Európát hoznának a debreceni lakótelepekre

Azt szeretnék, hogy a debreceni polgárok részesedjenek a fejlesztések hasznából, s ne újabb térköveket rakjon le a városvezetés.

Az EU LIFE programjára is támaszkodna a debreceni lakótelepi felújítások kapcsán a baloldali koalíció, ha nyer az önkormányzati választásokon. A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás színeiben Suták Miklós, a 20-as választókerület képviselőjelöltje egy 500 milliós pályázati rendszer alapján jobbítana szűkebb pátriája lakótelepén, míg Varga Zoltán polgármesterjelölt az EU-s közvetlen forrásokat szorgalmazná, amelyek valóban a debreceni lakosok életkörülményeit javítják, s nem csorogna el a pénz mindenfelé a sok kézen áthaladva - hallhattuk október 7-ei sajtótájékoztatójukon.

Varga Zoltán és Suták Miklós
Koppányi Szabolcs

Suták Miklós, mint mondta, a 20-as választókerület polgáraival beszélgetett sokat, és a fő problémák között általában véve az életminőség javítását említették neki: főként a lakótelepek, a társasházak korszerűbbé tételét, illetve azok zöldkörnyezetének megújítását. „Egy pályázati rendszer kialakításával 500 millió forintos felújítási lehetőséget kínálnánk. Gondolok itt a liftek, erkélyek rossz minőségének javítására, a játszóterek európai normájú átalakítására. Debrecenben az újkerti területek rászolgáltak már egy környezetvédelmi és energetikai felújításra.”

„Nem a térkő és a beton miatt lesz nagyváros egy település, hanem a benne élő, dolgozó, megelégedett polgároktól” - folytatta Varga Zoltán, aki szerint ez nemcsak egy üres szlogen a részükről. A panelházak kapcsán arról is beszélt, hogy sok esetben a korábbi bérlők akár erőn felül is megvásárolták ezeket a lakásokat, ám egy átfogó felújítást nem tudnak megtenni csak közösen, összefogva. Ugyanakkor Varga szerint sok esetben nem ismerik kellőképp a lehetőségeiket, ám Vargáék az Európai Unió LIFE programján keresztül, illetve a baloldali magyar európai parlamenti képviselők segítségével közvetlen forrásokhoz segíthetnék őket - hallhattuk a polgármesterjelölttől az ígéretet.

A Debreciner kérdésére (milyen módon derítenék fel a lakóközösségek igényeit és milyen fontossági sorrendet látnak az elvégzendő felújítások, átalakítások, építések terén?) Varga azt válaszolta, hogy „mi úgy képzeljük, hogy a közös képviselőkkel, a lakótelepek képviselőivel közösen szűrnénk le, mi fontos egy-egy adott lakótelepen. Mert nem ugyanaz a legfontosabb itt vagy ott. Mi nem felülről mondjuk meg, mi kellhet nekik. Például a Dobozin lehet, nem a hőszigetelés, hanem a vezetékek elöregedése lesz lényegesebb először, míg az újkertiek esetleg teljes energetikai, hőszigeteléses felújítást is szeretnének. Szóval, ha lehetőséget kapunk, azonnal elindítjuk az igényfelmérést. Az EU-s kollégák segítségével a közvetlen forrásokat céloznák meg. Debrecen város lakosai legyenek a nyertesei a pályázatoknak, s ne a fideszes oligarchák!”

Megkérdeztük azt is, mi lesz, ha a debreceni közgyűlésben minden marad a régiben a választások után? „Akkor is a debreceniekért fogunk dolgozni, s bízunk benne, nagyon erős ellensúlya tudunk lenni a következő városvezetésnek, s mindent megteszünk azért, hogy az általunk vázolt kérdésekben meg tudjuk győzni a polgármestert, hogy közvetlenül a debreceni polgárok részesedjenek a fejlesztések hasznából, s ne újabb térköveket rakjon le a városvezetés.”

Vargáék nemcsak felújításokban, de szükség esetén új építkezésekben is gondolkodnak - mondták. Elsősorban a lakótelepi zöldterületeken lévő közösségi tereket említve, ám egyelőre - mint jelezték, a lakossági igény felmérésig erről nehéz nyilatkozni, meghallgatnák a lakókat előbb - konkrétumok nélkül.

Suták Miklós és Varga Zoltán egyöntetűen hangoztatták, hogy az uniós pályázatok közül azokban gondolkodnak főleg, amelyeket „az Európai Bizottság bírál el, és nem ér bele a keze sem Orbán Viktornak, sem Mészáros Lőrincnek".

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.