Egyelőre nem figyelmeztették a polgári engedetlenkedő pedagógusokat a tankerületek Hajdú-Bihar megyében

Információink szerint a debreceni Tóth Árpád Gimnázium egyik tanára a napokban élt a tiltakozás e formájával.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Szolidaritási és tiltakozó demonstráció a pedagógusok világnapján, október 5-én – Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
Koppányi Szabolcs

Az elmúlt két hónapban az ország számos pontján tiltakoztak pedagógusok polgári engedetlenséggel, amit a kormány törvénytelennek tekint. Országszerte tüntetéseket váltott ki, hogy egyes fővárosi tankerületek emiatt tanárokat bocsátottak el az állásukból, míg más kollégáikat levélben figyelmeztették a retorziók lehetőségére.

Október 14-én Debrecenben is körülbelül 600-an demonstráltak a diákok szolidaritási rendezvényén, a november 30-i újabb kirúgások miatt pedig három debreceni iskola, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Tóth Árpád Gimnázium és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának számos pedagógusa is nyilatkozatokban vállalt szolidaritást a kollégáikkal, valamint követelték az állásukba való visszahelyezésüket.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a Hajdú-Bihar megyében működő három tankerület hasonló szigorral igyekszik-e fegyelmezni a hozzájuk tartozó oktatási intézmények pedagógusait, ezért megkérdeztük tőlük, küldtek-e nekik az elmúlt két hónapban bármilyen felszólítást a polgári engedetlenséggel kapcsolatban, illetve bocsátottak-e el pedagógust a fenti okok miatt.

December 5-i válaszában a Debreceni Tankerületi Központ, a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ és a Berettyóújfalui Tankerületi Központ egyaránt azt közölte, hogy nem történtek ilyen felszólítások, sem elbocsátások az ügyben. Berettyóújfaluból azt is fontosnak tartották közölni, hogy a tagintézményeikben az elmúlt két hónapban nem volt olyan dolgozó, aki részt vett volna a polgári engedetlenségi akciókban.

Egy tiltakozó pedagógus levelet írt a tankerületnek

Információink szerint a debreceni Tóth Árpád Gimnázium egyik pedagógusa éppen a napokban élt a tiltakozás ezen eszközével: nem kísérte el az osztályát egy orvosi vizsgálatra. A tankerület vezetőjéhez címzett, a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben a döntését többek között azzal indokolta, hogy a kormányzat teljesen figyelmen kívül hagyja a pedagógusok, diákok és szülők követeléseit, miközben aránytalanul büntetik a nevetséges szintre korlátozott sztrájk helyett más utat választó pedagógusokat.

Az Egységes Diákfront ma, december 9-én 17 órától a debreceni Déri Múzeum elől tiltakozó vonulást szervez a pedagógusokért. A demonstráció Facebook-eseménye itt található.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.