Honnan lesz víz és energia a kínaiak debreceni akkumulátorgyárához? – Lakossági fórumot tartott az LMP

A párt álláspontja szerint nem lehet fenntarthatóan kielégíteni egyszerre a lakosság és a gyár vízigényét. Ungár Péter kijelentette, az LMP politikai prioritásként kezeli az akkugyárak ügyét, országos ellenállást szerveznének a helyi tiltakozásokból. Az esemény résztvevői megállapodtak, hogy igyekeznek minél több ismerőst elhívni a január 20-án tartandó kormányhivatali közmeghallgatásra.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Polgár Tóth Tamás

Lakossági fórumot tartott december 12-én este Debrecenben az LMP a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban. Az eseményt Ungár Péter, a párt társelnöke és országgyűlési frakcióvezetője, valamint Jármi Péter Hajdú-Bihar megyei elnök vezette. A Kölcsey Központ egyik termében tartott teltházas rendezvényen kilencvenen vettek részt. A városban korábban helyi civilek szerveztek fórumot a témában, az erről szóló tudósításunkat ide kattintva olvashatják. Hasonló eseményt az önkormányzat, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vagy a helyi Fidesz még nem szervezett.

Mennyire lesz tiszta a gyárból kijövő szennyvíz?

Ungár a felvezetőjében elmondta, az Orbán-kormány az akkumulátorgyártásra alapozná az iparstratégiáját, ez pedig nem fenntartható, mert egyetlen ágazattól teszi függővé a magyar gazdaságot, ráadásul rendkívül energiaigényes tevékenységről van szó, amelyet egy jelenleg is energiát importáló országban terveznek kiterjeszteni. A politikus szerint a másik nagy probléma a gyárak hatalmas vízigénye, amelyet nem lehet fenntarthatóan egyszerre kielégíteni a lakossági vízszükséglettel.

Polgár Tóth Tamás

A párt által kezdeményezett, a helyi választási bizottság által átengedett, ennek ellenére el nem indított helyi népszavazási kezdeményezésről azt mondta, azért nem kezdték el a gyűjtést, mert nem akartak ártani az ügynek azzal, hogy nem kellő szervezettséggel vágnak bele, illetve mert országos népszavazást indítanának. A politikus elmondása szerint ettől függetlenül az akkumulátorgyárak témáját, ezen belül pedig a debreceni gyár ügyét politikai prioritásként kezelik.

Polgár Tóth Tamás

Jármi Péter szerint az is problémát jelent, hogy a gyár által használt vizet nem lehet majd teljesen megtisztítani a veszélyes anyagoktól, a nehézfémek pedig elpusztítják a vizet természetesen tisztító mikrobákat is. Hozzátette, az üzemtől 2-3 kilométerre is érezhető lenne a zajszennyezés. Jármi szerint gondot okoz az is, hogy a gyár kilencezer dolgozójának a többsége vélhetően nem helyi munkavállaló lenne.

Debrecen polgármestere ide sem jött el

A közönség köréből Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője kért elsőként szót. A politikus kifejtette, információi szerint a gyár területén már úgy folynak a mélyépítési munkálatok, hogy a kínai CATL óriásvállalat még építési engedéllyel sem rendelkezik. (Az önkormányzati tulajdonú Dehir.hu december 8-i cikke szerint Varga téved, a kínaiak már novemberben megkapták a szükséges engedélyeket a tereprendezésre, valamint négy épület mélyalapozási munkáira.) Varga elmondta, szerinte egy jó politikusnak pártállástól függetlenül az őt delegáló lakosok érdekeit kellene képviselnie. Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere úgy támogatja a beruházást, hogy nem tud róla semmit – állítja Varga, aki szerint ez a debreceniek elárulása.

Polgár Tóth Tamás

Ungár Péter a válaszában elmondta, az LMP meghívta Debrecen önkormányzatának és a Debreceni Vízmű Zrt. vezetőit, de nem mentek el a lakossági fórumra. Az eset kísértetiesen emlékeztetett a november 30-i mikepércsi közmeghallgatásra, amelyen az előzetes meghívás ellenére Papp László mellett Rácz Róbert főispán és a CATL magyarországi képviselője sem vett részt.

Nem biztos, hogy a Tisza biztosítja a szükséges vizet

Az egyik hozzászóló debreceni azt hangsúlyozta, hogy Trianon következtében a magyarországi felszíni vízfolyások 95 százaléka határon túli vízgyűjtő területről érkezik, tehát nem lehet teljes biztossággal ilyen nagy vízmennyiségekkel számolni. Mint mondta, az is kérdéses, hogy a klímaváltozás miatt a Tisza fog-e akkora vízhozamot produkálni, amely biztosítja a város ivóvizét, valamint az öntözést.

Polgár Tóth Tamás

Egy mikepércsi lakos azt kifogásolta, még mindig nem kapott választ azokra a kérdéseire, amelyeket a Debrecen melletti községben tartott közmeghallgatás előtt küldött el a település önkormányzatán keresztül az illetékeseknek. Ungár Péter felajánlotta, hogy írásbeli kérdésként beviszi az országgyűlésbe a témát, erre ugyanis kötelező két héten belül válaszolnia a kormánynak. Jármi Péter hozzátette, a január 20-án 10 órakor Debrecenben, a Thomas Mann u. 2/a. szám alatt tartandó kormányhivatali közmeghallgatáson a CATL képviselőinek ott kell lenniük, és válaszolniuk kell a kérdésekre.

Az energiaellátás geopolitikai kérdés

Ungár Péter egy kérdésre válaszolva kifejtette, egy olyan világban, ahol az energiaellátás egyre inkább egy geopolitikai kérdés, és számos bizonytalansági tényező van ezzel kapcsolatban, arra kell törekedni, hogy minél kevesebb energiára legyen szükségünk, nem arra, hogy kifejezetten energiaigényes iparágakat telepítsünk be az országba.

Polgár Tóth Tamás

Egy másik hozzászóló azt emelte ki, hogy a kormányhivatal honlapján közzétett környezetvédelmi dokumentáció (letölthető innen) szerint a CATL gyára évente összesen 50 ezer tonna gyártási hulladékot fog kibocsátani, amelyből 12 600 tonna különösen veszélyes hulladék. Volt olyan is, aki amiatt aggódott, mert szerinte az egyre szaporodó debreceni nagyberuházások potenciális katonai célponttá tehetik a várost, miközben éppen egy háború zajlik a szomszédos országban.

Európa figyelmét kellene felhívni

A résztvevők átbeszélték a gyárral szembeni tiltakozás lehetőségeit is. Megállapodtak abban, hogy minél több ismerőst elhívnak a január 20-i közmeghallgatásra, valamint tájékoztató kampányra is szükség van az akkumulátorgyártás módjáról. A fórum egyik résztvevője azt javasolta, hogy a helyi tiltakozás helyett Európa figyelmét kellene ide irányítani, mert helyi és országos szinten el fogják nyomni az ellenállást.

Ungár Péter azt ígérte, azon lesznek, hogy a Magyarországon zajló, akkumulátorgyárakkal szembeni helyi tiltakozásokat összehangolják, és egy országos ellenállást szervezzenek belőle.

Polgár Tóth Tamás

Kapcsolódó írások:

- Jövőre adja be akkumulátorgyárakkal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseit az LMP

- Térképre tette Orbán Viktor épülő akkumulátorgyártó nagyhatalmát a Magyar Narancs

- Kinevették Debrecen polgármesterét, a főispánt és a CATL magyarországi vezetőjét a mikepércsi közmeghallgatáson

- Kiárusítja a debreceniek ivóvizét a kormány az LMP szerint

- Csak a Fidesznek szabad? – Nem jelentette meg a debreceni önkormányzati média az LMP reagálását Kósa Lajos sajtótájékoztatójára

- Mikepércsen tartják az első közmeghallgatást a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár miatt

- Megállíthatja-e egy debreceni népszavazás az „akkumulátor-nagyhatalmi rémálmot”?

- Nem a Civaqua-programból biztosítanák a debreceni akkumulátorgyár vízigényét a város és az állam megállapodása alapján

- Kellenek-e az akkumulátorgyárak, ha válság idején éppen az elektromobilitást építik le? – LMP-s sajtótájékoztató Debrecenben

- Országos népszavazást kezdeményez az LMP az akkumulátorgyárakról

- „Debrecen rövidesen az elektromobilitás világközpontja lesz”

- Jövő hét elején indulhat az aláírásgyűjtés a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazásért

- Első fokon átengedték az LMP debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazási kérdéseit

- Minden környezeti elemre negatívan hat a debreceni katódgyár üzemelése a hatástanulmány szerint – Átlátszó

- Tíz dolog, amit nem mondtak el neked az akkumulátorgyártásról – Átlátszó

- Zöld konzultációt indít és a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-szerződés nyilvánosságra hozását követeli az LMP

- Újabb petíciót indítottak a Debrecenben épülő kínai akkumulátorgyár ellen

- „A jelenlegi tudásunk szerint nincs ok az aggodalomra” – Nyugtat az államtitkár a debreceni akkumulátorgyár kapcsán

- Benyújtotta a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazási kérdéseit az LMP

- Ma vajon konkrétan miről tárgyalhatott a kínaiakkal a debreceni akkugyár ügyében Szijjártó Péter?

- Nem a városvezetés, nem a kormány, hanem civilek szervezték az első fórumot a kínai akkumulátorgyár ügyében

- Nem adja ki a kínaiakkal kötött megállapodás szövegét a Debreceni Vagyonkezelő

- A kínaiak már a város határában vannak

- „A betont is fel lehet verni” – A kínai akkumulátorgyárról beszéltek az LMP politikusai a Spirit FM műsorában

- „A következő évszázadokra biztosan van elég víz” – jelentette ki Debrecen polgármestere a kí-nai akkumulátorgyár kapcsán

- Várhatóan a magyar adófizetők finanszírozzák a debreceni akkumulátorgyár első 5 évét

- Már februárban elkezdte kialakítani magyarországi bázisát a Debrecenben akkumulátorgyárat építő CATL – írja a 24.hu

- Merre fordíthatja Debrecen sorsát a kínaiak akkugyára?

- Erről szól a közszolgálat? Médiaaránytalanság Debrecenben

- Még mindig számos tisztázatlan kérdés van a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban az MSZP és a Mi Hazánk Mozgalom szerint

- Petíciót indít a DK is a kínai akkumulátorgyár miatt, várhatóan jövő héten adja be népszavazási kérdéseit az LMP

- Már 2025 elején elkezdené az akkumulátorgyártást Debrecenben a CATL – Aláírták a megállapodást a kínai óriásvállalattal

- Semmit sem mond a debreceni akkumulátorgyárról a Future of Debrecen és a Nagyerdőért Egyesület

- Nem vesz részt a DK a debreceni akkumulátorgyárról szóló városházi, zárt ajtós egyeztetéseken

- Már több mint két éve folyamatosan készítették elő a CATL debreceni akkumulátorgyárát – Kósa Lajos szavai szerint

- Nem tudja garantálni Debrecen biztonságos vízellátását a városvezetés – közölte a DK

- „Ha a folyók kiszáradnak, az akkumulátorgyárak sem fognak működni” – A környezetvédelmi aggályokról szólt Debrecen közgyűlése

- „Az lesz a vége, hogy Debrecen élhetetlen szellemvárossá válik” – Sajtótájékoztatót tartott az LMP az akkumulátorgyárról

- Elvileg lehet helyi népszavazást tartani a kiemelt beruházássá minősített debreceni akkumulátorgyárról

- Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben?

- Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

- Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.