Közegészségügyi okokra hivatkozva hosszú évekre lezárták, de a református egyház most kinyitná Debrecen üvegpiramisát

Ha a város közgyűlése megszavazza, az önkormányzat ingyenes hasznosításba adja a turisztikai létesítményt, amely így a Nagytemplommal megegyező nyitvatartással üzemelne. A városháza szerint korábban többek között azért zárták be, mert egyesek nappal is illemhelyként használták azt.
Debrecen vezetői évekig még a kérdésekre sem válaszoltak
Lia

Az elmúlt években a Debreciner számos publikációjában foglalkozott a debreceni Nagytemplom mellett található üveggúlával, amely az egykori András templomhoz a 17. században épített Verestorony maradványait, valamint a hozzá kapcsolódó kiállítást mutatja be. A Debrecen legrégibb építészeti emlékeinek egyikét rejtő piramis 2010-ben épült 1,5 millió forint európai uniós és magyar állami támogatás felhasználásával, valamint önkormányzati önrészből. Az épület azonban néhány rövidebb megszakítást leszámítva hosszú évek óta áll lakat alatt, így sem az érdeklődő debreceniek, sem az arra járó turisták nem tudják megtekinteni azt belülről se nyáron, se télen, semmikor sem. Debrecen vezetése (konkrétabban Puskás István kulturális alpolgármester és Széles Diána turizmusért felelős alpolgármester) pedig 2020 júliusától kezdve semmilyen, az üveggúla bezárásának okait firtató érdeklődésünkre nem reagált.

NT

Tavaly augusztusban aztán az Átlátszó rendszerén keresztül benyújtott közérdekű adatigényléssel a Debreciner kiderítette, hogy a város önkormányzata mivel indokolja a zárva tartást. Szekeres Antal főjegyző közölte, hogy a lakossági észrevételek és panaszok, valamint a rendszeres ellenőrzések alapján egyértelművé vált, hogy „sajnos nappal is illemhelyként használták az épületet”. Az üvegpiramist ezért, a közegészségügyi szempontokra, a kulturális vagyon megóvására és a nem rendeltetésszerű használatra hivatkozva zárták be azzal együtt, hogy külön kérésre biztosítják a megtekintés lehetőségét.

Lia

Minden évszakban nyitva tartaná a református egyházközség

Az eddig kiaknázatlan turisztikai attrakció sorsa hamarosan újabb fordulatot vehet, ugyanis Szilágyi Ferenc, az önkormányzat vagyonkezelési osztályvezetőjének előterjesztésére a város közgyűlése január 19-én szavazni fog arról, hogy a létesítményt az önkormányzat ingyenesen a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség használatába adja február 1-től kezdődően határozatlan időre, miközben vállalja a karbantartási és felújítási költségeket, valamint szerepet vállal az üzemeltetés finanszírozásában is. Az önkormányzat továbbá közreműködne a programok szervezésében és egyes kapcsolódó turisztikai elemek biztosításában is.

Az előterjesztés szerint az üvegpiramis 2023 további részében egész évben nyitva lenne, a Nagytemplom nyitvatartásához igazítva.

Lia

Kapcsolódó írások:

- Évek óta zárva van Debrecen belvárosi piramisa

- Kinyitották a debreceni üvegpiramist!

- Ismét zárva tartják Debrecen belvárosi piramisát – Miért?

- „Nem egyszer ütötte már meg a fülem, hogy nem tudták, miért áll ott az üveggúla” – Erdei Nóra debreceni idegenvezetőt kérdeztük

- A debreceni városvédők elnöke is sajnálja, hogy zárva tartják a Nagytemplom melletti üvegpiramist

- Az ünnepnapokra sem nyitották meg a Nagytemplom melletti üvegpiramist

- Fizetett hirdetésben büszkélkedik a Fidesz az évek óta zárva tartó debreceni üvegpiramissal

- Üvegpiramisunk feladatot kapott – a tél adta neki

- Még akkor sem nyitják ki a debreceni üvegpiramist, ha programhelyszínként használják

- „Illemhelyként használták” – A városháza szerint ezért tartják zárva évek óta Debrecen legrégibb építészeti emlékét

- Találkozzunk a piramisnál!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.