Tudják, hogy nálunk szennyezhetnek, ezért jönnek Magyarországra az akkugyárak – véli Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke

A politikus szerint inkább a magas hozzáadott érteket előállítani képes kutatás-fejlesztést kellene erősíteni.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Szabó Rebeka Debrecenben járt nemrégiben
Polgár Tóth Tamás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma, december 20-án egy Facebook-bejegyzésben dicsérte a dél-koreai Samsung SDI és az SK Innovation dél-koreai cégeket, amiért a magyarországi megjelenésükkel megalapozták hazánk globálisan is jelentős akkumulátoripari szerepét. A politikus a posztban azt írja, Magyarország eséllyel száll harcba a világ elektromosautó-ipari világbajnoki címéért.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke a saját közösségi oldalán reagált Szijjártó szavaira. Az országgyűlési képviselő szerint az akkumulátorgyárak kára már rövidtávon is nagyobb a hasznuknál, ugyanis jellemzően nem hajlandóak betartani a magyar környezetvédelmi és munkajogi előírásokat. „Ez persze nem véletlen: pontosan azért jönnek hozzánk, mert a kormány előre felmentést adott nekik: tudják, hogy nálunk szennyezhetik a talajt, a vizet, a levegőt, túlléphetik a zajhatárértéket, terjeszkedhetnek az első lakóházak kerítéséig, nem kell tartaniuk semmitől” – írja a politikus.

Szabó szerint további probléma, hogy az akkumulátorgyárakra koncentrálva a kormány kiszolgáltatottá teszi az ország gazdaságát, ráadásul az egész elektromosautó-ipar legnagyobb környezetszennyezésű, legkisebb hozzáadott értéket előállító szektorát telepítik hazánkba. A Párbeszéd társelnöke szerint ezzel szemben a kutatás-fejlesztésre kellene a hangsúlyt fektetni.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.