2020 után idén is Tiba István lett az Országgyűlés egyik némája

A legaktívabb Hajdú-Bihar megyei képviselő ismét a DK-s Varga Zoltán volt, aki egyedül több alkalommal szólalt fel és több indítványt adott be, mint a megyei kötődésű fideszes kollégái összesen.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Az év végével 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan ismét utánajártunk, hogy az Országgyűlés honlapján olvasható adatok szerint ebben az évben hogyan dolgoztak a Hajdú-Bihar megyei kötődésű parlamenti képviselők.

Megint Varga a legaktívabb

2021 után 2022-ben ismét a megye egyetlen nem fideszes honatyája, Varga Zoltán, a DK listás képviselője lett a legaktívabb hajdú-bihari az Országgyűlésben. A politikusnak 41 felszólalása volt, több mint a 7 térségi fideszes kollégájának összesen. 36 önálló és 11 nem önálló indítványával is fölényesen győzött ebben az összevetésben. Varga a képviselői munkája mellett idén május 1-ig a népjóléti bizottság tagja, majd május 2-től július 19-ig a mezőgazdasági bizottság alelnöke volt, július 19. óta pedig a népjóléti bizottság elnöki tisztségét tölti be. Mindezért havi bruttó 2,24 millió forint díjazásban részesül.

Varga Zoltán
parlament.hu

Halász a legbeszédesebb fideszes

A Fidesz képviselői közül a legtöbbet az ugyancsak listáról mandátumot szerző Halász János frakcióvezető-helyettes beszélt, egészen pontosan 12-szer szólalt fel az ország házában. 5 önálló indítványa mellett egyetlen nem önálló indítvány sem szerepel a neve mellett. A nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként is dolgozik. Képviselői javadalma megegyezik Varga Zoltánéval, bruttó 2,24 millió forint.

Halász János
MTI/Koszticsák Szilárd

Kósa 11-szer, Pósán 6-szor, Tasó 2-szer szólalt meg

A három debreceni egyéni választókerületet nyert képviselő közül Kósa Lajos, a Fidesz másik frakcióvezető-helyettese szólalt fel a legtöbb alkalommal, 11-szer, önálló indítványa 7, nem önálló 1 alkalommal volt. A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke. Munkájáért ő is bruttó 2,24 millió forintot kap.

Kósa Lajos
parlament.hu

Pósán László, a Debreceni Egyetem történészprofesszora, a debreceni 2-es választókerület képviselője idén 6 felszólalással és 5 önálló indítvánnyal vétette észre magát, nem önálló indítványa nem volt. Évek óta a kulturális bizottság elnöke. A képviselői fizetése megegyezik a fent említett politikustársaival.

Pósán László
facebook.com/PosanLaszlo

A harmadik - részben - debreceni egyéni képviselő, Tasó László mindössze 2 felszólalást és 4 önálló indítványt tud felmutatni. Nem önálló indítvány az ő neve mellett sem szerepel. A vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke, valamint a népjóléti bizottság tagja. Mindezért a fentiekhez képest némiképp szerényebb összeget, bruttó 1,95 millió forintot kap.

Tasó László (középen) és társai
facebook.com/PosanLaszlo

Tiba már megint néma maradt

A három másik hajdú-bihari választókerület képviselői közül Bodó Sándor volt a legaktívabb 8 felszólalással és 4 önálló indítvánnyal. Nem önálló indítványa a hajdúszoboszlói központú választókerület egyéni képviselőjének sem volt. Bodó jelenleg a kulturális bizottság alelnöke, előtte május 24-ig az azóta megszűnt Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára volt. A parlamenti honlap szerint bruttó 1,95 millió forintot keres képviselőként.

Vitányi István, a berettyóújfalui központú 4-es választókerület képviselője a többi kormánypárti politikushoz képest is inaktív volt idén. 2022-ben mindössze 1 felszólalása és 1 önálló indítványa volt, utóbbit is még az előző ciklusban tette. Nem önálló indítványa nem volt. Vitányi az igazságügyi bizottság alelnöke, valamint május 1-ig az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság tagja is volt. Mindezért ő is bruttó 1,95 millió forintot kap.

Vitányi, Orbán és Kósa a parlamenti folyosón
Facebook

Aki a Tádzsikisztánnal kötött két egyezménnyel kapcsolatban tett 2021-es vezérszónoklata alapján azt remélte, Tiba István, a hajdúböszörményi központú választókerület képviselője, egyben az Országgyűlés egyik jegyzője mostantól gyakrabban fogja hallatni a hangját, annak csalódnia kellett. 2022-ben egyetlen alkalommal sem szólalt meg a parlamentben, ezzel azt a bravúrt is véghez vitte, hogy egy teljes négyéves ciklus alatt mindössze egy felszólalást jegyeztek fel a neve mellé. Idén 4 önálló indítványa volt, nem önállóból egy sem szerepel az adatsorában. Tiba az európai ügyek bizottságának tagja, képviselőként bruttó 2,24 millió forintot vihet haza.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.