránt és Jármi Péter
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott november 30-án Debrecenben az LMP a magyarországi víziközmű-rendszer problémáiról. Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a rendszer az összeomlás szélére került, 2010-hez képest megduplázódott a meghibásodások száma, és 20 százalék alatti a megfelelő minősítésű vezetékek aránya. A politikus emlékeztetett, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által 2017-ben megrendelt kutatás szerint 3 ezer milliárd forint hiányzik a szektorból, azóta pedig a kétszeresére emelkedett az összeg. Keresztes úgy látja, hogy a kormány nem néz szembe a problémával, inkább államosításon keresztül próbálja kiszervezni a víziközmű-vagyont. Ez a próbálkozás szerinte megbukott a Debrecenhez hasonlóan a vagyon megtartása mellett döntő városok miatt. Mint mondta, a jövő évi költségvetés azonnali módosítására van szükség, körülbelül 200 milliárd forint kellene a karbantartásokhoz, és hogy az energiaárak emelkedését ki tudják gazdálkodni a cégek. A képviselő elmondta, bízik benne, hogy Debrecen vezetése politikai nyomást gyakorol majd a kormányra a források biztosítása érdekében.

Polgár Tóth Tamás

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke arról beszélt, hogy a folyószabályozások miatt az Alföld kiszáradóban van, ezért elő kell készíteni a Tisza „visszaszabályozását”: ártereket kell visszaadni a folyónak, fel kell tölteni a víztározókat, meg kell menteni és rekreációs célokra hasznosítani a Debrecen körüli tavakat. A politikus hangsúlyozta, Debrecen vízbázisa sérülékeny, ennek ellenére építtetne a kormány akkumulátorgyárat a városba. Mint mondta, a jelenlegi tervek szerint a felszín alatti vizekből elégítenék ki a gyár hatalmas vízigényét. „Hosszútávon ennek a nagy akkumulátorgyárnak szeretné a kormány és a városvezetés kiárusítani a mi ivóvizünket” – figyelmeztetett.

Még mindig dolgoznak a kérdéseken

Keresztes László Lóránt a Debreciner kérdésére elmondta, szakmai becslések alapján Budapest után Debrecen küzd a legnagyobb kihívásokkal a víziközmű-rendszer állapotát illetően, ezért is lenne fontos, hogy a város gyakoroljon nyomást a kormányra a források biztosítása érdekében.

Arról is érdeklődtünk, lehet-e már tudni, pontosan milyen népszavazási kérdéseket ad be az LMP a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. Keresztes László Lóránt azt felelte, nagy kihívás úgy megfogalmazni a kérdéseket, hogy azok jogilag ne legyenek támadhatók, eközben pedig átélhetők legyenek a választók számára. Jelenleg ezen dolgoznak a párt jogászai.

Polgár Tóth Tamás

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.