Minimálbért a közmunkásoknak – ezt ajánlják a hajdú-bihari szocialisták

Az egészségüggyel, a parkolással és ösztöndíjjal is kampányol az MSZP.

A hajdú-bihari szocialisták a megyei programjáról tartott sajtótájékoztatót Bódi Judit megyei elnök és Juhászné Lévai Katalin megyei választmányi elnök – az MSZP megyei választási listájának vezetői – október 8-án. A meghívóban szerepelt, de Szakács László, az MSZP országos elnökhelyettese nem volt ott az eseményen.

Bódi Judit és Juhászné Lévai Katalin
Koppányi Szabolcs

Több téma közül kiemelték a közmunkáért adandó minimálbér bevezetését, a tehetséges fiatalok ösztöndíjprogramját - különös tekintettel a Debreceni Nemzetközi Iskolára -, amit Debrecenen kívül a megyei 10 éven felüli gyerekeire is kiterjesztenének, illetve a korszerűbb egészségügyi ellátáson belül azt, hogy CT és MR vizsgálathoz jusson bárki a megye lakosai közül 15 napon belül. A szegénység felszámolása érdekében európai uniós közvetlen támogatásokat céloznának meg.

Bódi Judit: „átmeneti állomásnak tekintjük a közmunkát a munkanélküli segély és a munka világába vezető úton. Akik értelmes munkát végeznek a programon belül, megérdemlik azt, hogy minimálbért kapjanak. S illesse meg őket minden egyéb juttatás is, mint a hétköznapi munkavállalókat.” A szocialista politikus megemlítette a debreceni fejlesztéseket is, ezek között kitért a nemrég átadott nemzetközi iskolára is. „A debreceni önkormányzatnál már az elfogadás folyamatában van egy ösztöndíjprogram, hogy a 10 éven felüli gyerekek, akik jó tanulók és megfelelnek alapfeltételeknek, ösztöndíjban részesülhetnek. Mi azzal a javaslattal élünk a megyei önkormányzat felé, hogy a megyében élő tehetséges fiatalokra is terjesszék ki. Korlátozottak a lehetőségek, tudom, de egy ilyen ösztöndíjalapra szükség van. Ők is megérdemlik.”

Juhászné Lévai Katalin adatokkal érkezett a sajtótájékoztatóra. A szegénység térségi felszámolásának nem kis feladatát említette a szocialista politikus, amelyhez EU-s közvetlen forrásokat remél majd felhasználni. „Orbán Viktor azt mondta, hogy felszámolják országosan a szegénységet, sőt már fel is számolták, és nincs éhező gyerek az országban. Azt javaslom, nézzük meg a számokat! Megyénkben a minimálbérnél átlagosan 30 ezer forinttal kevesebb jut az egy keresetből élőknek, de a nyugdíj 130 ezer forintos alapjához képest is a többség a 83 ezer forintos minimumot sem kapja meg, sokan élnek 40-60 ezer forintos nyugdíjból.”

Koppányi Szabolcs

Juhászné Lévai Katalin a gyerekszegénységet is nyomasztónak érzi Magyarországon, s állítása szerint a szegény családban nevelkedő gyerekek jó része itt, Hajdú-Biharban él. Kirívó példaként Bedőt, Nyíradony Bokrétás utcáját vagy éppen Bagamérban és Újlétán a romatelepeket hozta fel. „Ordít a szegénység ezeken a területeken, és szegregálódik az egész, hiszen egyre kevesebb gyerek jár közülük iskolába, 16 éves kor után kimaradnak teljesen onnan. Nincs szociális ellátás, és mivel nincs megfelelő jövedelem sem a családokban, nincs megfelelő táplálkozás sem. Itt jelentkeznek az ebből adódó betegségek is főleg. Mindezért az egészségügyi ellátást is nagyon fontos feladatnak tekintjük, s azt, hogy az elengedhetetlen CT és MR vizsgálatokat elérhessék az itt élők is. Ennek a megteremtésének az 500 millió forintos költsége néhány stadion és látványberuházás után vállalható a debreceni önkormányzat részéről. Sőt szeretném, hogy a megyei önkormányzat is vásárolja meg, csatlakozzunk ehhez a programhoz! Erre kell forrásnak lenni!”

A kórházi parkolásokat másokhoz hasonlóan a megyei szocialisták is elővették. Ők egyszerű módját választanák: aki a lakcímkártyája szerint megyei lakos, annak felmutatásával a kórház vagy a klinika parkolójában az első órában ingyenesen, utána a piaci ár feléért parkolhatna. A megyei arzénes ivóvizekről is szó esett, itt Álmosdod, Bagamért, Újlétát említette Juhászné Lévai Katalin: „meg kell nézni, milyen víz folyik a csapból ezeken a helyeken. A Fidesz megyei vezetői és a szakemberek jó lenne, ha odafigyelnének rá, mert az ezzel foglalkozó program nem vált be”.

A sajtótájékoztató végén a Debreciner megkérdezte Bódi Juditot, hogy mikor mond le a megyei elnöki posztjáról, hiszen - mint korábban megírtuk - erre szólította fel a pártja országos elnöksége azért, mert az MSZP megyei elnöke a hajdúnánási fideszes polgármester újraválasztását ajánlotta egy sajtónyilatkozatában.

„Köszönöm szépen a kérdést, mint láthatták, a sajtómeghívóban is úgy írtam alá, hogy Bódi Judit, a szocialisták Hajdú-Bihar megyei elnöke. Szóval ez így is volt, így is fog maradni. Semmi sem változott, sem most, sem a jövőben nem lesz változás ezt illetően.” Mint mondta, Budapesten, pártja elnökségében meg egyébként a médiában is kissé túlreagálták a szóban forgó nyilatkozatát, s túl hamar alkottak véleményt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.