Hajdúnánáson a duplájára emelték azt a földadót, amely miatt Márki-Zay Péter ellen petíciót indított a NAK és a Magosz

Ráadásul Szólláth Tibor, Hajdúnánás fideszes polgármestere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik alelnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a helyi Fidesz tiltakozását váltotta ki novemberben, hogy a Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhelyen földadót vezettek be. A két agrárszervezet december 6-án még petíciót is indított az ügyben „Soha többé földadót!” címmel.

Vízben a földek Hajdúnánás határában
Polgár Tóth Tamás

Az érveik szerint a „háborús szankciók” és az aszály már így is eléggé sújtják a gazdákat, ráadásul szerintük fennáll a veszélye annak, hogy más „baloldali” vezetésű települések követni fogják Hódmezővásárhely példáját. A Fidesz debreceni szervezete a következő szöveggel osztotta meg a petíciót a közösségi oldalán: „A Gyurcsány-Bajnai korszakban megszoktuk, hogy ott tesz a baloldal a magyar emberek kárára, ahol csak tud, de ezúttal nem hagyhatjuk”.

Politikai támadásról beszél Márki-Zay Péter

Az áprilisi választáson az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként indult polgármester a Debrecinernek elmondta, Hódmezővásárhely előtt már 90 másik település is bevezette ezt az adónemet. Úgy látja, a NAK, a Magosz és a Fidesz kampánya hazugságokra épül. Egyrészt nem közvetlenül a gazdáknak, hanem azoknak kell majd adózniuk, akik bérbe adják a földjüket, másrészt szerinte az új adó nem fogja megemelni az élelmiszerárakat sem, mivel más települések hasonló adói sem jártak áremelkedéssel.

Márki-Zay Péter
Lia

Márki-Zay Péter kifejtette továbbá, 4 hektár alatt senkinek nem kell majd fizetnie földadót. Egy ekkora termőföld értéke a polgármester elmondása szerint Hódmezővásárhelyen aranykoronától függően 10 és 20 millió forint között mozog, tehát a földadó azokra vonatkozik, akiknek van 10-20 millió forint értékű földje, amit nem használnak, hanem bérbe adnak. A politikus hozzátette, ettől függetlenül ha valakinek mégis a megélhetését veszélyeztetné az új adóteher, akkor annak megfizetését az anyagi helyzet igazolása után el fogják neki engedni.

A polgármester elmondta, szántó esetében évi 0,99 forintot, egyéb művelési ág esetében pedig 0,59 forintot fognak kérni négyzetméterenként. Egy hektár után tehát 9900 vagy 5900 forintot. Hozzátette, az elmúlt két évben Hódmezővásárhelyen az átlagos földbérleti díjak hektáronként évi 60 ezer forintról 100 ezer forintra növekedtek.

Hangsúlyozta, ma körülbelül 90 településen létezik a földadó, de Hódmezővásárhely az egyetlen, ahol teljes mértékig a szegények és az időskorú rászorulók támogatására fordítják a befolyt összeget.

„Ez valójában egy politikai támadás, Lázár János elmondta, hogy a családját érinti a dolog, tudjuk, honnan fúj a szél” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért érik támadások új adót.

A NAK egyik vezetője polgármesterként a helyi földadó duplájára emelése mellett érvelt

Az ügy pikantériáját többek között az adja, hogy Hajdúnánáson november 24-én, néhány nappal a hódmezővásárhelyi közgyűlési döntés után emelték duplájára (aranykoronánként 400 forintra azzal, hogy 12 ezer forint alatt nem kell fizetni) a már 2014-ben bevezetett földadót. A hajdúsági eset kapcsán sem a NAK, sem a Magosz, sem a Fidesz nem tiltakozott. Különösen érdekes az a tény, hogy a település polgármestere, Szólláth Tibor (Fidesz) a NAK egyik alelnöke. Már a helyi földadó bevezetésekor is ő állt a kisváros élén.

Szólláth Tibor
Facebook

Hajdúnánáson a novemberi képviselő-testületi ülésen Bódi Judit ellenzéki frakcióvezető éppen azt kifogásolta, hogyan találhatja a Fidesz egyszerre problémásnak a hódmezővásárhelyi és problémamentesnek a hajdúnánási földadót. Szólláth Tibor a hozzászólásában különbségként azt hangsúlyozta, hogy Hajdúnánáson már évek óta létezik ez az adó, Hódmezővásárhelyen pedig újonnan vezették be azt.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a NAK és Szólláth Tibor polgármester nem tartják-e visszásnak a helyzetet, miszerint egy olyan adónem miatt szerveztek aláírásgyűjtést, amelyet a NAK egyik vezető tisztviselőjének városában nemcsak már évekkel korábban bevezettek, de a napokban még duplájára is emelték. Telefonon sem a polgármestert, sem a NAK egyéb vezetőit nem sikerült elérnünk. Levelet küldtünk nekik, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.