TUDTAD?

Nem növekedett duplájára Hajdúsámson lakossága az utóbbi két évtizedben

Kósa Lajos állította ezt egy interjúban. Hibásan. Nagyot tévedett. Megint.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

„Hajdúsámson népessége megduplázódott az elmúlt húsz év alatt” – mondta a KESMA kötelékébe tartozó megyei napilapnak, a Hajdú-bihari Naplónak adott interjújában Debrecen egyik országgyűlési képviselője, korábbi polgármestere, Kósa Lajos (Fidesz). Mindezt annak bizonyítékaként említette, hogy a debreceniek egy része kiköltözik a nagyobb városból a közeli településekre.

Facebook

Hajdúsámson népességváltozásának számos helyen utána lehet nézni a világhálón is. Mi legautentikusabbnak azt tekintjük, amit a település – 2004 óta város – hivatalos honlapja mutat. Eszerint húsz évvel ezelőtt, 2002-ben 10 975 lakosa volt Hajdúsámsonnak, 2019-ben pedig 14 315. Máshol találunk ennél későbbi adatot is. 2022-ben a Belügyminisztérium nyilvántartása szerint 14 780 bejelentett polgára van a városnak.

Tehát bár míg Debrecen népessége gyakorlatilag stagnál az utóbbi évtizedekben, Hajdúsámson kétségtelenül jelentősen nőtt a lakosság száma húsz év alatt, de nem a duplájára, hanem 3805 lélekkel, vagyis 34,67 százalékkal . Harmadával annak, amit Kósa Lajos állított.

MÁR EZT IS TUDOD!

Itt olvashatók ténytisztázó, adatszembesítő, ismeretterjesztő rovatunk, a TUDTAD? korábbi részei.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.