TUDTAD?

Mikor alapították Debrecent, polgármester úr?

Vajon mire gondolhatott Papp László (beszédírója), amikor megszövegezte újévi köszöntőjét?

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Rómát a legendák szerint Romulus és Remus alapította időszámításunk kezdete előtt 753-ban. Debrecennel kapcsolatban nem maradt fenn efféle „mítoszi” emlékezet. A mi tudomásunk szerint…

Papp László
facebook.com/drpappl

Papp László (Fidesz) polgármester a közösségi hálóra 2022. december 31-én este feltöltött újévköszöntő beszédét így kezdte: „Debrecen közismert jelképe a főnixmadár, amelynek folyamatos újjászületése szimbolizálja azt a csodálatos képességet, amelynek köszönhetően Debrecen polgárai a történelem minden viharán úrrá tudtak lenni. A városunk alapítása óta eltelt több mint 660 évben rengeteg nehézséget – járványokat, tűzvészeket, háborúkat, gazdasági válságokat – kellett leküzdeni ahhoz, hogy Debrecen ma is nemzetünk meghatározó jelentőségű városa legyen.”

A bárki számára könnyen elérhető enciklopédiák nem tudnak olyan konkrét dátumról, amihez Debrecen alapítását lehetne kötni. A 19. század végén megjelent Pallas-nagylexikon Debrecen törénetének kezdeteiről azokat az információkat adja, amiket megismétel a legújabb tudástárként ismert Wikipédia is.

1091-ben már jelentős hely volt Debrecen, 1218-ban II. Andrástól városi jogokat nyert. Írott forrásban elsőként 1235-ben tűnik fel Debrecen neve. I. Lajos 1361-ben a debrecenieknek jogot adott a város bírójának és tanácsának megválasztására, emellett mezővárosi, 1693-ban pedig szabad királyi városi rangot kapott I. Lipóttól.

A város „alapításáról” Debrecen hivatalos honlapja sem tesz említést.

Ha kivonjuk 2022-ből, a köszöntőbeszéd elhangzásának évszámából a Papp által említett 660-at, akkor 1362-t kapunk, tehát a polgármester (beszédírója) vélhetően a város alapítását 1361-re datálja, ami ugyan jeles dátum Debrecen történetében, de semmiképpen nem az alapításának évszáma.

Papp László nem debreceni születésű, iskoláit, egyetemi tanulmányait sem itt végezte, elődje, Kósa Lajos (Fidesz) azonban itt született, itt járt elemi majd középiskolába. Hogy jön ide Kósa?

Talán ő lehet Papp városalapítási keltezésének a forrása. 2011 májusában volt ugyanis egy kétnapos konferencia, amellyel az 1361-ben I. Lajos királytól elnyert mezővárosi oklevél kiadásának 650. évfordulójára, ezzel Debrecen mezővárossá válására emlékeztek. A konferenciáról megjelent egy tanulmánykötet, amihez az akkori polgármester, Kósa Lajos írta az előszót, vagy legalábbis az ő nevét írták az előszó végére. A polgármesteri beköszönő szöveg utolsó mondatai pedig ezek: „A város vezetőinek jóvoltából az előadások tanulmányokká érlelt változata jelenik meg a tanulmánykötetben. A szerzőgárda ezzel a színvonalas kötettel méltóan járul hozzá a 650 éves Debrecen évfordulójának megünnepléséhez.” Nos, itt a butaság, ami megragadt némely agyakban. Nem kellene továbbadni.

MÁR EZT IS TUDOD!

Itt olvashatók ténytisztázó, adatszembesítő, ismeretterjesztő rovatunk, a TUDTAD? korábbi részei.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.