„Szükség van az erőszakmentes nyomásgyakorlás minden eszközére” – Hadházy Ákos volt a Debreciner vendége

A független országgyűlési képviselő szerint nem érnek célt azok a tiltakozások, amelyek figyelmen kívül hagyják a rendszer lényegét, a kormány hatalmon maradását biztosító propaganda-gépezetet. Úgy látja, hibrid forradalomra van szükség Magyarországon, másképp lépésről lépésre rosszabb lesz a hazai helyzet.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

NT

A Debreciner december 14-i nyitott szerkesztőségi ülésén vendégünk volt az antikorrupciós tevékenységéről ismertté vált, debreceni születésű Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt. A politikust lapunk újságírója, Polgár Tóth Tamás, majd az est második felében a közönség kérdezte.

NT

Hadházy Ákos elmondta, a korrupcióval a mindennapi élet során számos területen lehet találkozni, elég ha csak a kátyús utakra vagy a kórházak orvosi eszközeire pillantunk. A politikus úgy látja, ma már a fideszes érintettségű korrupciós ügyekben tett feljelentések után általában elindulnak ugyan a nyomozások, de ezeket a legtöbb esetben leállítják, és csak kivételes esetekben történnek felelősségrevonások.

A nagy tüntetéseknek van eredménye

A képviselő szerint a Magyarországra jellemző hibrid rezsimmel szemben hibrid forradalommal kell küzdeni. Úgy látja, a kormány leváltását önmagában nem teszi lehetővé az, hogy a Fidesznek eddig bizalmat szavazó választók a megemelkedett rezsiszámlákat látva felismerik a hazugságokat. Mindezt azzal magyarázza, hogy az emberek egy része elhiszi a kormányzati propagandát. Hadházy Ákos szerint az erőszakmentes nyomásgyakorlás minden eszközére szükség van annak érdekében, hogy a kormány megváltoztassa a választási feltételeket.

NT

A lehetséges eszközök között a tüntetéseket, sztrájkokat és polgári engedetlenségi akciókat említette. „Ha csak kétezren mennek el, akkor az egy tüntike. Ha százezren, akkor az tüntetés. Higgyék el, annak megvan az eredménye” – fogalmazott. A látványos ellenállásra jó példaként az 1990-es taxisblokádot hozta fel.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Az emberek egy részéhez csak annyi jut el, hogy „Gyurcsány”

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagál azokra a vádakra, amelyek szerint az egzisztenciális kérdések mentén előtörő tiltakozásokat rendre eltéríti az állami médiával szembeni tüntetésekké, Hadházy azt válaszolta, meggyőződése, hogy amíg a tiltakozások nem foglalkoznak a rendszer lényegével, nem lesznek eredményesek. Szerinte a pedagógusok is csak akkor érhetnek el sikert, ha a rendszer megváltozik. A politikus hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság egy része elsődleges hírforrásként tekint az állami médiára és egyéb olyan csatornákra, amelyek a kormányzati kommunikációs célokat szolgálják. „Beszélhetek rabszolgatörvényről meg arról, hogy a tanárok mit akarnak, nem fogok hozzájuk eljutni. Beszélhetek szociális problémákról, adhatok rájuk megoldást, de ezekhez az emberekhez annyi fog eljutni, hogy Gyurcsány” – fogalmazott a képviselő.

Lia

A magyar kormány és az Európai Unió vezetői között a napokban megkötött megállapodás kapcsán Hadházy elmondta, ő egyetlen eurocentet sem adna a kormánynak addig, amíg Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. A politikus szerint habár Orbán Viktor sikerről beszél, egyáltalán nem biztos, hogy valóban győzelmet ért el Brüsszelben, könnyen lehet, hogy az Európai Unió mégis visszatartja majd a fejlesztési forrásokat.

NT

Rossz stratégia beszélni a Fidesszel

Hadházy Ákos egy közönségkérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy bárkik is kerülnek hatalomra a Fidesz után, szerinte csak jobb lehet a helyzet, mert egyrészt kompromisszumkényszerben kell kormányozniuk, másrészt sokkal nagyobb kontroll alatt lesznek. Eközben szerinte a jelenlegi rendszer folyamatosan, lépésről lépésre rosszabbá válik. Úgy látja, ezért van szükség az általa szorgalmazott hibrid forradalomra.

Volt pártjáról, az LMP-ről azt mondta, rossz stratégia, hogy a jelenlegi vezetői beszélnek a Fidesszel, de azt egyik ellenzéki párttól sem vitatja el, hogy valóban le akarják győzni a jelenlegi kormányt.

NT

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.