Új képviselő a közgyűlésben, a városvezetés is tart lakossági fórumot az akkugyárról – Ez volt Debrecen idei utolsó közgyűlésén

Továbbra is ingyen parkolhatnak a debreceni elektromosautó-tulajdonosok, fejleszteni fogják a város szennyvíztelepét. A Civil Fórum elnöke arra utalt, hogy idiotizmus egy előterjesztés megszavazása. Két képviselőjük van a testületben, mégis csak egy személy tartózkodott a napirendi pontnál.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

December 15-én tartotta idei utolsó ülését Debrecen közgyűlése, a Kölcsey Központ Görömbei András termében. Az eseményen 29 képviselő vett részt, a Fidesz és a DK két-két képviselője hagyta ki a 23 előterjesztés tárgyalását.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2022. december 15. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A közgyűlés elején letette esküjét a város új önkormányzati képviselője, Illés-Rácz Mariann (Civil Fórum), aki Illyés Jánost váltotta a testületben. A volt képviselő is esküt tett, ő ugyanis külső tagként folytatja a munkáját a környezetvédelmi és városfejlesztési bizottságban.

Ezt követően Papp László (Fidesz) polgármester és Balázs Ákos (Fidesz) környezetvédelemért felelős alpolgármester Fenntartható Debrecen nagydíjat adtak át a Sensirion Hungary Kft.-nek, amelyet a cég ügyvezetője, Ábrahám László vett át.

Balázs Ákos, Ábrahám László és Papp László
Polgár Tóth Tamás

A válságintézkedések is biztosítják a megfelelő életkörülményeket a polgármester szerint

A közgyűlés Papp László javaslatára tárgyalta a 2023-as költségvetéssel összefüggő rendeletek és döntések meghozatalát, amelyek között a város közvilágításának korlátozásával kapcsolatos rendeletet is megalkották. Mándi László (Momentum) kérdésére, miszerint pontosan milyen fényforrásokról van szó, a polgármester kifejtette, továbbra is ugyanazokat korlátoznák, amelyekről októberben már döntöttek.

Mándi László
Polgár Tóth Tamás

Jánki József (DK) arról érdeklődött, hogy miért van szükség a korlátozásra. Papp erre úgy reagált, az egész világ intézkedéseket hoz az energiaválság miatt, Debrecen önkormányzata pedig eddig csak olyan döntéseket hozott meg, amelyek továbbra is biztosítják a megfelelő életkörülményeket. Az előterjesztéshez tartozó határozati javaslatot és a 2023-i évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet a DK és a Momentum ellenszavazatai, valamint Madarasi István (MSZP) tartózkodása mellett, 25 igen szavazattal, a Fidesz, a Civil Fórum és Kőszeghy Csanád Ábel (független) voksaival fogadták el. A helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítását 25 igen szavazattal, 1 nem és 3 tartózkodás mellett, a közvilágítással kapcsolatos rendeletet pedig 23 igen szavazattal, 1 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el.

Jánki József
Polgár Tóth Tamás

Az egyik előterjesztés kapcsán Madarasi István megkérdezte, kell-e bővíteni Debrecen szennyvíztisztító kapacitását a városba épített új lakóparkok és a déli ipari park fejlesztése miatt. Papp László erre úgy reagált, hogy a szennyvíztelep jelen pillanatban teljes mértékben ki tudja szolgálni a várost, de valóban fejleszteni kell, a kormánynál pedig már előkészítés alatt áll a debreceni víziközmű-hálózat fejlesztési támogatása.

Madarasi István
Polgár Tóth Tamás

Ingyen parkolhatnak a debreceni elektromosautó-tulajdonosok

A novemberi közgyűlésen döntöttek a képviselők a zöld rendszámmal rendelkező autók ingyenes parkolásának megszüntetéséről. Madarasi István akkor azt javasolta, hogy a debreceni autótulajdonosokat vonják ki a változtatás hatálya alól. Pacza Gergely főosztályvezető mostani előterjesztése ennek megfelelően azt kezdeményezte, hogy a tisztán elektromos hajtású, debreceni lakosok tulajdonában vagy fenntartásában álló gépjárművek továbbra is ingyenesen parkolhassanak a városban.

Gondola Zsolt Zoárd
Polgár Tóth Tamás

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) ezzel kapcsolatban azt kérdezte, környezetvédelmi szempontból mi a különbség cég és természetes személy között, előbbieknek ugyanis a javaslat nem engedné a díjtalan várakozást. Papp erre azt felelte, környezetvédelmi szempontból nincs különbség, de a cégek a parkolást el tudják számolni költségként. Miután a döntésnél a 26 igen mellett 2 ellenszavazatot és 1 tartózkodást is leadtak a képviselők, a polgármester egy „jaj, Istenem” sóhajtással reagált, majd elmondta, úgy gondolta, teljes lesz az egység a testületben.

Idiotizmusra szavaztak a képviselők?

Az Antal-Lusztig képzőművészeti gyűjtemény változatlan pénzügyi feltételek mellett történő további kölcsönzéséről szóló 17. számú előterjesztés kapcsán Gondola Zsolt azt kérte Puskás István kulturális alpolgármestertől, hogy indokolja meg, tulajdonképpen miért kellene megszavazniuk a képviselőknek a javaslatot. Puskás a válaszában arról beszélt, hogy az együttműködés nélkül Debrecen nem juthatott volna több nemzetközi kulturális szerepléshez, a hosszabbítás pedig erre a továbbiakra is lehetőséget kínál. Papp László ezt azzal egészítette ki, hogy Gondola számára fontos a lokálpatriotizmus, itt pedig lehetősége van gyakorolni ezt.

Polgár Tóth Tamás

A Civil Fórum elnöke erre úgy reagált, a lokálpatriotizmus nem idiotizmust jelent. A képviselő azt kifogásolta, hogy szerinte a gyűjtemény tulajdonosával kötött szerződés egyenlőtlen, a város számára kevésbé kedvező. Az előterjesztést 1 tartózkodás mellett, 28 igen szavazattal fogadták el. Az ideiglenes helyszínként szolgáló Kölcsey Központban megtartott üléseken az egyes képviselők szavazati magatartásait a szervezők csak 1-2 másodpercre villantják fel, így – mivel a jegyzőkönyv még hetekig nem elérhető – egyelőre kérdés, ki volt az egyetlen tartózkodó.

Lakossági fórumot tart Papp László a CATL akkumulátorgyáráról

A közgyűlés végén a képviselők kérdéseket tehetnek fel a városvezetésnek. Gondola Zsolt Zoárd a déli ipari parkba tervezett kínai akkumulátorgyár kapcsán érdeklődött arról, hogy a városvezetés rendelte-e meg azt a közvélemény-kutatást, amelyről többen is értesítették a Civil Fórumot, és amely az akkugyár támogatottságát szondázta. Papp László erről kijelentette, az önkormányzat nem rendelt meg semmilyen közvélemény-kutatást a témában.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Gondola megkérdezte azt is, hogy a BMW-gyár napokban bejelentett saját akkumulátorgyára miatt kell-e majd újabb közmeghallgatást és környezeti hatásvizsgálatot tartani, erre azonban sem Papp László, se Szekeres Antal főjegyző nem válaszolt egyértelműen. A politikus arra is kíváncsi volt, hogy a polgármester tervez-e hasonló közmeghallgatást tartani, mint ami Mikepércsen is volt. Papp László erre határozott igennel válaszolt. A nap későbbi részében tartott sajtótájékoztatón (amelyről szokásuk szerint a Debrecinert nem értesítették, így nem tudtunk kérdéseket sem feltenni) a városvezető azt is elmondta, január 9-én 16 órakor a Kölcsey Központban tartanak lakossági fórumot a gyárral kapcsolatban.

Polgár Tóth Tamás

Jánki József arról érdeklődött, mi az oka annak, hogy információi szerint a Csemete utca egy szakaszán 4 napig nem volt közvilágítás. Azt is közölte, hogy az Egyetem sugárút és a Honvéd utca idén felújított kereszteződésében a gyalogosok nem tudnak átmenni a zebrán nagy esőzések idején, ugyanis épp az átkelőhelyen áll meg a víz. Papp László mindkét ügy kapcsán azt ígérte, hogy intézkednek, a közvilágítás kapcsán azt is hozzátette, nem ők kapcsolták le a világítást, technikai hiba keletkezhetett.

Madarasi István arra volt kíváncsi, hogy áll az AKSD Kft. tűzeset miatt bezárt lakossági hulladékudvarának újranyitása. A területért felelős főosztályvezető erre azt válaszolta, hogy pontos határidővel írásban tud szolgálni, Papp László erre feladatba adta, hogy az önkormányzat küldjön felszólítást a Kft.-nek a lehető legrövidebb időn belüli újranyitás érdekében.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.