Szimpatizánsok várják az oktatásért menetelő pedagógusokat – Totyik Tamást, a PSZ alelnökét kérdeztük

A szakszervezeti vezető elmondta, a Miskolc és Budapest közötti gyaloglásnak eddig jó a fogadtatása, sokan csatlakoznak a menethez, meleg teával és élelemmel kínálják őket.
facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

Tegnap, január 2-án indult el Miskolcról, a Herman Ottó Gimnázium elől a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék és a noÁr mozgalom közös rendezvénye, az oktatásért tartott Tudásmenet. Totyik Tamással, a PSZ alelnökével ma, január 3-án délután telefonon beszélgettünk, nem sokkal az erre a napra tervezett szakasz teljesítése előtt. A Debreciner érdeklődésére elmondta, az első napon több mint 60-an indultak el és 25 résztvevővel álltak meg Bükkábránynál. Onnan ma Kerecsendig vonultak, a nap folyamán Mezőkövesden körülbelül 70-en vettek részt az eseményen. Ma 33-34 kilométert tettek meg, a legnehezebb nap pedig holnap vár rájuk egy 36 kilométeres szakasszal.

40 kilométerről vitt Túró Rudit egy idős férfi

Totyik Tamás elmondta, meglepődtek azon, hogy az útba eső településeken mennyire pozitívan fogadják őket, pedagógusok és mások is kiállnak mellettük. Mint szólt róla, egyes civilek meleg teával, gyümölcsökkel, csokoládéval és üdítővel vendégelik meg őket. „Volt egy nyolcvankét éves úriember, aki 40 kilométert autózott, hogy hozzon 100 darab Túró Rudit a menetben részt vevőknek” – sorolta.

Totyik Tamás
facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

A pedagógusok és a velük szimpatizálók jellemzően a saját településükön csatlakoznak a menethez, de vannak távolabb lakók, akik tömegközlekedéssel vagy autóval érik el az útvonalat.

Félnek a helyiek

Totyik Tamás azt is megosztotta velünk, hogy az egyes szakaszok végpontjaiként szolgáló településeken találkozókat szerveznek helyi pedagógusokkal és szülőkkel. „Azt látjuk, hogy hihetetlenül nagy a félelem. Volt, aki – nem pedagógus – ingyen vacsorát adott nekünk, és kérte, hogy ne mondjuk se a nevét, se a települést, nehogy a NAV meglátogassa hirtelen” – mesélte.

A szakszervezeti vezető kiemelte továbbá, hogy a menetet végig rendőrök biztosítják. Mint mondta, minden tiszteletük az övék, ugyanis nagyon segítőkészek és támogatók velük szemben.

A tervek szerint a Tudásmenet január 7-én érkezik meg Budapestre, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elé.

facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.